img
Coronavirus: Primii voluntari au fost injectați cu vaccinul Covid-19 în Marea Britanie 24 Аprilie 2020
Elisa Granato a fost primul voluntar injectat în testarea noului vaccin Covid-19
Imagine: BBC

Prima testare a unui vaccin împotriva Coronavirus în Europa a început la Oxford, Marea Britanie. Doi voluntari au fost injectați, primii dintre peste 800 de oameni recrutați pentru studiu, transmite RFI România.

Dr. Elisa Granato, de la departamentul de zoologie al Universității Oxford, una dintre cele două persoane injectate a declarat la BBC: „Sunt om de știință, așa că am vrut să încerc să susțin procesul științific oricum pot."

Vaccinul a fost dezvoltat în mai puțin de trei luni de o echipă de la Universitatea Oxford, la Institutul Jenner, de echipa condusă de dr. Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie.

„Personal am un grad ridicat de încredere în acest vaccin", a spus dr. Gilbert. „Desigur, trebuie să-l testăm și să obținem date de la oameni. Trebuie să demonstrăm că funcționează eficient și oprește infectarea persoanelor cu Coronavirus înainte de a utiliza vaccinul în populația mai largă.", a adăugat ea.

Dr. Gilbert spusese anterior că este „80% încrezătoare” că vaccinul va funcționa, dar acum preferă să nu exprime o cifră, spunând că este „foarte optimistă” cu privire la șansele sale de reușită.

 

Cum funcționează vaccinul?

Vaccinul este realizat dintr-o versiune slăbită a unui virus al răcelii (cunoscut sub numele de adenovirus) de la cimpanzei care a fost modificat, astfel încât nu se poate dezvolta la om. Vaccinul activează sistemul imunitar care apoi distruge celulele infectate.

Echipa de la Oxford a dezvoltat deja un vaccin împotriva Mers, un alt tip de Coronavirus, folosind aceeași abordare - și care a avut rezultate promițătoare în studiile clinice.

Singura modalitate în care echipa va ști dacă vaccinul Covid-19 funcționează este prin compararea numărului de persoane care se infectează cu Coronavirus în lunile care urmează de la cele două ramuri ale procesului.

Aceasta ar putea fi o problemă dacă numărul de cazuri scade rapid în Marea Britanie, deoarece este posibil să nu existe suficiente date.

„Urmărim sfârșitul acestui val de epidemie. Dacă nu prindem asta, nu vom putea spune dacă vaccinul funcționează în următoarele câteva luni. Dar ne așteptăm să existe destule cazuri în viitor, deoarece acest virus nu a dispărut." a spus profesor Andrew Pollard, directorul grupului Oxford Vaccine, care conduce procesul de testare.

Cercetătorii au recrutat cu prioritate ca voluntari personal medical local, deoarece aceștia sunt mai susceptibili decât alții să fie expuși la virus.

Un proces de testare mai larg, cu aproximativ 5000 de voluntari, va începe în următoarele luni și nu va avea nicio limită de vârstă.

Persoanele în vârstă tind să aibă răspunsuri imune mai slabe la vaccinuri. Cercetătorii studiază dacă ar putea avea nevoie de două doze de vaccin pentru aceștia.

 

Cât de sigur este?

Voluntarii din studiu vor fi monitorizați cu atenție în următoarele luni. Li s-a spus că unii ar putea avea dureri în brațe, dureri de cap sau febră în primele două zile după vaccinare.

De asemenea, li se spune că există un risc teoretic că virusul ar putea induce o reacție gravă la Coronavirus, care a apărut în unele studii timpurii la vaccinul pe animale Sars.

Dar echipa din Oxford spune că datele sale sugerează că riscul ca vaccinul să producă o boală mai gravă este minim.

Oamenii de știință speră să aibă gata un milion de doze până în septembrie și să sporească dramatic producția după aceea, în cazul în care vaccinul se va dovedi eficient.

O altă echipă de la Imperial College Londra speră să înceapă studii umane cu vaccinul său contra Coronavirus în iunie.

Echipele de la Oxford și Imperial College au primit peste 40 de milioane de lire sterline de la guvern.

Ministrul sănătății, Matt Hancock, a lăudat ambele echipe și a spus că Marea Britanie va „pune la bătaie tot ce avem” în dezvoltarea unui vaccin.

Dar consilierul medical șef al guvernului, profesor Chris Whitty, a declarat că nici un vaccin și nici un medicament împotriva Covid-19, nu va fi disponibil mai devreme de un an.

 

Sursa

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare