img
Dafina Gercheva despre misiunea ONU în Moldova, eradicarea sărăciei și propria percepție a fericirii 30 Оctombrie 2015

În acest an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a împlinit 70 de ani. Cifra este incredibilă, de altfel, ca și contribuția unică a ONU la dezvoltarea comunității internaționale în sine, și a păcii în lume, în particular. Întrucât organizația noastră colaborează activ cu entităţile ONU și susține aspirațiile și inițiativele acestora, am hotărât să felicităm într-un mod inedit oficiul ONU în Moldova, și anume, am realizat un interviu cu Dafina Gercheva, Coordonatoarea Rezidentă ONU în Moldova și reprezentanta permanentă a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova.

 

Dafina, înainte de a purcede la întrebările protocolare, aș vrea să Vă felicit cu aniversarea a 70 de ani ONU și împlinirea a 23 de ani a ONU în Moldova, precum și cu Târgul de excepție ONU, la care organizația noastră a avut onoarea să participe. Cum a fost marcată această aniversare în interiorul organizației? Ați primit cumva vreo felicitare din partea secretarului general ONU, domnul Ban Ki Moon?

Mulțumesc pentru felicitări și interesul pe care îl manifestați față de ONU. Într-adevăr, săptămâna trecută a fost dedicată în întregime aniversării a 70 de ani ONU și împlinirii a 23 de ani a ONU în Moldova. Colegii mei, echipa ONU în Moldova, au muncit foarte mult pentru a organiza evenimentele preconizare și pentru a marca demn această dată atât de importantă pentru noi. Am avut posibilitatea de a vizita școli și universități, pentru a prezenta scopurile, valorile și principiile ONU pe care le aplicăm în cadrul activității noastre. De asemenea, am organizat Ziua ușilor deschise, Târgul ”UNfair70” și multe alte evenimente extraordinare la care au participat sute de oameni. Am primit foarte multe avize favorabile care dovedesc interesul oamenilor față de munca noastră. Punctul culminant al serbării jubileului a fost târgul ”UNfair70”. Peste trei sute de persoane au participat la acest târg și au văzut cu ochii proprii cu ce ne ocupăm și cum anume ne străduim să facem viața oamenilor mai bună. Bineînțeles, am primit multe felicitări, printre care a fost și adresarea secretarului general ONU, domnul Ban Ki Moon. Să știți că noi suntem deosebit de mândri de însuși faptul că lucrăm în ONU, însă asemenea lucruri ne oferă un plus de bucurie și senzația propriei valori, or, noi activăm într-o organizație care a fost înființată acum 70 de ani pentru a păstra pacea, a garanta securitatea și dezvoltarea la nivel mondial, precum și pentru a asigura respectarea drepturilor omului.

21714464603_63f42649bd_z

Iar acum, cu permisiunea Dumneavoastră, să trecem la întrebări serioase. Oficiul ONU în Moldova constă din 20 de entităţi, fiecare dintre acestea fiind, în opinia mea, un univers aparte. Dumneavoastră sunteți persoana care supraveghează activitatea tuturor. Ne puteți împărtăși secretul cum de reușiți să Vă descurcați?

Într-adevăr, oficiul ONU în Moldova este o familie mare care constă din 15 agenţii în cadrul cărora sunt reprezentanți permanenți și 5 agenţii nerezidente. În total, la nivel global avem în jur de 30 de entităţi printre care fundații, programe, direcții și organizații. Funcția de coordonator este una extraordinară, care te stimulează foarte mult, deoarece coordonatorul deține responsabilitate, dar nu un drept autoritar. Adică eu nu conduc oamenii, ci coordonez eforturile. O asemenea misiune presupune o perspicacitate politică puternică, capacitatea de a asculta și de a inspira, abilitatea de a consulta și a fi implicat în diverse procese, precum și capacitatea de a crea o atmosferă în care fiecare membru al echipei va avea siguranța că vocea sa va fi auzită.

21712494604_0dfcdb02d5_z

Se știe că planul de lucru al oficiului ONU în Moldova pentru anii 2013-2017 constă din următoarele trei domenii prioritare: guvernarea democratică, justiția, egalitatea și drepturile omului; dezvoltarea potențialului și integrarea socială a persoanelor; mediul ambiant, schimbările climaterice și gestionarea riscurilor de calamități naturale. Spuneți-ne, în baza căror principii au fost stabilite aceste aspecte prioritare? Și de ce pe primul loc se plasează guvernarea democratică, justiția și drepturile omului?

Când am început lucrul asupra structurii actualului program, primul lucru pe care l-am făcut a fost să analizăm minuțios problemele curente de dezvoltare în țară. Apoi am făcut o analiză a avantajelor comparative ale diferitor probleme și am evaluat propriile capacități de atingere a acestor avantaje. Ultimul pas în cadrul acestui proces a fost discuția cu diferite grupuri interesate: din sectorul guvernamental, societatea civilă, sectorul privat, cu scopul de a analiza opinia lor cu privire la o prioritate sau alta. Însă, scopurile pe care le-ați menționat mai sus sunt numerotate, valoarea lor pentru dezvoltarea actuală și ulterioară a țării este la fel de importantă.

Se știe că Preambulul Cartei ONU conținea următoarea adresare: ”Noi, popoarele Națiunilor Unite, ferm hotărâte să salvăm generațiile viitoare de flagelul războiului care a provocat de două ori omenirii o suferință cumplită, tindem să ne reafirmăm credința în drepturile și libertățile fundamentale ale omului”. Astăzi pericolul conflictului dintre guvernare și societatea civilă din Moldova este mai acut ca niciodată. Care ar fi, în opinia Dumneavoastră, soluția problemelor care îi determină pe tineri să iasă la proteste, să instaleze corturi și să ceară demisia celor de la guvernare?

Una dintre sarcinile primordiale ale ONU este de a lucra pentru bunăstarea oamenilor din diferite țări. Noi suntem mândri de faptul că ONU este o organizație interguvernamentală, care nu a avut niciodată și nici nu are în prezent o agendă politică în programele de dezvoltare și poziția noastră principială este următoarea: noi nu susținem nici o orientare geopolitică. Fiecare proiect pe care îl inițiem sau îl finalizăm este orientat în primul rând pe oameni. Activitatea ONU se construiește pe o cooperare strânsă: venind într-o țară sau alta noi nu oferim soluții de-a gata, ci ascultăm toți partenerii și ne străduim să găsim un compromis. Referitor la Moldova, aici într-adevăr se constată o instabilitate politică și macroeconomică, societatea este dezbinată, în țară se produce permanent schimbarea elitei politice, fapt care, la rândul său, se răsfrânge asupra societății civile. Recomandările ONU cu privire la soluționarea crizei politice și economice sunt expuse în ”Briefing Book”, totuși recomandarea noastră cheie este de a da dovadă de o voință politică puternică și de a depune eforturi pentru a lupta cu corupția, care, la rândul său, a cauzat declanșarea grevelor și a protestelor.

La 21 octombrie Moldova a fost aleasă unul dintre cei 18 membri ai Consiliului economic și social al ONU. Ce perspective va deschise în fața cetățenilor și a guvernului Moldovei această calitate de membru?

Alegerea Moldovei în calitate de membru al Consiliului Economic și Social ONU are loc deja a doua oară. Faptul că Moldova va fi în această listă în următorii 2 ani este o realizare remarcabilă și presupune recunoașterea faptului că Moldova joacă un rol foarte activ pe arena internațională. Dacă este să ne referim la felul în care Moldova este percepută dintr-o parte, vă asigur că această percepție este una foarte pozitivă. Moldova este o țară foarte puternică, cu o viziune clară a felului în care trebuie să se desfășoare modernizarea ei internă, precum și consolidarea eforturilor pentru creșterea propriei capacități. Această calitate de membru s-ar putea să atragă în țară investitori internaționali și va contribui, de asemenea, la îmbunătățirea condițiilor pentru businessul mic, cel puțin, așa sperăm noi.

De curând au fost adoptate 17 obiective noi ale mileniului, pe care statele-membre ale ONU trebuie să le atingă către anul 2030. Pe primul loc s-a plasat scopul ”NU sărăciei!”. Potrivit sondajului ”Barometrul opiniei publice”, 85 la sută dintre locuitorii Moldovei se consideră săraci, adică veniturile pe care le obțin fie sunt insuficiente, fie acoperă doar necesitățile de bază. Procentul persoanelor din țara noastră care își pot permite orice constituie doar 0,5%. În opinia Dumneavoastră, care este adevărata cauză a acestei situații?

Aș vrea să concretizez că acest scop este inclus în lista principalelor obiective care, în prealabil, urmau să fie atinse către anul 2015, însă deja acum putem afirma că în Moldova acest obiectiv a fost atins. Esența acestui obiectiv nu constă în eradicarea sărăciei, ci în reducerea poverii acesteia, cel puțin în jumătate. În Moldova pragul sărăciei extreme constituie 1,98 dolari pe zi pentru întreținerea unei persoane. Acum în țară se atestă mai puțin de 3000 de persoane care trăiesc sub acest prag și această este o realizare semnificativă. Acest progres a fost atins datorită celor doi factori-cheie: creșterea economică și majorarea transferurilor bănești efectuate de cetățeni din străinătate. Există însă conceptul de realitate pe de o parte și de percepție a acestei realități pe de altă parte. Astfel, atunci când afirmați că doar 0,5 la sută din locuitori își pot permite orice, trebuie să clarificăm ce se are în vedere prin acest cuvânt ”orice”. Da, cu regret, Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa și sunt necesare acțiuni coordonate pentru a scoate oamenii din sărăcie și a îmbunătăți condițiile lor de viață.

21308312271_a989c3e8e2_z

Deja peste o lună comunitatea internațională va marca Ziua Mondială a luptei cu HIV/SIDA. Pentru organizația noastră această dată este una foarte importantă, întrucât numărul persoanelor cu HIV nu scade, nivelul stigmei și discriminării crește și acesta este un semnal alarmant. Cum credeți, de ce Moldova nu a învins încă epidemia HIV? Și, în opinia Dumneavoastră, de ce persoanele cu HIV sunt până acum discriminate?

Controlul asupra infecției HIV se atribuie la unul dintre fostele Obiective de Dezvoltare ale Mileniului, care nu a fost atins de Moldova în măsură deplină și trebuie să recunoaștem acest fapt. Noi știm că aceasta este o sarcină complexă care presupune cooperarea eforturilor din diferite sectoare, campanii complexe și sensibilizarea societății. Aceste scopuri nu sunt ușoare și atingerea lor solicită eforturi mari, de aceea este foarte importantă o abordare complexă pentru toți: nu doar pentru organizațiile nonguvernamentale și stat, ci și pentru sectorul civil. Oamenii trebuie să înțeleagă că a fi HIV-pozitiv nu înseamnă să te deosebești de toată lumea. Noi trebuie să apreciem particularitățile fiecăruia și să acceptăm oamenii așa cum sunt. Și, bineînțeles, în țară trebuie să existe accesul liber la măsurile de prevenție și la tratament pentru acei care deja trăiesc cu HIV.

Dafina, dacă îmi permiteți, ultima întrebare va fi una retorică. Și Dumneavoastră, și eu înțelegem că misiunea unor organizații ca ONU și a altora este de a face lumea mai bună, iar pe oameni – mai fericiți. Care este contribuția Dumneavoastră personală la această cauză măreață și nobilă?

O întrebare de milioane (zâmbește). Noi tindem cu toții spre aceasta. Și munca mea, și a voastră este orientată anume spre acest scop. Noi într-adevăr ne dorim să facem oamenii mai fericiți, noi vrem să vedem zâmbete pe fețele lor. Este important să conștientizăm că fericirea altuia începe cu tine. Dacă tu te percepi ca pe o persoană autosuficientă, dacă primești satisfacție de la ceea ce faci, dacă te simți fericit, atunci tu vei iradia această fericire și o vei împărtăși cu cei din jur. Anume aceasta este contribuția pe care o aducem noi, colaboratorii ONU, zi de zi.

Elena Derjanschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md