img
Ascuns în ficat. Interviu cu medicul infecționist de Ziua Internațională de luptă cu hepatita. 28 Iulie 2014

La 28 iulie, în toate țările lumii este marcată Ziua Internațională de luptă cu hepatita. Potrivit datelor OMS, ”ucigașul tăcut” numit hepatită, produce anual aproximativ 1,4 milioane de cazuri de deces. Hepatita reprezintă inflamația ficatului provocată, de regulă, de o infecție virală. Există cinci tipuri principale de hepatită, numite tipul A, B, C, D și E. Aceste cinci tipuri reprezintă o problemă majoră din perspectiva impactului bolii și decesului pe care le cauzează. Pentru a le reaminti cititorilor noștri despre importanța profilaxiei și tratamentului oportun al hepatitei, am discutat cu medicul infecționist, șefa secției de terapie intensivă din cadrul spitalului ”Toma Ciorba”, Galina Chiriacov, pe subiectul hepatitei și tot ce ține de ea.

Doamnă Galina, cine ajunge cel mai frecvent în secția dumneavoastră?

De regulă, ajung tineri de 20-30 de ani. Dacă este vorba despre hepatita acută, pătrunzând în organismul tânăr, aceasta provoacă reacția de răspuns a imunității, așa-numita reacția autoimună. Cu alte cuvinte, imunitatea puternică începe să atace virusul hepatic și, în consecință, crește temperatura corporală, omul ajunge într-o stare gravă, chiar poate ajunge în terapia intensivă. Acesta este paradoxul: cu cât mai puternică este imunitatea, cu atât mai severe sunt simptomele hepatitei acute.

Care sunt căile de transmitere a diverselor tipuri de hepatită?

Hepatita B, spre exemplu, se transmite nu doar pe cale sexuală, ci și prin salivă în cazul în care concentrația virusului în salivă este prea ridicată. Virusul însușii este agresiv și în cavitatea bucală apar răni deschise, plăgi. Hepatitele B, C, D se transmit prin sânge și alte lichide biologice în timpul sexului neprotejat, inclusiv anal, de la mamă la copil la naștere, prin utilizarea acelor comune în timpul utilizării drogurilor injectabile, la transfuzia sângelui (deși la noi asemenea cazuri sunt rare), precum și în timpul procedurilor de manichiură, pedichiură, tatuaj, piercing. Este de menționat că probabilitatea transmiterii pe cale sexuală a hepatitei C este foarte mică. Cu toate acestea, în cazul contactului cu un partener infectat, trebuie neapărat folosit prezervativul și alte mijloace de protecție.
Există, de asemenea, o modalitate fecală-orală de transmitere a hepatitelor A și E. Adică este vorba de cazul când fecalele unei persoane infectate nimeresc în organismul unei persoane sănătoase. Aceasta se poate produce prin produse infectate, apă, mâini nespălate. Totuși hepatita A este cea mai ușoară și mai inofensivă hepatită. Cu privire la hepatita E – mult timp se considera că în Moldova aceasta nu există. În ultimul timp însă a crescut nivelul migrației și, rareori, dar se constată și acest tip de hepatită.

Este adevărat că persoana afectată de hepatită trebuie neapărat să se îngălbenească?

Что-ваши-руки-говорят-о-здоровье.Слайд-5

Dacă persoana s-a îngălbenit este foarte bine, întrucât aceasta este un indiciu vădit care nu poate trece neobservat.
Respectiv, omul ajunge imediat la noi și primește tratament oportun. În general însă hepatita este ”maimuța tuturor bolilor” și atunci când încep să se manifeste primele ei simptome – greață, vomă, oboseală, febră, pierderea poftei de mâncare – medicii stabilesc oricare alt diagnostic cu excepția hepatitei. Problema constă în faptul că ficatul nu are receptori de durere și boala poate decurge mult timp asimptomatic. Acelor 20% care vor avea noroc și se vor îngălbeni, acest fapt le poate salva viața. Restul 80% se adresează la o etapă tardivă a bolii.

La care simptom al bolii trebuie neapărat să atragem atenția?

Chiar de la bun început urina devine mai întunecată. Este un proces fiziologic și nu e nimic rușinos în faptul de a atrage atenția la schimbarea culorii, mirosului sau consistenței eliminărilor. Trebuie să înțelegem: cu cât mai devreme vom observa simptomele suspecte, cu atât mai repede vom beneficia de ajutor medical competent. Un simptom foarte serios este decolorarea fecalelor. Greața, voma, extenuarea, pierderea poftei de mâncare reprezintă, de asemenea, simptome care nu trebuie trecute cu vederea. Și nu uitați: ficatul nu doare, adică doare, însă deja în terapia intensivă. În unele cazuri, se poate inflama vezica biliară, care se află în partea dreaptă. Acesta este un simptom care ne ajută să diagnosticăm în timp util boala.

La persoanele care trăiesc cu hepatită, care simptome se pot manifesta periodic?

shutterstock_117206026_xxxlarge

Extenuarea în mod deosebit. Adică persoana lucrează la fel, cu aceeași intensitate, dar obosește de două ori mai mult. Persoanele cu hepatită își pierd periodic pofta de mâncare, pot avea grețuri.

Am citit că cele mai serioase complicații ale hepatitei sunt cancerul și ciroza ficatului. Este adevărat?

Acestea nu sunt complicații, ci consecințe ale hepatitei. Înțelegeți, hepatita în sine nu este periculoasă, însă ca și boală cronică, ea mai devreme sau mai târziu va avea anumite consecințe. Cineva va avea noroc și virusul va trăi în sânge timp de 20 de ani fără să dea de știre, însă la un moment dat oricum se va produce o criză. Nimeni nu știe câți ani până la depistare persoana deja trăia cu hepatită și este imposibil de prognosticat câți ani va mai trăi cu ea. La fiecare boala decurge individual. Boala poate evolua și în ciroză, și în cancer al ficatului. Medicii chiar au un concept precum ciroză-cancer. Cu acest termin calificăm starea persoanei cu hepatită la care o parte din celule se distrug sun influența cirozei, iar cele rămase evoluează în cancer. Este o etapă foarte complicată, terminală a bolii.

Ne putem oare trata de hepatită?

Desigur, doar că depinde de care tip al hepatitei este vorba. Spre exemplu, cu hepatita A ne confruntăm aproape cu toții până la 30 de ani. Aceasta se încheie aproape întotdeauna cu vindecare completă, după care în organism rămâne imunitate și aceasta chiar poate fi verificată cu ajutorul analizelor. În cazul hepatitelor B, C și D se prescrie tratament antiviral și procentul persoanelor care s-au vindecat complet după tratament este foarte înalt. Dacă hepatita C este tratată la timp, până la 90% se vindecă complet. Trebuie să luăm însă în considerare că tratamentul acestor hepatite este foarte costisitor și durează 48 de săptămâni, adică un an. Dar vindecarea merită acest efort.

Trebuie oare să ne vaccinăm împotriva hepatitei B?

Aceasta este absolut necesar! În ceea ce privește zvonurile despre complicații, credeți-mă pe mine, medic cu experiență de 20 de ani, complicațiile nu reprezintă un fapt atât de grav comparativ cu moartea de hepatită timp de o săptămână. Vaccinul împotriva hepatitei B, care ne protejează automat de hepatita delta, poate fi făcut în orice vreme (vaccinul produce imunitate pentru cinci ani). Dacă însă o faceți la o vârstă matură, înainte de vaccinare ar trebuie să faceți o analiză la hepatită pentru a vă convinge că nu o aveți.

Tratamentul hepatitei poate fi combinat cu tratamentul ARV?

shutterstock_174822917

Desigur. Mai mult decât atât, circa 90% din medicamentele utilizate pentru tratamentul hepatitei sunt folosite și în schemele tratamentului ARV. Totuși medicii trebuie să colaboreze în acest sens, pentru ca în cazul eventualelor complicații să modifice imediat schema de tratament.

Femeile care trăiesc cu hepatită pot să nască? Cât este de inofensivă nașterea în această situație?

Desigur, însă femeia trebuie să se afle sub supravegherea permanentă a medicului, deoarece există totuși un procent neînsemnat de transmitere a virusului de la mamă la copil în timpul nașterii. După naștere copilul este imediat vaccinat și se află ulterior sub supraveghere. Dar eu de mult nu am mai văzut un nou-născut cu hepatită.

Cât de des trebuie să facă investigații persoanele care deja trăiesc cu hepatită?

O dată la șase luni în mod obligatoriu, pentru a face biochimia sângelui. Dacă însă persoana simte că ceva nu este în regulă, poate veni la medic și în afara orarului stabilit. Persoanele cu hepatită trebuie neapărat să se investigheze primăvara și toamna, pentru că aceasta este perioada clasică de acutizare a bolilor cronice.

Cum ne putem proteja de această hepatită insidioasă?

Evitați contactele sexuale întâmplătoare, folosiți întotdeauna prezervativul, verificați sterilitatea instrumentelor medicale și instrumentelor pentru manichiură, pedichiură, tatuaj și piercing, respectați regulile elementare de igienă personală. Un lucru foarte important – fiți atenți la simptomele neobișnuite, suspecte ale organismului, or, cu cât mai devreme vă veți adresa la medic, cu atât mai bine. Rețineți că hepatita nu este o sentință. Oamenii trăiesc o viață lungă, fericită, fiind bolnavi de hepatită. Nu trebuie să puneți cruce pe voi înșivă și să vă rușinați de propriul diagnostic, ci doar să nu uitați că trăind cu hepatită, trebuie să fiți mai atenți la propria sănătate și atât.

Elena Derjanschi

P.S. La 25 iulie curent s-a constatat că în satul Drăgușeni din raionul Strășeni a început o epidemie de hepatita A. Timp de 1 săptămână s-au îmbolnăvit 23 de copii. În satul Volcineț din raionul Călărași s-au infectat, de asemenea, șase persoane care locuiau alături și consumau apă din aceeași fântână. În sat s-a declarat situație excepțională.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md