Pe data de 2 aprilie curent, în incinta hotelului ”Vila Verde”, a avut loc ședința de lucru în cadrul proiectului “Fortificarea controlului infecției HIV în Republica Moldova 2015 – 2017”, componenta ”Fortificarea Comunităților KAP și drepturile omului”. Ședința a urmărit scopul de a elabora abordări multidisciplinare în vederea îmbunătățirii calității serviciilor oferite în instituțiile penitenciare din Moldova.
Organizatori ai ședinței au fost asociațiile ”Viața Nouă” și ”Inițiativa Pozitivă”, în colaborare cu Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP). La ședință s-au întrunit 20 de persoane printre care au fost colaboratori ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP), colaboratori ai penitenciarelor, precum și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale ”Viața Nouă” și ”Inițiativa Pozitivă”.
Comentează Inna Vutcariov, psiholog IP ale asociației ”Viața Nouă”: ”Întrucât asociația noastră este membru al echipei multidisciplinare a DIP, pentru noi este foarte important să construim o interacțiune calitativă pe termen lung cu lucrătorii penitenciarelor, care sunt implicați în oferirea serviciilor în contextul profilaxiei HIV/SIDA și utilizării substanțelor psihoactive. Astăzi noi determinăm strategia unei colaborări de viitor și încercăm să apreciem cu o privire proaspătă problemele care există în penitenciare și care au atribuție la HIV/SIDA și utilizarea de droguri, aplicând o abordare multidisciplinară, când o echipă de profesioniști își direcționează eforturile asupra soluționării nu doar a problemelor unei persoane concrete, ci și a problemelor cu caracter de sistem. Bilanțurile ședinței noastre de lucru de astăzi vor fi întâlnirile echipei multidisciplinare, minim o dată la trei luni la nivelul DIP și la nivelul fiecărui din cele zece penitenciare cu care colaborăm. În afară de aceasta, după această ședință de lucru ne așteptăm la un parteneriat mai eficient cu toate penitenciarele în cadrul căruia vor fi consemnate responsabilitățile tuturor părților și fiecare dintre noi va înțelege de care aspect anume este responsabil”.
”Ședința de astăzi este foarte importantă pentru toți acei care activează în sfera serviciilor HIV, scopul cărora este de a reduce răspândirea infecției HIV. Ședința de astăzi a fost una foarte constructivă și productivă, am reușit să discutăm problemele cu care se confruntă persoanele care trăiesc cu HIV în penitenciare și sper să găsim soluții la aceste probleme, plecând de aici cu idei noi, care vor fi implementate în penitenciare în vederea îmbunătățirii serviciilor pentru grupurile vulnerabile” – a remarcat Irina Barbaroș, șeful secției de organizare și medicină preventivă a departamentului medical DIP. ”Cu toții trebuie să tindem spre creșterea numărului de persoane testate și a informației oferite privind profilaxia și tratamentul HIV/SIDA”.