img
Bilanțurile ședinței de lucru privind aspectele spitalizării pacienților cu HIV și accesul imigranților la diagnosticare și tratament 06 Оctombrie 2014

Joia trecută, 2 octombrie curent, la Chișinău a avut loc ședința de lucru privind aspectele spitalizării pacienților cu HIV și accesul imigranților la diagnosticare și tratament.

La această ședință au participat reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, ai centrelor sociale regionale pentru PHS, lucrători sociali, reprezentanți ai Institutului pentru drepturile omului (IDOM), precum și Lucia Pârțână, vice-director management HIV/SIDA din cadrul Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile.

În cadrul ședinței s-au discutat întrebări precum: criteriile de spitalizare a pacienților cu HIV în secția de tratament, cauzele refuzului pentru spitalizare, situația cu accesul la diagnosticare și tratament pentru imigranții care au permis de ședere temporară și pentru imigranții ilegali.

unnamed (1)

Iată ce ne-a împărtășit despre ședința de lucru Ruslan Poverga, președintele AO ”Inițiativa Pozitivă”: ”Pe parcursul ultimului an, lucrătorii sociali care activează în ONG-urile care lucrează cu persoanele care trăiesc cu HIV, deseori s-au confruntat cu diferite situații când beneficiarilor li se refuza spitalizarea din diferite motive. Toate acestea au creat o anumită zonă de conflict. Pentru noi a fost deosebit de important să ne așezăm la masa de negocieri și să discutăm despre niște criterii clare de spitalizare a pacienților care trăiesc cu HIV, pentru că până acum acestea nu erau bine înțelese de toți. Le ședința care a avut loc, reprezentatul Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile, Lucia Pârțână, foarte accesibil și concret a prezentat toate criteriile, explicând esența fiecăruia. Pe parcursul ședinței, participanții au adresat întrebările care îi interesau și au primit răspunsuri desfășurate. În consecință, a ieșit o discuție foarte vie. Toate deciziile luate la ședință au fost înserate într-un anumit document, care, deși nu are forță juridică, va deveni un punct de referință atât pentru informarea clienților, cât și în calitate de pretext pentru discuții în scopul soluționării unui șir de situații de conflict”.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md