În perioada 10-11 noiembrie curent, la Chișinău a avut loc ședința de lucru privind îmbunătățirea calității serviciilor în sfera sănătății și drepturilor sexuale și reproductive pentru organizațiile nonguvernamentale care lucrează cu persoanele care trăiesc cu HIV și utilizatorii de substanțe psihoactive.
Ședința a fost moderată de către Constantin Talalaev, doctor în științe medicale, medic dermatovenerolog, președintele consiliului de administrare al organizației obștești ”Adevărul medical”, precum și Natalia Zarbailov, medic de categoria superioară, doctor în medicină, master în domeniul Managementului Sănătății Publice.
Pe parcursul celor două zile ale ședinței de lucru, cei 19 participanți au prezentat propriile planuri de extindere a serviciilor în sfera SSR pentru anul viitor, au discutat dificultățile cu care s-au confruntat la întocmirea planului, au audiat lecții interesante despre specificul consultării adolescenților PHS în ceea ce ține de sănătatea sexuală și reproductivă, precum și despre principiile de alegere a mijloacelor de contracepție.
O componentă deosebit de importantă a ședinței de lucru a fost prezentarea ”Ghidului privind dezvoltarea serviciilor legate de sănătatea și drepturile sexual-reproductive în cadrul ONG-urilor din Republica Moldova care lucrează cu persoanele care trăiesc cu HIV și utilizatorii de substanțe psihoactive”, autorul căreia este Natalia Zarbailov.
”Această ședință de lucru a fost continuarea logică a treningului care s-a desfășurat în vara acestui an. Timp de două zile, am încercat împreună cu Natalia să-i convingem pe participanți că ei pot lua de sine stătător decizii în cadrul ONG-ului în care activează și aceasta este un lucru normal”, ne-a împărtășit impresiile Constantin Talalaev. ”Pentru a facilita percepția informației, ne-am străduit să creăm cât mai multe discuții de grup și brainstorming-uri, în timpul cărora participanții au reușit să întocmească în scurt timp planuri de lungă durată. Cu privire la ghidul care a fost prezentat, eu consider că acesta este o carte de referință foarte bună. Ea va fi utilă pentru acei care lucrează în teren. Ghidul nu este un panaceu sau o enciclopedie, ci un set de cunoștințe fundamentale pe tema sănătății și drepturilor sexual-reproductive, el conține exemple elocvente și o bibliografie excelentă. Presupun că peste un timp oarecare noi îl vom completa, însă pivotul va rămâne același. Esența ghidului este de a ajuta cititorul să înțeleagă ce reprezintă sfera sănătății sexuale și reproductive, cât de important este să se implice în elaborarea planurilor anume în acest domeniul și să manifeste inițiativă pentru a ajuta atât beneficiarii, cât și, ceea ce este nu mai puțin important, pe sine însuși”.