Dacă doriți să ieșiți din izolare cu relațiile și sănătatea mentală intactă, trebuie să vă pregătiți.
Unii oameni vor tolera mai ușor experiența izolării într-un spațiu cu alții. Probabil, aceștia vor fi extroverții. Restul vor întâmpina greutăți. Studiile spun că mulți vor „muri de plictiseală”, vor fi indignați, supărați și vor fi stresați. Oamenilor nu le place când își pierd rutina obișnuită, mai ales când schimbările îi fac să se simtă prinși într-o capcană.
După o izolare mai îndelungată - câteva luni, măsurile de carantină ne afectează atât de mult, încât dinamica undelor creierului se schimbă. Aceasta devine similară cu cea care apare la animale atunci când hibernează, spune Lawrence Palinkas, un cercetător la Universitatea din California de Sud, care studiază adaptarea psihosocială în condiții extreme. „Când creierul se confruntă cu condiții în care iluminarea și stimulii externi sunt limitați, acesta se încetinește pentru a economisi energie”, spune Palinkas. Acest lucru se întâmplă cu echipele de cercetare din Antarctica, atunci când se află într-o iarnă întunecată aspră. „Este posibil să observați că unii chiar se opresc în mijlocul conversației. Aceasta se mai numește și „privirea antarctică în gol”.”
Pentru a preveni acest lucru, trebuie să vă uitați în interiorul dvs. „Armonia perfectă nu este obiectivul nostru. Totul se rezumă la cunoașterea persoanei proprii”, spune Elaine Yarbrough, o consultantă în domeniul soluționării conflictelor, care a ajutat la rezolvarea conflictelor personale și de afaceri în 30 de țări în decursul ultimilor 40 de ani. Înainte de a răspunde dur vecinilor, vecinelor, partenerilor sau partenerelor, gândiți-vă atent cum vă simțiți și mai bine exprimați acest lucru. Dacă sunteți împovărat/ă de o veche problemă nerezolvată sau de pierderea vieții sociale, atunci spuneți acest lucru. „De exemplu, sunteți supărat/ă că altcineva nu a scos gunoiul. Adevărata problemă este că vă simțiți ignorat/ă și lipsit/ă de importanță. Deci, exprimați ultima”.
Structurarea este prietena dvs. Nu tratați carantina ca o sâmbătă de leneveală. Este mai bine să delimitați spațiul, să întocmiți un program zilnic, să determinați la ce oră vă veți „vedea”, adică discuta ziua, comunica. Lipsa de intimitate îi afectează pe toți cei care se află într-un spațiu închis. Având anumite ore în care nu vă aflați în aceeași cameră sau aproape unul de celălalt, vă veți izbăvi de sentimentul că sunteți în permanență urmărit. Vă puteți reuni pentru petrecerea timpului liber, de exemplu, pentru a viziona un film.
Apropo, divertismentul accesibil nu este un fel de lux de care vă puteți abține în această situație, ci este o necesitate absolut valabilă. Merită să dedicați timp hobby-urilor, exercițiilor, lecturii preferate.
Specialiștii și specialistele recomandă să acordați o atenție maximă asigurării că cea mai mare parte a timpului dvs. Și a celor cu care împărțiți spațiul, este plin de momente bune. De regulă, interacțiunile negative se întipăresc în minte mai bine și pentru o perioadă mai lungă, motiv pentru care au o influență mai mare asupra relațiilor dvs. Desigur, la un moment dat, toate aceste sentimente pozitive se termină complet și atunci vă gândiți: „Nu pot continua să trăiesc cu această persoană, trebuie să ne despărțim”. Dar situația actuală nu constituie o circumstanță obișnuită de viață, ci un test enorm. Atunci când ceva înrudit cu suferința se întâmplă în familie, precum moartea unei persoane dragi, se recomandă să nu fie luate decizii majore cel puțin un an, în timp ce trăiți experiența care s-a întâmplat. Acum trăim o situație similară - toți suferim pierderea vechii stări a lucrurilor.
Nu încercați să fiți totul unii pentru ceilalți. Cheia sănătății emoționale în timpul pandemiei de coronavirus este comunicarea virtuală cu alte persoane și cu lumea exterioară. Rețelele sociale sunt o metodă salvatoare în acest sens. Este ca și cum deținuții din diferite celule ar comunica prin bătăi în perete, dar într-o manieră mai sofisticată.
Atât timp cât suportați comunicarea cu vecinul sau vecina „de cameră” - acesta este cel mai bun scenariu, dacă ambii lucrați asupra calității comunicării.
Tradus: Dan Erușevschi