img
Cum să vă dezvăluiți statutul HIV? Ce şi cum să spunem 29 Noiembrie 2019

Nu este ușor să îţi împărtășești statutul HIV. Stigma, prejudecățile și dezinformarea cu privire la virusul imunodeficienței umane, precum și sindromul imunodeficienței dobândite, au încă o anumită influenţă asupra opiniei publice, chiar și în ziua de azi. Dar această conversație este cu adevărat importantă – ea eliberează de povara tainei, precum și vă poate ajuta să găsiți sprijin. Anume de aceea, dacă sunteți HIV-pozitiv și doriți să dezvăluiţi acest fapt apropiaţilor, puteți planifica mai multe acțiuni, pentru a vă facilita sarcina.

Cu excepția necesității dictate de lege, nu sunteți obligat/ă să spuneți cuiva despre statutul dvs., cu excepția partenerilor sau partenerelor dumneavoastră sexuali  și/sau soților, soţiilor și celor cu care ați utilizat în comun echipament injectabil. În toate celelalte cazuri, doar dvs. decideți - să vorbiți despre statutul dvs. sau nu.

Aveţi grijă de dvs. în primul rând. Desigur, oricât de aproape nu ar fi persoana cărei aţi ales să îi spuneţi, nimeni nu poate garanta că reacția ei nu vă va răni.

De aceea, ar fi o idee bună să căutați sprijin emoțional și consiliere în organizații și grupuri de ajutor pentru persoanele care trăiesc cu HIV, în caz că vă este teamă că o persoana iubită va fi dezamăgită, nervoasă sau va începe să se comporte agresiv.

Abilitatea de a împărtăși cu cineva și de a fi deschis sau deschisă cu privire la statutul dvs. este o experiență foarte importantă și care vă poate apropia de persoana căreia v-ați deschis.

Dacă totul va decurge bine, veţi consolida relația cu această persoană și veţi putea apela la ea pentru ajutor într-un moment dificil.

Cum să spun? Este cel mai bine de o facut într-un mediu calm și confortabil, un loc sigur pentru amândoi. Încercați să găsiţi momentul în care conversația voastră este puțin probabil să fie întreruptă și nu va fi nevoie să vă grăbiți să terminați. Dacă acest lucru nu este deloc posibil, alegeți cele mai confortabile condiții pentru dvs.

După cuvintele dvs., trebuie să îi acordaţi timp interlocutorului să „digere” informațiile primite.

După ce aţi așezat o persoană, spunând că vreţi să vorbiti, ce să spuneţi? Ajustaţi-vă emoțiile - cu cât mai calm veţi vorbi, cu atât mai calm va percepe interlocutorul. Nu vă expuneţi într-o manieră tragică - aveți nevoie ca vestea să fie percepută ca un lucru normal. Diagnosticul dvs. nu determină cine sunteţi. Trebuie să începeți această conversație acceptând ceea ce vi s-a întâmplat.

Este posibil să fiți nevoit să vă asumați un rol instructiv. Fiţi pregătit pentru întrebări și neînțelegeri. Ar fi util să aveți surse de informații în arsenal, pe care le puteți partaja. Este posibil ca celălalt să nu știe cum se transmite HIV și cum este tratat, s-ar putea să se teamă că v-a rămas de trăit puţin sau că sunteţi lipsit de posibilitatea de a intra într-o relație sau de a crea o familie.

Dacă sunteți alături și găsiți puterea și răbdarea necesară pentru a risipi concepțiile greșite și pentru a explica fapte specifice, este mai puțin probabil ca interlocutorul dvs. să reacționeze negativ.

Cum să le spuneți copiilor dvs.? Practica cu copiii este, în principiu, identică cu cea cu adulții. Principalul lucru este să înțelegeți cât de matur este copilul dvs. înainte de a-i dezvălui statutul dumneavoastră HIV.

După cum am menționat mai sus, începeți o conversație fiind bine informat despre subiect. Fiți pregătiți pentru întrebări și necesitatea de clarificări, asigurați copilul că nu este nevoie să își facă griji cu privire la infecție. Va fi o idee bună să îi oferiți copilului sprijinul unui specialist, cu care poate vorbi fără prezența dvs. - copilul ar putea ezita să vă pună anumite întrebări, pentru a nu vă jigni.

Dacă copilul s-a născut înainte de punerea diagnosticului dvs. și ultimul test HIV negativ a fost înainte de nașterea sa, pregătiți-l pentru posibilitatea că va trebui să fie și el testat.

Trebuie să îi spuneți angajatorului? Depinde în totalitate de dorința dvs., cu excepția cazului în care lucrați într-un loc care mărește riscul de transmitere a virusului (spital, laborator). Rețineți, de asemenea, că dezvăluind statutul dvs., aveți dreptul la confidențialitate - acest lucru nu trebuie să fie indicat în niciun dosar sau fișier.

HIV nu ar trebui să fie un obstacol în activitățile dvs. profesionale, legea garantând acest lucru. În principiu, informarea conducerii tete-a-tete ar fi un plus, deoarece din când în când va trebui să părăsiți locul de muncă din motive de sănătate și tratament, astfel încât să nu existe neînțelegeri și pretenții nejuste.

Dacă considerați că drepturile dvs. sunt încălcate din cauza statutului dumneavoastră HIV, puteți să vă adresați la avocați privați după ajutor, precum și la centre de asistență, de exemplu, la Asociația Obștească Inițiativa Pozitivă.

Fiți pregătiți și pentru reacții negative, din păcate, nu toate vor fi pozitive. Prieteni, potențiale interese de dragoste vor fi pierdute, dar țineți minte că, dacă persoana nu vede o personalitate în spatele statutului dumneavoastră HIV, locul ei nu este lângă dvs.

Cea mai mare parte a fricii provine din necunoaștere. Veți fi surprinși de numărul oamenilor care vor dori să vorbească mai mult despre acest lucru, să obțină mai multe informații, ca să se liniștească în privința acestei probleme. Iar dacă o persoană refuză să se informeze de dragul dvs., atunci ce valoare are acea relație?

 

 

Maxim Cuclev

Traducere: Dan Erușevschi

 

 

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare