Lupta împotriva coronavirusului poate fi complicată în viitorul apropiat de un focar sezonier de gripă. Ce se întâmplă, dacă corpul uman este atacat simultan de ambii viruși? Se poate evita acest lucru? Publicația germană Deutsche Welle explică.
Victoria asupra coronavirusului este încă departe, dar lupta împotriva acestuia poate fi complicată de o nouă problemă: frigul sezonier, care este însoțit în mod tradițional de focare de răceli, prevestește un nou val de gripă. La momentul actual, în lume nu există experiență de tratare a pacienților care au contractat simultan atât gripa, cât și pneumonia atipică COVID-19, de aceea oamenii de știință pot doar presupune care vor fi consecințele.
De ce trebuie să ne vaccinăm împotriva gripei?
Gripa este deosebit de periculoasă din cauza complicațiilor sale, care pot fi fatale. Însă gripa poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinurile antigripale sunt actualizate în fiecare an, ceea ce permite adaptarea lor la mutațiile virusului. Iar vaccinarea împiedică dezvoltarea virusului.
Vaccinul antigripal pe fundalul pandemiei de coronavirus este, de asemenea, important, deoarece permite diagnosticarea mai exactă în cazul simptomelor identice de boală. „Atât gripa, cât și coronavirusul se caracterizează prin simptome precum febra, tusea, durerea în gât", spune Gerárd Krause de la Centrul Helmholtz pentru Studierea Infecțiilor. „Și dacă aceste simptome sunt observate la o persoană căreia i-a fost administrat un vaccin antigripal, există o mare probabilitate ca acesta să nu fi contractat gripa, ci coronavirusul."
Încă nu există un răspuns la întrebarea dacă un vaccin antigripal poate ușura evoluția maladiei COVID-19. „Acest lucru nu poate fi exclus în totalitate. Dar, din câte știu, nu există încă dovezi în acest sens, din punct de vedere al imunologiei", spune Gerárd Krause.
Recent s-a stabilit că noul virus SARS-CoV-2 se comportă diferit, în funcție de sezon. Virușii care cauzează boli respiratorii sunt în general mai agresivi iarna: aerul rece și uscat este condiția ideală pentru răspândirea lor. În plus, în sezonul rece, încăperile închise sunt aerisite mult mai rar, ceea ce contribuie la răspândirea mai activă a virusurilor aerosolice - atât SARS-CoV-2, cât și virusul gripal.
Dar, spre deosebire de gripă, de coronavirus nu te poți proteja prin vaccinare. Majoritatea experților sunt de acord că este puțin probabil ca vaccinul împotriva SARS-CoV-2 să ajungă pe piață înainte de următorul val de gripă. Dar chiar dacă acesta va fi acreditat și va fi produs la scară largă, oricum vor rămâne încă multe întrebări deschise, care vor complica procesul de vaccinare în acest sezon.
Măsurile de igienă protejează atât împotriva gripei, cât și împotriva coronavirusului
Oamenii de știință acceptă posibilitatea că îmbolnăvirea cu gripă ar putea neutraliza infecția cu coronavirus, întrucât un virus îl „forțează” pe celălalt să iasă din organism. Există, însă, cazuri de așa-numita co-infecție, când virușii își amplifică reciproc acțiunea. Prin urmare, nu poate fi exclus complet faptul că îmbolnăvirea cu gripă va crește și mai mult riscul de a contracta noul tip de coronavirus.
Epidemiologul Krause, de exemplu, presupune că un sistem imunitar slăbit de lupta împotriva virusului gripal ar putea face o persoană mai vulnerabilă la infecția cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au deocamdată informații exacte despre ceea ce se va întâmpla, dacă focarul de gripă sezonieră se va suprapune cu pandemia SARS-CoV-2. Lipsește și înțelegerea faptului cât de dificil va decurge boala la o persoană infectată cu ambele virusuri.
Potrivit lui Krause, în acest sezon trebuie să fim pregătiți pentru posibilitatea de a contracta toate cele trei boli: răceala, gripa și coronavirusul. În cazul unei răceli obișnuite, odihna în pat, ceaiul fierbinte și pastilele pentru tuse vă vor ajuta. Vaccinarea vă va proteja de gripă. În ceea ce privește coronavirusul, se poate doar de sperat că boala va decurge într-o formă relativ ușoară.
Măsurile esențiale de igienă pot ajuta la reducerea încărcăturii virale. Acestea includ spălarea regulată a mâinilor, menținerea distanței sociale în public și purtarea măștilor de protecție. Aceste măsuri de precauție reduc probabilitatea expunerii nu numai la coronavirus, ci și la virusurile gripale. „Măsurile de protecție împotriva COVID-19 reduc probabilitatea răspândirii gripei", este convins Gerárd Krause. „Iar interacțiunea virusurilor SARS-CoV-2 și a gripei la nivel imunologic va fi, probabil, stabilită în viitorul apropiat."