Laboratorul P4 al Institutului de virusologie de la Wuhan, 17 aprilie 2020
Imagine: LOUISA GOULIAMAKI / AFP
Este oare posibil ca virusul Covid-19 să fi „scăpat” în mod accidental dintr-un centru de cercetare aflat la Wuhan? Întrebarea revine cu insistenţă în Franţa, mai ales că respectivul centru a fost creat în urma unui proiect de colaborare franco-chinez. Un proiect care şi-a arătat însă „limitele” scrie cotidianul Le Monde. Ziarul publică pe două pagini o anchetă minuţioasă în legătură cu modul în care s-a derulat această cooperare, scrie Matei Vișniec pentru RFI România.
De fapt, la Wuhan se află două laboratoare în care sunt studiaţi viruşii, unul situat la 30 de kilometri de piaţa unde a apărut Covid-19, iar altul la doar 280 de metri de piaţă. De unde ipoteza că cercetători neatenţi ar fi putut, de exemplu, deversa în reţeaua de canalizare a oraşului deşeuri provenind de la experienţele lor. Astfel de accidente se produc mai des decât ne vine nouă să credem, scrie Le Monde, şi dă ca exemplu faptul că la Institutul Pasteur de la Paris, în 2014, s-au „rătăcit” 2349 de eşantioane de SRAS, iar în 2015 alte eşantioane periculoase au fost depozitate pe o etajeră multă vreme, scrie Vișniec.
Din sursa citată aflăm că Franţa a ajutat China să se doteze cu laboratoare de cercetare în domeniul viruşilor. Într-un reportaj realizat de o echipă de televiziune din Shanghai în decembrie 2019 se arăta că experţii chinezi au descoperit în ultimii 12 ani în jur de 2000 de tipuri de viruşi, în timp ce restul lumii nu a descoperit decât 284.
Potrivit Le Monde, după ce a obţinut de la Franța tehnologia necesară, China a întreţinut o totală opacitate în privinţa a ceea ce se întâmpla în respectivele laboratoare.
Le Monde precizează că nu există nicio probă concretă că virusul s-ar fi putut naşte în laborator, dar subliniază că opacitatea întreţinută de China a devenit preocupantă.