img
Mobilizarea eforturilor pentru o reacție eficientă la pandemia COVID-19 în Moldova: rezultate 28 Iulie 2020

Săptămâna trecută, „Inițiativa Pozitivă” a făcut rezumatul realizărilor campaniei de mobilizare a eforturilor pentru un răspuns național eficient la pandemia de COVID-19.

Scopul campaniei a fost mobilizarea eforturilor tuturor părților interesate și a părților responsabile la nivel central și local pentru o reacție națională eficientă în contextul pandemiei coronavirusului (COVID-19).

Obiectivele campaniei:

  1. Crearea condițiilor pentru comunicarea online la nivel național a tuturor partenerilor activi în domeniul HIV/SIDA, pentru a discuta și rezolva sarcinile/problemele prioritare existente;
  2. Creșterea gradului de informare și accesibilitate a personalului ONG-urilor, care oferă servicii în domeniul HIV/SIDA, pentru continuarea activității în contextul pandemiei COVID-19, minimizarea riscurilor de infecție și prevenirea sistării serviciului;
  3. Asigurarea accesului continuu la TARV în contextul pandemiei COVID-19;
  4. Asigurarea accesului continuu la TARV pentru migranții aflați în străinătate în contextul pandemiei COVID-19;
  5. Asigurarea accesului la informații fiabile din surse de încredere în contextul COVID-19;
  6. Desfășurarea unei campanii de informare pentru reducerea nivelului de stigmatizare și discriminare împotriva persoanelor afectate de boli periculoase din punct de vedere social: HIV/SIDA, tuberculoza, COVID-19 etc.

„De regulă, situațiile de viață dificile ne permit să aruncăm o privire mai trează asupra avaantajelor și neajunsurilor noastre, să revizuim sistemul de valori și să privim spre viitor într-un mod nou. Realitățile cauzate de COVID-19 nu fac excepție. Pandemia a expus multe puncte slabe, pe care acum trebuie să le transformăm în sarcini și, desigur, să le realizăm. Dar, dincolo de probleme, am văzut cu toții că ne putem mobiliza rapid prin construirea de parteneriate eficiente; că putem lua decizii rapide, care permiteau inițierea acțiunilor, care, acum un an, păreau o fantezie; ca niciodată, am apreciat importanța activității mass-media, capabilă să furnizeze calitativ informații fiabile; am reevaluat potențialul ONG-urilor și al societății civile, în general. Acum, realizând valoarea lecțiilor învățate și stupiditatea concluziilor uitate, nu ne rămâne decât un lucru - să acționăm pe baza experienței din aceste lecții”, a declarat Ruslan Poverga, directorul general al AO „Inițiativa Pozitivă”.

O realizare semnificativă în timpul pandemiei este succesul programului de livrare la domiciliu a tratamentului ARV. Conform datelor din luna iulie 2020, 894 de persoane au primit preparatele pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu 17 martie. O echipă de lucrători sociali, precum și angajați ai organizațiilor neguvernamentale și centrelor sociale, asigură livrarea la timp a medicamentelor ARV și oferă informații despre prevenirea COVID-19 persoanelor care trăiesc cu HIV.

„A fost foarte greu. A fost necesar să creăm liste de pacienți, care au nevoie de medicamente, să le împărțim și să le distribuim colegilor noștri, care sunt implicați în mod direct în livrare. Am lucrat și lucrăm foarte îndeaproape cu angajații din domeniul sănătății în centrele de tratament HIV/SIDA - împreună cu medicii am întocmit liste de pacienți, conform fișelor medicale, aceasta este o sarcină voluminoasă și dificilă, dar extrem de importantă, pentru că fiecare persoană are propria  schemă de administrare și medicamentele proprii. Determinarea listelor, colectarea fișelor, colectarea medicamentelor, livrarea lor - acest lucru, desigur, a fost foarte epuizant, mai ales din punct de vedere emoțional ”, spune Alina Cojocari, șefa Secției activități pentru persoanele care trăiesc cu HIV, AO „Inițiativa Pozitivă”.

Campania a fost organizată cu sprijinul financiar din partea (1) UNAIDS Moldova, în cadrul Programului comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”, finanțat de Guvernul Suediei și (2) organizația olandeză „Stichting AFEW International” din Fondul pentru asistență de urgență a populațiilor cheie din Europa de Est și Asia Centrală.

Traducere: Dan Erușevschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md