Declinul investițiilor private și lipsa inovației în dezvoltarea de noi antibiotice afectează în mod negativ eforturile de combatere a infecțiilor rezistente la medicamente, relatează OMS.
Două rapoarte noi au evidențiat ritmul slab de dezvoltare a noilor agenți antibiotici. 60 de produse aflate în curs de dezvoltare (50 de antibiotice și 10 produse biologice) au în prezentat un beneficiu redus în comparație cu medicamentele existente și un număr foarte mic dintre ele vizează cele mai rezistente bacterii (bacteriile Gram-negative).
În 2017, OMS a publicat și o listă de agenți patogeni prioritari, constând din 12 clase de bacterii și tuberculoză, care prezintă un risc pentru sănătatea umană, deoarece acestea sunt rezistente la majoritatea medicamentelor existente. Dintre cele 50 de antibiotice aflate în dezvoltare, 32 au ca scop combaterea agenților patogeni prioritari OMS, însă majoritatea arată o eficiență limitată în comparație cu versiunile existente. Două antibiotice aflate în curs de dezvoltare sunt eficiente împotriva bacteriilor gram-negative, care sunt rezistente la un număr mare de medicamente. Este de remarcat faptul că bacteriile gram-negative se răspândesc rapid și această problemă necesită o soluție urgentă.
Bacteriile gram-negative, cum ar fi Klebsiellapneumoniae și Escherichia coli, pot provoca infecții acute și adesea fatale, care reprezintă o amenințare, în special, pentru persoanele cu un sistem imunitar slab sau încă nedezvoltat complet, inclusiv nou-născuți, vârstnici, persoane supuse intervențiilor chirurgicale și care urmează tratament împotriva cancerului.
În ceea ce privește perspectivele mai luminoase, proiectele agenților antibacterieni în dezvoltare pentru tratamentul tuberculozei și Clostridiumdifficile, care provoacă diaree, sunt mult mai promițătoare: jumătate din cursurile de tratament satisfac criteriile inovatoare definite de OMS.
Traducere: Dan Eruşevschi