Tuturor le place soarele, însă sentimentul nu este reciproc și acesta este un fapt demonstrat. Zilnic soarele revarsă asupra noastră kilometri de radiație, arzând stratul exterior al epidermei și majorând de câteva ori riscul dezvoltării cancerului de piele. Întrucât suntem în cea mai fierbinte perioadă a concediilor, am decis să vă informăm, dragi cititori, despre tot adevărul privind beneficiile și pericolele razelor solare.

Bronzul nu aduce nicio daună. Mai mult, sub acțiunea razelor solare dispar coșurile și iregularitățile pielii, dispare grăsimea excesivă, iar pielea devine mai netedă și mai frumoasă.

Dacă veți declara ceva de felul acesta pe pragul unei clinici oncologice, credeți-mă, veți fi imediat condus spre ieșire. De ce? Însuși procesul de bronzare presupune deteriorarea pielii prin razele ultraviolete ale soarelui. Semnele răspândite ale așa-numitului ”m-am ars puțintel” – durerea, roșeața și creșterea temperaturii corporale – sunt indicii veritabile ale unei arsuri de gradul întâi. În ceea ce ține de schimbarea pielii sub influența bronzului, bineînțeles schimbări sunt, doar că daunele sunt mai multe decât beneficiile. Soarele cauzează apariția primelor riduri, petelor pigmentate, cloasma (pete maro), cheilită actinică (inflamarea pielii buzelor), precum și schimbări ireversibile în vasele mici de sânge care provoacă înroșirea acelor zone ale pielii care au fost expuse cel mai mult radiației solare.

Dacă bronzul este atât de nociv, acesta ar putea fi înlocuit cu solarul.

sun-rays-through-clouds

Nu este chiar așa. Unele dispozitive pentru bronzare instalate în solarii emană radiație ultravioletă nivelul căreia depășește de câteva ori nivelul radiației solare din timpul amiezii în multe țări. De regulă, pentru restabilirea AND-ului în celulele epiteliale deteriorate de razele UV este nevoie de o pauză de, cel puțin, 48 de ore între sesiunile de bronzare în solarii. Solariile sunt contraindicate persoanelor până la 18 ani, persoanelor cu tipul I și II de piele, persoanelor cu un număr mare de alunițe și acelor care se acoperă repede cu pistrui, bolnavilor de tuberculoză, diabet, astm bronhic cu crize frecvente; persoanelor cu maladii renale, afecțiuni sangvine și ale sistemului nervos central. În ceea ce ține de pacienții cu statut HIV pozitiv, expunerea lor la soare sau în solar trebuie să fie limitată, întrucât sunt cercetări de laborator rezultatele cărora au constatat o posibilă suprimare a imunității de către razele ultraviolete. În plus, recent s-a constatat că bronzarea regulată la solar poate crea o obișnuință similară dependenței narcotice.

Eu aplic cremă de protecție solară și pot să stau la soare toată ziua!

În primul rând, fiecare cremă cu protecție solară are factorul său SPF. Cu cât este mai mare cifra indicată pe ambalaj, cu atât mai îndelungat acesta protejează pielea de razele ultraviolete nocive. Este de menționat însă că și în prezența unui grad înalt de protecție, expunându-vă la razele directe ale soarelui, trebuie să aplicați crema la fiecare două ore. În plus, trebuie de luat în considerare că la amiază (timpul astronomic) intensitatea radiației este de zece ori mai mare decât la ora 9.00 sau la 15.00. În sfârșit, substanțele din componența cremelor și spray-urile de protecție s-ar putea dovedi nu atât de inofensive. Cercetările care au studiat măsura în care mijloacele de protecție solară protejează de cancer oferă rezultate contradictorii, de aceea nu merită să contați doar pe crema de protecție solară. Cel mai bine este să utilizați mijloace suplimentare – o umbrelă mare, pălărie, haine ușoare din țesături naturale, ochelari de soare.

În acest caz, cum procedăm cu copiii? Ei doar au nevoie de soare ca de aer, or, sub influența razelor ultraviolete se produce vitamina D de care au nevoie copiii mici.

shutterstock_135208586

În primii trei ani de viață copiii trebuie să se expună la soare cu foarte mare precauție. Durata băilor de soare în aer liber în primele șase luni de viață constituie de la 3 până la 10 minute. În Cea de-a doua jumătate de an durata băilor se poate majora cu 5 minute o dată la 4 zile. Un copil mai mare de 1 an poate să se plimbe în perioada de vară pe un teren care are în proporții egale umbră deasă (cel mai bine, de la verdeață) și clarobscură (umbra ”dantelată” de la frunzele pomilor). Durata primei băi solare în an – 5 minute. Apoi durata procedurii poate fi majorată până la 1 oră. Făcând băi solare în zilele caniculare, copilul se poate supraîncălzi chiar și sub razele difuze ale soarelui. De aceea vara, în timpul plimbărilor, copilul trebuie să bea mai frecvent și să fie supravegheată starea lui generală. Primele semne ale supraîncălzirii sunt înroșirea feței și transpirația abundentă. În acest caz, copilul trebuie dus imediat la umbră și să i se dea să bea apă. Rețineți: copiii cu păr blond, roșcat, cu ochi albaștri, suri sau verzi, piele mată și pistruiată, au nevoie de un mijloc de protecție cu un grad mai înalt de protecție decât micilor bruneți cu ochi căprui și piele închisă la culoare.

Să admitem că am înțeles totul și nu voi mai sta la soare. Dar, cel puțin, pe timp noros pot ieși afară?

Se poate, dar este de reținut că 80% din radiația ultravioletă pătrunde prin nori, astfel încât lipsa soarelui la orizont nu garantează protecție de razele ultraviolete nocive. În plus, nu uitați că razele solare se reflectă în proporție de 85% de la zăpadă, 70% – de la apă, 20% – de la nisip și 5% – de la iarbă. Femeile trebuie să ia în considerare că după un peeling chimic se interzice expunerea la soare timp de 1 lună, iar după șlefuirea cu laser – jumătate de an. În fine, oamenii care primesc des sau permanent anumite tipuri de medicamente trebuie să țină cont de faptul că anumite medicamente sporesc sensibilitatea pielii la influența razelor solare sau la razele ultraviolete artificiale. Este vorba despre unele medicamente non-steroidiene antiinflamatoare, antibiotice, tetracicline, sulfonamide, diuretice, medicamente pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, medicamente anti-diabetice, unele medicamente psihotrope și unele medicamente utilizate pentru tratarea acneei.

Oare este măcar ceva bun în soarele acesta?

Strong sun and skies

Bineînțeles, helioterapia (adică, bronzul) este extrem de utilă pentru tratarea acneei, psoriazisului, eczemelor, dermatitelor atopice și neurodermite. Despre producerea vitaminei D, utilă pentru asimilarea calciului, știm cu toții. De asemenea, expunerea la soare este indicată persoanelor cu funcția redusă a glandei tiroide. De asemenea, plimbările în aer liber sun razele solare reduc simțitor tensiunea arterială la oamenii sănătoși și reduc riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral. Este de reținut că soarele este utilizat cu succes în calitate de sursă alternativă de energie, pentru sterilizarea apei și a instrumentelor chirurgicale, precum și pentru asigurarea funcționării aparatului de pregătire a hranei. Încă un aspect demn de menționat, când strălucește soarele, se produce hormonul bucuriei – endorfina. De aceea bucurați-vă de lumina soarelui, dat nu uitați că tot ce e bun are și un sfârșit. În cazul dat, binele expiră exact în momentul când încetează acțiunea cremei de protecție solară.

Sursele utilizate la scrierea acestui articol:
www.zdorovieinfo.ru
www.gazeta.ru
www.engineeringforchange.org
www.vokrugsveta.ru
www.ria.ru