Foto: filtermag.org
Având în vedere saltul uriaș în frecvența supradozelor de opioide, Columbia Britanică, Canada, a anunțat o stare de urgență pentru sănătate în 2016. Fentanyl a fost cel mai consumat opioid în rândul dependenților. Din ianuarie 2016 până în septembrie 2019, criza supradozajului a luat zilnic viața a 11 canadieni și canadiene.
Devenise mai mult decât evident că ceva trebuia schimbat. Atunci dr. Mark Tyndall a propus o inovație revoluționară, care - în perioada distanței sociale în mijlocul pandemiei COVID-19 - ajută nu doar comunitățile puternic influențate de sărăcie și probleme legate de droguri, ci și multe persoane cu dependență.
Ideea lui Tyndall consta în asigurarea punctelor de furnizare sigură a hidromorfonului, dilaudidului opioid pentru persoanele care utilizează opioide. Acest lucru a fost realizat cu ajutorul proiectului aparatelor de vânzare, asemenea bancomatelor, proiectul MySafe.
„Aceasta este o abordare a sistemului de sănătate a unei epidemii otrăvitoare”, a spus el în 2018. „Această măsură nu trebuie confundată cu un supliment al terapiei.”
Accesul la opioide nu este atât de simplu: utilizatorul sau utilizatoarea trebuie să ofere datele sale biometrice, cum ar fi imaginea venelor sub pielea palmei, pentru a-și confirma identitatea. Aparatul este prevăzut și cu un sistem de supraveghere video. Informațiile sunt comparate cu o bază de date în care este indicat dacă terapia cu agoniști opioizi este prescrisă pentru această persoană.
Prima astfel de mașină a fost instalată la Vancouver în decembrie 2019. Inițial, deservind doar 14 pacienți și paciente, până în prezent aparatul a eliberat mai mult de 3.500 de doze de medicament. De remarcat este faptul că a fost instalat chiar lângă locul special echipat pentru consumul hidromorfonului.
Henry Fester este un pacient MySafe care a încercat anterior toate celelalte opțiuni de tratament disponibile, inclusiv metadonă. „În urmă cu cincisprezece ani, am fost unul dintre primii pacienți ai programului Insite/Onsite”, își amintește el. Am trecut o cură de detoxifiere și apoi am plecat pentru a primi tratament la Kelovna. Am fost în toate programele de acest gen și până la urmă niciunul nu m-a ajutat să scap de problemă.” Henry a mai adăugat că dr. Tyndall a făcut tot posibilul pentru a-i facilita accesul la MySafe. „Mă aflu în acest curs de tratament de trei luni, din februarie. Și, în sfârșit, acum am o doză zilnică de medicamente ușor accesibilă, care sunt sigur că nu mă va omorî. Viața mea a revenit la normal în această perioadă".
„MySafe este unic prin autonomia și flexibilitatea pe care le-o oferă pacienților și pacientelor sale. Puteți lua medicamentele cu dvs., le puteți utiliza cum și unde doriți. Aceasta este o îmbunătățire uriașă”, conchide Dr. Tyndall.
Având în vedere contextul prezent, invenția are un beneficiu deosebit și pe perioada unei pandemii. În timp ce multe puncte de vânzare, birourile și centrele ONG-urilor sunt închise, aparatele rămân funcționale. În plus, utilizatorul sau utilizatoarea nu trebuie să contacteze o altă persoană pentru a primi medicamentele, ceea ce reduce semnificativ riscul de infectare cu coronavirus.
Acum, în mai 2020, MySafe se va extinde ca răspuns rapid la criza COVID-19 pentru persoanele cu dependență de opioide. Cinci aparate noi vor fi instalate în Dalhousie, Londra canadiană și Victoria.
Traducere: Dan Erușevschi
Surse: