img
”Pentru mine toleranța este echivalentă cu bunătatea”. În exclusivitate pentru positivepeople.md – interviu cu Vera Brejneva, Ambasadoare a Bunăvoinței UNAIDS 20 Noiembrie 2015

Vera Brejneva a sosit la Chișinău în calitate de Ambasadoare a Bunăvoinței pentru UNAIDS doar pentru o singură zi. Timp de 12 ore ale vizitei sale, ea a reușit să ajungă la câteva întâlniri, să participe la conferința de presă, să comunice cu reprezentanții comunității persoanelor care trăiesc cu HIV și să acorde câteva premii la Gala Red Ribbon Awards. Mai mult decât atât, în exclusivitate pentru site-ul positivepeople.md, a reușit să ne ofere un interviu, fapt pentru care noi îi suntem profund recunoscători. Așadar, 25 de întrebări despre HIV adresate Verei Brejnev.

 

Când auziți îmbinarea de cuvinte ”infecția HIV”, ce Vă trece prin minte?

Acum aceasta face parte din viața mea, fiindcă eu comunic foarte des cu persoane care trăiesc cu HIV. De fapt, aceasta este munca mea în prezent și în anul viitor.

Dumneavoastră știți ce înseamnă încărcătură virală?

Este cantitatea virusului în organism. Datorită tratamentului ARV încărcătura virală poate scădea și, respectiv, persoana cu HIV nu își infectează partenerul.

Când ați făcut ultima oară testul la HIV?

Acum un an, la sfârșitul lunii noiembrie, când tocmai îmi începusem activitatea în cadrul noului meu post. Am făcut testul în mod deschis, adică mi s-a prelevat sânge în prezența jurnaliștilor.

IP-493

Nu V-a fost frică?

Cred că am fost mai degrabă emoționată decât înfricoșată. Eu cred că oricine are emoții, chiar și atunci când își face niște analize obișnuite, de rutină. Dacă te simți rău, întotdeauna îți vine gândul: ”Dar dacă?”.

Imaginați-Vă că prietenul Dumneavoastră este infectat cu HIV: ce i-ați spune?

Totul depinde de situație, bineînțeles. Mi-e greu să spun ce cuvinte aș alege. Evident, l-aș susține, l-aș ajuta să găsească un centru unde i-ar fi confortabil să se deservească, să primească tratamentul și cred că l-aș ajuta și l-aș îndemna să trăiască fără a-și ascunde statutul.

Ce înseamnă, în opinia Dumneavoastră, toleranță?

Pentru mine toleranța este echivalentă cu bunătatea. Atunci când tratezi omul cu bunătate, atunci manifești toleranță.

IP-520

Dacă ați avea posibilitate să inventați un vaccin împotriva HIV, l-ați face?

Există un asemenea fond – amfAR, care lucrează asupra acestui vaccin. Se știe că la administrarea tratamentului ARV nivelul virusului în sânge se micșorează, însă virusul oricum rămâne undeva. Acest fond investește resurse enorme în cercetări, pentru a afla unde anume rămâne virusul. Ei își propun să găsească acest loc, să inventeze vaccinul care ar permite să înlăture complet rămășițele virusului. Noi le ținem pumnii. În aceste cercetări se investesc milioane de dolari și noi sperăm că ei vor reuși să atingă rezultatul scontat.

Dumneavoastră povestiți cu atâta empatie, încât și eu încep să mă pătrund de toate acestea!

Da, eu mă ocup în mod activ de aceasta și nu o fac doar pentru a crea o impresie.

Enumerați trei reguli ale modului sănătos de viață pe care le respectați cu strictețe?

Alimentația, sportul și realizarea corectă de sine, ca și personalitate.

Imaginați-Vă că asemenea eroului din filmul ”Dallas Bayers Club” V-au rămas doar 30 de zile. Ce veți face?

Aș trăi din plin fiecare zi, aș petrece timp cu familia mea și oamenii dragi, probabil într-un loc unde mă simt bine. I-aș aduna pe toți și i-aș anunța: ”Gata! O lună sunteți cu mine!”.

În ce constă sensul vieții?

Pentru mine sensul este în viața însăși, în calea vieții pe care urmează să o parcurg. Sensul și esența este ca această cale să îmi producă satisfacție: vreau să-mi trăiesc viața, nu pur și simplu să exist, vreau să simt, să aud, să respir și, cel mai important, să iubesc.

Ați trăit vreodată sentimentul fericirii absolute?

Am periodic asemenea momente.

IP-147

Cum credeți, se poate trăi o viață fericită cu HIV?

Sunt sigură de aceasta.

Ce V-a determinat să Vă implicați în campania ”Te privește! Privește pe fiecare!”

Noi am gândit-o, am pregătit-o, aș putea în detalii să vă povestesc cum s-a întâmplat totul, inclusiv alegerea sloganului, poziției, mesajului etc.

Ce putem face pentru ca urmașii noștri să nu afle niciodată ce este HIV?

În primul rând, trebuie să ne aflăm statutul. Dacă îți cunoști statutul, poți fie să trăiești liniștit mai departe, fie să faci tot posibilul pentru a micșora nivelul încărcăturii virale. În plus, femeile însărcinate trebuie să adopte o atitudine corectă față de sarcină, pentru ca să dea naștere unor copii sănătoși. Și, bineînțeles, trebuie să dăm dovadă de bunătate: să ne susținem unul pe celălalt, să ne ajutăm reciproc, în felul acesta vom reuși într-adevăr să eliminăm infecția HIV.

V-ați dori ca infecția HIV în general să nu existe?

Eu în general mi-aș dori ca bolile și războaiele să nu existe deloc, credeți-mă.

Sunteți dispusă să investiți în această cauză?

Eu investesc bani în caritate. Deși cuvântul ”investesc” nu este potrivit în acest context. Aș spune în felul următor: eu mă implic material în viața socială a planetei noastre. Eu am o fundație care se ocupă de hematologia oncologică a copiilor (este vorba despre fundația de caritate ucraineană ”Raza Verei” – nota redacției). Noi nu oferim ajutor individualizat, ci asigurăm secțiile de hematologie oncologică pediatrică cu utilajul necesar pentru un tratament corespunzător, astfel încât copiii să se poate vindeca mai rapid. În comparație cu SIDA, hematologia oncologică este o maladie curabilă. Există secții de spital echipate de fundația noastră în care copiii au început să se simtă cu 25 la sută mai bine datorită diagnosticării și tratamentului oportun.

De ce au nevoie oamenii care tocmai au aflat despre diagnosticul său?

De sprijinul oamenilor apropiați și de tratamentul ARV.

Sunteți dispusă și pregătită să lucrați în calitate de consultant ”de la egal la egal”?

Nu știu cum m-ar percepe oamenii într-o asemenea calitate, dar sunt gata să o fac.

Care este misiunea principală a unui ambasador al bunăvoinței?

Dacă este vorba despre misiunea mea, aceasta constă în informare. Discriminarea este cauzată de frică, de răutate și ignoranță. Iată de ce eu îmi propun să integrez în societate înțelegerea și ideea că HIV nu este o ciumă și că împreună vom reuși să stopăm această epidemie. Respectiv, sarcina mea este să schimb atitudinea societății față de această problemă.

IP-275

V-ați dori să realizați un videoclip sau să înregistrați o piesă laitmotivul căreia ar fi problema infecției HIV?

Acest concept este prea îngust. Cântecele mele sunt mult mai ample și tratează inclusiv acest subiect. Eu îmi doresc ca piesele să ne unească, și nu să fie concret despre voi sau despre ei. Este mult mai important ca un anumit cântec să poate fi cântat de diferiți oameni și cât mai mulți să se regăsească în el.

Ca și actriță, ați putea interpreta rolul unei femei care trăiește cu HIV?

Cred că ar fi mai bine ca un asemenea rol să fie propus unei femei care într-adevăr trăiește cu HIV. Atunci aceasta ar corespunde adevărului. Eu pledez pentru adevăr.

Dacă HIV nu este o sentință, atunci ce este?

Este o boală cronică. Oamenii doar trăiesc cu astmă și nimeni nu se teme de ei. Pur și simplu există o atitudine greșit formată față de infecția HIV, un stereotip pe care noi ne străduim să îl schimbăm.

Sunteți într-adevăr încredințată că dragostea va salva lumea?

Da, eu cred cu fermitate în aceasta.

Elena Derjanschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md