Se crede că un pahar periodic de vin poate fi chiar mai bun decât o abstinență completă de la alcool, dar este posibil să nu fie deloc așa, scrie Jessica Brown în articolul său din BBC Future.
În ultimele decenii, vinul și-a câștigat o reputație de produs folositor pentru sănătate. Consumul de vin roșu este chiar asociat cu așa efecte ca reducerea riscului de boli cardiace și creșterea duratei de viață.
Cu toate acestea, în spatele acestor zvonuri plăcute este o altă realitate, adesea trecută cu vederea -faptul că o cantitate imensă de cercetări relevă legătura dintre consumul de alcool și cancer. O sticlă de vin pe săptămână este asociată cu un risc sporit de apariție a cancerului la nefumători: 1% pentru bărbați și 1,4% pentru femei. Acest lucru echivalează o sticlă de vin pe săptămână cu 5 țigări pentru bărbați sau 10 pentru femei.
În timp ce s-a depus mult efort pentru a informa că fumatul prezintă un risc crescut de cancer, acest lucru este făcut mult mai puțin pentru alcool, a declarat Mark Bellis, directorul de cercetare și dezvoltare internațională a Serviciului de Sănătate Publică din Wales. Atâta timp cât autoritățile medicale controlează informațiile privind fumatul, industria alcoolului este lăsată în grija proprie.
Conceptul modern, potrivit căruia un pahar de alcool poate fi util, se datorează descoperirii din anii 1970, când oamenii de știință au descoperit că francezii aveau mai puține șanse să sufere de boli de inimă în comparație cu alte populații, în pofida consumului de cantități mari de grăsimi saturate. Acest fenomen se numește „paradoxul francez” și, până în prezent, rămâne un mister pe care oamenii de știință încă îl descifrează. De atunci, deseori auzim că consumul moderat de vin reduce riscul de boli cardiace, hipertensiune arterială și diabet.
Într-unul dintre studiile acestui an, oamenii de știință au încercat să repete circumstanțele anilor 1970 din Franța, însă, de această dată, experimentul a fost realizat în China. Timp de 10 ani, echipa de cercetare a urmărit 500 de mii de adulți din China, excluzând persoanele cu sănătate precară și grupând oamenii în funcție de caracteristicile genetice. În urma acestui studiu nu a fost constatată nicio legătură benefică între consumul de alcool și sănătate. Dimpotrivă, cercetările au relevat că, cu cât mai mult bea o persoană, cu atât este mai mare probabilitatea să crească tensiunea și riscul de accident vascular cerebral - nu s-a constatat niciun risc redus pentru persoanele care consumă una sau trei băuturi alcoolice pe zi. Acest lucru a determinat oamenii de știință să ajungă la concluzia că, deși alcoolul măreşte tensiunea arterială și poate duce chiar la accidente vasculare cerebrale, acesta nu a afectat sănătatea inimii.
Vinul roșu este adesea considerat o opțiune „sănătoasă”, datorită antioxidanților, polifenolilor conținuți în acesta. Polifenolii, care pot fi găsiți și în fructe și legume, reduc inflamația, iar în vinul roșu se conţin de 10 ori mai mult decât în cel alb. Alberto Bertelli, cercetător la catedra de Științe Biomedicale ale Sănătății a Universității din Milano, susține că vinul poate fi benefic pentru inimă anume datorită acestei proprietăți antiinflamatorii. Bertelli recomandă consumul a nu mai mult de 160 ml de vin pe zi, dar întotdeauna cu un fel de mâncare, de preferință în stil mediteranean.
În ceea ce privește vinul alb, Bertelli mai spune: „În vinul alb am găsit două componente similare cu uleiul de măsline extravirgin, care este considerat un aliment sănătos, mai mult sau mai puțin în aceeași cantitate. Aceste substanțe, tirozolul și hidroxiprosolul, s-au dovedit, de asemenea, eficiente în prevenirea bolii Alzheimer.” În același timp, nu există nicio îndoială că vinul roșu este folositor pentru organele digestive, datorită introducerea diversității în microflora organismului.
Deci, care este cea mai sănătoasă opțiune? În mod ideal, abstinența de la vinul roșu este mai benefică decât consumul moderat, în ciuda tuturor beneficiilor sale, potrivit Caroline Le Roy, cercetătoare la King's College London. Vinul roșu este singura băutură alcoolică care are oarecare beneficii pentru sănătate, dar nu înseamnă că este o opțiune sănătoasă.
Parafrazat de Maxim Kuklev
Traducere: Dan Erușevschi