Echipa ”Human Rights Embassy” (Ambasada Drepturilor Omului) a lansat un proiect cu genericul ”Drepturile omului în sănătate”, în cadrul căruia va oferi asistență juridică gratuită victimelor drepturilor încălcate în sfera ocrotirii sănătății, inclusiv persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA sau cu tuberculoză, celor care necesită îngrijire paliativă; minorităților etnice, reprezentanților comunității LGBT (colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală și transsexuală), femeilor, mamelor singure, imigranților, șomerilor, persoanelor cu posibilități intelectuale limitate sau cu probleme psihice de sănătate, utilizatorilor de droguri și altora.
Proiectul ”Drepturile omului în sănătate” a fost elaborat și va fi realizat de către organizația internațională de apărare a drepturilor omului ”Human Rights Embassy” cu suportul Fundației Soros-Moldova. Proiectul este orientat să contribuie la respectarea standardelor drepturilor omului în sfera ocrotirii sănătății pe întreg teritoriul Moldovei (inclusiv regiunea Transnistria).
”În proiect sunt incluse 100 de ore de asistență juridică gratuită oferită victimelor drepturilor încălcate în sfera ocrotirii sănătății. În perioada de implementare a proiectului ”Drepturile omului în sănătate”, experții-avocați și juriștii vor oferi consultații gratuite, asistență juridică primară persoanelor care au avut de suferit în urma încălcării drepturilor omului în sănătate (atât pacienți, cât și lucrători medicali), în scopul de a facilita accesul la justiție. Înscrierea la expert (avocat/jurist) pentru a beneficia de o consultație gratuită se poate face la numărul +373 79978260 или +373 22 920 700. Termenul de oferire a consultațiilor gratuite este limitat, de aceea rugăm persoanele interesate să ne contacteze în timp util”, a menționat Lela Metreveli, directorul executiv al ” Human Rights Embassy”.
”Noi așteptăm solicitări din partea oricăror persoane care au suferit din cauza încălcării sau limitării drepturilor omului în sănătate (atât pacienți, cât și lucrători medicali) pentru oferirea consultațiilor gratuite / asistență juridică primară. Prioritare în activitatea noastră vor fi cele mai vulnerabile categorii ale populației, și anume persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA sau cu tuberculoză, persoanelor care necesită îngrijire paliativă; minorităților etnice, reprezentanților comunității LGBT, femeilor, mamelor singure, imigranților, șomerilor, persoanelor cu posibilități intelectuale limitate sau cu probleme psihice de sănătate, utilizatorilor de droguri ș.a. Lista poate și trebuie să fie extinsă până la orice persoane individuale care au nevoie de ajutorul nostru privind respectarea standardelor drepturilor omului în sănătate pe întreg teritoriul Moldovei (inclusiv regiunea Transnistria), a remarcat Lela Metreveli.