img
Cum pandemia COVID-19 a afectat justiția și penitenciarele mondiale 20 Martie 2020

În legătură cu pandemia în curs de desfășurare, multe țări au început să reacţioneze corespunzător la încălcările măsurilor preventive la nivel legislativ. În plus, condițiile și politica de încarcerare a infractorilor şi infractoarelor s-au schimbat în legătură cu riscul infectării populației penitenciarelor cu coronavirus. Penal Reform International, o organizație non-guvernamentală internaţională, a publicat un material bazat pe un studiu asupra schimbărilor în legătură cu pandemia. PRI a făcut, de asemenea, recomandări insistente cu privire la unele situaţii, bazându-se pe drepturile condamnaților și deţinuţilor. O traducere adaptată a articolului poate fi găsită mai jos.

 

În acest material, evaluăm situația actuală a focarelor COVID-19 și măsurile preventive în penitenciare și impactul mai larg al măsurilor luate de guvern asupra condamnaților din sistemele de justiție penală.

Până în prezent, două țări au confirmat cazuri de COVID-19 în locurile de detenție. Mulți alții au anunțat măsuri pentru a preveni infectarea deţinuţilor sau a personalului care lucrează în astfel de instituţii. În China au fost confirmate peste 500 de cazuri în închisori. Guvernul chinez a anunțat deschiderea unui spital specializat și organizarea echipelor de inspecție în închisori pentru testare. Guvernatorul închisorii de femei din Zhengchen (unde au fost confirmate 230 de cazuri) a fost concediat. În Shandong, încă cinci oficiali și secretarul de partid al departamentului provincial de justiție au fost eliberați din funcție.

Potrivit unor surse, cel puțin opt persoane din mai multe închisori iraniene au fost infectate cu COVID-19. Guvernul iranian a eliberat temporar 70.000 de deținuți, pentru a preveni focarele. Prima condiție a eliberării a fost testarea la COVID-19 cu rezultat negativ și o sumă de bani, drept gaj. Conform informațiilor, s-a acordat prioritate persoanelor cu probleme grave de sănătate. Nu este clar, însă, cât a constituit suma gajului.

Un raportor în domeniul drepturilor omului în Iran a criticat guvernul țării pentru faptul că nu eliberează deținuții politici și acordă preferință persoanelor cu un termen de detenție mai mic de 5 ani, excluzând astfel condamnații cu sentințe legate de participarea lor la proteste. El a menționat: „Unele persoane cu cetățenie dublă și străină sunt expuse unui risc real, dacă nu ... s-au infectat [cu coronavirus], le este cu adevărat frică de condițiile actuale."

Într-o declarație anterioară, raportorul special a subliniat că „supraaglomerarea, alimentația săracă și lipsa igienei” erau o problemă gravă, ceea ce indică un risc ridicat pentru sănătatea deținuților.

 

Nu dăuna

Sistemele de justiție penală trebuie să ia măsuri pentru a se adapta la situația în evoluție rapidă a pandemiei COVID-19, prin reducerea numărului de persoane în închisoare. Acestea pot include reducerea arestării preventive inutile și condamnarea anumitor persoane, în special pentru infracțiunile ușoare și non-violente din închisoare.

La Seattle (Washington, SUA), procurorul general al districtului a declarat că biroul său înregistrează doar cazuri violente grave.

În Boston (Massachusetts, SUA), procurorii vor solicita o prelungire de 60 de zile pentru cauzele penale în care învinuiții nu se află în arest.

Sistemele de drept penal trebuie să își adapteze metodele de lucru, pentru a preveni cauzarea daunelor. În caz contrar, există riscul ca persoanele vulnerabile, care se confruntă cu riscul detenției, să sufere consecințe pe termen lung și potențial ireversibile ale expunerii la COVID-19.

 

Eliberare înainte de termen

Pe 12 martie, judecătorii, procurorii și șeriful din districtul Cayahoga din Ohio (SUA) au început să organizeze audieri în masă cu privire la eliberarea deținuților aflați în arest preventiv în penitenciarul districtului, pentru a reduce răspândirea COVID-19, în cazul în care testele acestora vor arăta rezultate pozitive.

Serviciul penitenciar din Irlanda analizează „măsuri de urgență” pentru a reduce numărul persoanelor deținute, inclusiv prin eliberare temporară, dacă persoana în cauză nu prezintă un risc excesiv pentru securitatea publică. În cazuri de urgență, supraaglomerarea pune sub pericol administrarea închisorilor. Supraaglomerarea poate duce la abuzuri și violență din partea persoanelor aflate în închisoare, inclusiv personalului penitenciarului față de deținuți.

Olanda a anunțat că persoanele care urmau să fie plasate într-un centru de detenție preventivă pe un termen scurt, nu vor ocupa deocamdată  spațiul centrelor de detenție generală.

Totuși, în Anglia, „miniștrii nu exclud eliberarea deținuților vulnerabili, care au cel mai mare nivel de risc, dar guvernul acordă prioritate faptului că aceștia trebuie să-și execute pedepsele”.

Pentru a reduce riscurile asociate cu COVID-19, autoritățile ar trebui să examineze urgent detenția persoanelor aflate în arest. Sistemele de gaj bănesc ar trebui abrogate, pentru a asigura că nu depășesc normele detenției preventive. Persoanele cu cel mai mare nivel de risc, în special persoanele în vârstă și cei cu probleme psihice și fizice, ar trebui să fie considerați imediat pentru eliberare, pentru a evita consecințele grave în cazul răspândirii COVID-19 în penitenciar, precum și pentru a micșora povara asupra serviciilor medicale de bază.

 

Pedeapsa pentru încălcări legate de coronavirus

Au existat multe rapoarte conform cărora pedeapsa cu închisoarea va fi aplicată persoanelor care nu respectă măsurile întreprinse în vederea controlului COVID-19, în special în țările care au în mod tradițional abordări dure față de criminalitate.

În Rusia, autoritățile de la Moscova au amenințat cu pedepse de până la cinci ani de închisoare persoanele care nu s-au izolat timp de 14 zile după ce au vizitat una dintre țările cele mai afectate de virus.

În Bahrain, astfel de cazuri vor fi pedepsite cu trei luni de închisoare și amendă.

Singapore și Hong Kong au anunțat măsuri de condamnare a presoanelor care vor induce în eroare a autoritățile și/sau vor încălca restricțiile de călătorie, în timp ce autoritățile iraniene au optat pentru urmărirea penală a celor care cumpără masiv medicamente.

Coreea de Sud amenință cu termen de închisoare potențialii pacienți cu coronavirus, care încalcă carantina. Legislația, adoptată rapid de Adunarea Națională, prevede pedeapsa cu închisoare de până la un an sau amendă de până la 10 milioane won (aproximativ 8.000 de euro) pentru pacienții suspectați care încalcă intenționat carantina.

În Israel, persoanele care încalcă carantina obligatorie pentru călătorii reveniți în țară și care au vizitat recent Asia de Est, pot fi condamnați la până la șapte ani de închisoare. Ministerul Sănătății a creat un sistem online care permite oricui să denunțe pe oricine ar fi încălcat  carantin impusă.

În situații de urgență, însă, utilizarea sistemelor de denunțare reprezintă un risc sporit de abuz împotriva minorităților și a altor grupuri marginalizate și, de obicei, deschide ușa pentru alte abuzuri și poate distrage serviciile de sănătate și securitate de la sarcinile lor de bază.

În cazuri excepționale, prezumția nevinovăției are importanță prioritară. Statele trebuie să se asigure că sunt luate măsuri sociale pentru a sprijini cele mai vulnerabile persoane, înainte de a aplica sancțiuni de orice natură. Mai mult ca atât, închisoarea ar trebui să fie doar o ultimă soluție, iar orice hotărâre a instanței ar trebui să considere condițiile și motivele, pentru care o anumită persoană ar fi încălcat măsura de protecție prevăzută. Niciun stat nu ar trebui să creeze un sistem de denunțare de către cetățeni, numai organele de forță ar trebui să fie responsabile pentru asigurarea respectării măsurilor de protecție de către societate.

 

Traducerea: Dan Erușevschi

Sursa

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md