Autoritățile au aprobat redeschiderea grădinițelor, însă copii se vor întoarce în instituții gradual, în funcție de situația epidemiologică din localitate sau sector. Conform instrucțiunilor aprobate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, s-a permis deschiderea a nu mai mult de câteva grupe dedicate pe vârste, cu un număr mai mic de copii, cu parcurgerea a trei etape: etapa de pregătire, etapa de testare și etapa de bază.
Prima etapă de pregătire a redeschiderii grădinițelor include: autoevaluarea oportunităților și riscurilor, realizarea acțiunilor și dotărilor, în special cu echipamente de securitate individuală, cu produse de curățenie și dezinfectante, conform Raportului de autoevaluare, care finalizează cu aprobarea structurilor teritoriale ANSP și ANSA, elaborarea planului instituțional de redeschidere și reluare a activității,
Totodată, va avea loc și instruirea, informarea angajaților și a părinților despre noile condiții de activitate a instituției în perioada de carantină.
Etapa de testare include revenirea la grădiniță. Aceasta se va face gradual, în funcție de situația epidemiologică din localitatea respectivă. Astfel, regulamentul prevede redeschiderea cu 1-3 grupe de copii cu vârsta de cinci, șase și șapte ani, micșorate ca număr per grupă, în 1-2-3 grădinițe din localitate/sector.
Mai mult, se va micșora timpul de aflare a copiilor în instituție, în funcție de gradul de implicare a părinților în muncă.
Ultima etapă de bază este reluarea propriu-zisă a activității instituției:
Primirea copiilor (filtrul de dimineață, păstrarea distanței, limitarea intersectărilor grupelor de copii etc.)
Organizarea procesului educațional și de îngrijire (activități preponderent în aer liber, dezinfecția jucăriilor, materialelor didactice, educația copiilor pentru păstrarea distanței fizice/sociale ec.).
Activitatea angajaților în perioada carantinei, care include purtarea măștilor în incinta instituției și când interacționează cu cel puțin o persoană, limitarea intersectărilor, igienizarea, dezinfectarea și aerisirea periodică a spațiilor, suprafețelor etc.
Amintim că, în cadrul unor audieri la Comisia parlamentară de profil, secretara de stat al Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Natalia Grâu a declarat că instituțiile de educație timpurie din țară își vor putea relua activitatea, conform unor reglementări speciale. Acestea prevăd printre altele, cerința că fiecărui copil trebuie să îi revină o suprafață de cel puțin patru metri pătrați în grupă, inclusiv în spațiile de dormit.
Mai mult, copiilor le va fi măsurată temperatura dimineața la accesul în instituție și după somn. Reglementările se referă și la dezinfectarea spațiilor, în mod special, în grupe, etc.
Anterior, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o hotărâre cu regulile care vor trebui respectate, după ce vor fi redeschise grădinițele. Printre acestea se enumeră declarație pe proprie răspundere, aflarea a maxim 12 copii în grupă sau igienizarea spațiilor la fiecare trei ore.