Noi, cei care lucrăm la ”Inițiativa Pozitivă”, suntem norocoși, or, din toate părțile suntem înconjurați de adevărați profesioniști și pur și simplu de oameni foarte buni. Astăzi am hotărât să vă povestim despre unul din ei, și anume despre Robert Teltzrow, managerul de program al organizației ”Pompedou Group”, care este focusat pe lupta cu abuzul și traficul ilicit de droguri. În acest an Robert și întreaga lui echipă au lansat în Moldova un proiect neobișnuit care îi va ajuta pe utilizatorii de droguri care își ispășesc pedeapsa în închisoare să parcurgă cursul de reabilitare aflându-se în detenție. Mai multe detalii despre acest proiect aflați în interviul de astăzi.
Robert, pe site-ul organizației pe care o reprezentați o pagină întreagă este dedicată activității ”Pompedou Group”. Dumneavoastră ați putea expune această informație în două propoziții?
Misiunea de bază a organizației ”Pompedou Group” rezidă în armonizarea și îmbunătățirea politicii cu privire la droguri în Europa și peste hotarele ei. Dar aceasta este posibil doar în cazul dacă oamenii din diferite sfere – politicieni, oameni de știință, medici, colaboratori ai organizațiilor nonguvernamentale – își vor uni eforturile.
Dumneavoastră lucrați în ”Pompedou Group” deja cinci ani. V-ați putea evalua activitatea din această perioadă: cum a fost și ce rezultate a produs?
Din toți anii petrecuți la ”Pompedou Group”, acest an și următorul vor fi, în opinia mea, cei mai productivi. În ceea ce ține de cei cinci ani care au trecut, pot spune cu certitudine că împreună cu colegii am depus o muncă colosală: am organizat mese rotunde, seminare, treninguri și conferințe pentru lucrătorii medicali, colaboratorii sistemului penitenciar, precum și pentru colaboratorii ONG-urilor, pentru a ridica nivelul lor de cunoștințe și a contribui la schimbul reciproc de experiență. Rezultatele acestor activități nu sunt întotdeauna vizibile și până în momentul când statistica va releva un anumit progres și ameliorare, s-ar putea să treacă ceva timp. Planificăm să amenajăm două comunități terapeutice pentru utilizatorii de droguri în penitenciarele din Rusca și Pruncul. În aceste comunități vor activa specialiști instruiți de ”Pompedou Group” și iată atunci rezultatul muncii noastre va fi mai sesizabil, iar pentru noi aceasta va fi o recompensă vizibilă pentru munca depusă.
Întrucât sunteți manager de program, povestiți-ne pe scurt despre programele pe care le implementează în prezent ”Pompedou Group” în Moldova și despre cele pe care planificați să le implementați? În ce constau acestea?
În prezent organizația noastră lucrează asupra componentei moldovenești în cadrul proiectului regional ”Criminal Justice Responses to Drug using Prisoners”. Acest proiect este parte a Acordului – Cadru pentru Parteneriat și Cooperare a Consiliului Europei și Uniunii Europene. În Moldova scopul acestui proiect costă în înființarea a două comunități terapeutice în două penitenciare. Experiența Marii Britanii și a României arată că o asemenea practică în tratamentul dependenței este extrem de eficientă și funcționează foarte bine în instituțiile penitenciare. În plus, să nu uităm că deținuții oricum în cele din urmă vor reveni la familiile și prietenii lor. De aceea este foarte important să îi pregătim pentru eliberare și să pregătim, în același timp, societatea să îi accepte după eliberarea din detenție. Iată de ce noi ne propunem să consolidăm serviciile sociale și medicale în penitenciare și în afara lor.
Dumneavoastră ați participat la crearea și promovarea programului de farmacoterapie cu metadonă în țara noastră. Acum, când programul a fost lansat și se aplică în țara întreagă, ați putea numi plusurile și minusurile programului?
Eu consider că sistemul complex de servicii medicale, psihologice și sociale pentru persoanele dependente a fost înființată tocmai cu scopul de a oferi celui dependent o alegere. Sistemul eficient de tratament al dependenței de droguri trebuie să includă farmacoterapia cu metadonă, precum și comunități terapeutice. Farmacoterapia cu metadonă este un instrument eficient și important în lupta cu HIV și hepatita C și poate fi de un real folos acelor care nu pot învinge dependența de opiacee sau, cel puțin, poate contribui la reducerea gradului de utilizare a drogurilor ilicite. Însă nu toți utilizatorii depind de opiacee, iată de ce este la fel de important să se implementeze pentru ei alte programe, nu mai puțin eficiente, care să îi ajute să-și învingă dependența. În opinia mea, serviciile orientate pe tratamentul dependenței narcotice sunt mai eficiente dacă sunt incluse în sistemul general de sănătate și asistență socială.
Povestiți-ne despre proiectul pe care îl implementați în comun cu Rune Hafstad și Mihai Corciova. De curând s-a încheiat cel de-al doilea trening cu participarea acestor doi experți și a reprezentanților sistemului penitenciar. La ce rezultate vă așteptați de la aceste treninguri?
Rune Hafstad și Mihai Corciova sunt niște persoane extraordinare și adevărați profesioniști. Eu am învățat multe lucrând împreună cu ei. Ei au fost în Moldova pentru a instrui specialiștii locali cu privire la specificul activității în comunitatea terapeutică create în baza penitenciarelor. Câțiva participanți ai treningurilor deja și-au exprimat dorința de a începe cât mai repede lucrul în direcția comunităților terapeutice. De asemenea, am planificat încă o vizită a lui Rune și Mihai în Moldova pentru desfășurarea celui de-al treilea trening în anul viitor. Sperăm că până atunci una dintre comunități va fi complet reparată. Rezultatul acestor treninguri nu va fi văzut imediat, dar eu sunt sigur că astfel de comunități reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de eliberare de dependența narcotică.
Robert, ce V-a determinat să Vă implicați anume în acest domeniu? Prin ce anume Vă atrage și Vă interesează?
Îmi place să lucrez cu oameni din diferite țări și eu cred sincer în progres, precum și în faptul că totul poate fi schimbat. Acest crez atribuie ardoare muncii mele. În afară de aceasta, eu dintotdeauna am crezut în ideea unei Europe unite și pașnice, de aceea eu întotdeauna am tins să lucrez în organizații internaționale. Cel de-al doilea vis al meu s-a realizat și eu mă bucur nespus că realizarea acestuia mă ajută în realizarea primului meu vis de a face această lume mai bună.
Acum tot mai des liderii mondiali afirmă că lupta cu drogurile la nivel mondial este pierdută. Sunteți de acord cu această afirmație?
Când se utilizează această îmbinare de cuvinte, de regulă, se presupune lupta cu traficul ilicit de droguri cu ajutorul organelor de ocrotire a normelor de drept, fapt ce, la rândul său, duce la reducerea traficului de droguri pe piața neagră. Acest război nu va stopa oamenii de la utilizarea drogurilor și acest război are efecte adverse serioase: războaie și omoruri în țările unde se produc drogurile, de exemplu, în Afganistan sau în Mexic; precum și incriminarea persoanelor dependente de droguri care au ajuns în detenție, deoarece acestea au fost nevoite să procure droguri pentru a-și potoli necesitatea. În pofida miliardelor care se investesc pentru activitatea organelor de ocrotire a normelor de drept care sunt menite să reducă nemijlocit cantitatea drogurilor și a dealerilor, astăzi puteți procura droguri oriunde, inclusiv în penitenciare. Din cauza globalizării și a accesului la internet pe piață apar noi substanțe, în timp ce heroina și cocaina rămân la fel de actuale. Eu consider că mult mai utilă ar fi reducerea cererii de droguri sau reducerea noxelor și a riscurilor legate de utilizarea de droguri. În Europa există exemple excelente a felului în care funcționează aceste programe.
Dacă am privi la felul în care societatea contemporană luptă cu drogurile, am putea evidenția două căi: interzicerea și pedeapsa pe care le aplică statul pe de o parte; sprijinul și suportul pe care le aplică organizațiile nonguvernamentale pe de altă parte. Care dintre aceste căi Vi se pare mai eficientă?
Eu consider că guvernul și organizațiile nonguvernamentale trebuie să acționeze împreună și coordonat, aplicând ambele metode. Aceasta nu este întotdeauna ușor, dar este necesar.
Unul din obiectivele principale ale Consiliului Europei, parte a căruia este organizația ”Pompedou Group”, este edificarea unei Europe fără linii despărțitoare, care se întemeiază pe principiile democrației, a drepturilor omului și a supremației legii (a statului de drept). Moldova este în cadrul CE deja de 20 de ani (din anul 1995). În opinia Dumneavoastră, țara noastră a atins acest obiectiv?
Eu cred și sper că Moldova se va apropia mai mult de Europa. Europa are nevoie de Moldova în aceeași măsură în care Moldova are nevoie de Europa. Lucrând în țara voastră, am întâlnit o mulțime de oameni deștepți și talentați care își iubesc cu adevărat țara, iar aceasta este o posibilitate reală de depăși actuala criză.