Comunitatea Terapeutică ”Viața Nouă” a fost înființată în anul 2004, cu sprijinul organizației ”Viața Nouă”. Scopul principal al comunității a fost și este oferirea suportului la nivel biologic, social, psihologic și spiritual persoanelor dependente de alcool și droguri, care nu au reușit să învingă de sine stătător maladiile numite alcoolism și dependență narcotică.
Coordonatorul comunității, Vladimir Dodon, împreună cu alți voluntari ai comunității, le ajută zi de zi băieților să învingă și să depășească consecințele distructive ale alcoolismului și ale adicției de droguri.
Programul pe care îl parcurg beneficiarii comunității se bazează pe modelul Minnesota de tratament și reabilitare a dependenților de droguri și/sau alcool.
Scopul programului este restabilirea personalității la nivel biologic, psihologic, social, spiritual pentru atingerea stării de luciditate (trezie) și formării unei remisiuni calitative.
Durata reabilitării constituie 6 luni, fiind divizată în următoarele etape:
1. Prima etapă a programului de reabilitare – 3 luni
2. Concediu – 3 zile
3. A doua etapă de reabilitare – 3 luni
Scopul primei etape a programului de reabilitare este formarea abilităților unui mod sănătos de viață și a atitudinii responsabile față de sine și față de comunitate.
Scopul celei de-a doua etape a reabilitării este înnoirea motivației și reevaluarea în scopul aprecierii și identificării ulterioare a priorităților, precum și dezvoltarea calităților unei personalități integre.
Mai jos Vă puteți familiariza cu programul celor ”12 pași” pe care se bazează reabilitarea.
Pasul 1
”Noi am recunoscut că suntem neputincioși în fața narcomaniei, am recunoscut că viețile noastre ne-au scăpat de sub control”.
Pasul 2
”Noi am ajuns la convingerea că o Putere, superioară nouă, ne poate întoarce bunul-simț”.
Pasul 3
”Noi am decis să ne încredințăm voința și viețile noastre lui Dumnezeu, așa cum Îl înțelege fiecare dintre noi”.
Pasul 4
”Noi ne-am studiat profund și sincer pe noi înșine din punct de vedere moral”.
Pasul 5
”Noi am recunoscut în fața lui Dumnezeu, în fața noastră înșine și în fața oricărei alte persoane adevărata natură a greșelilor noastre”.
Pasul 6
”Suntem pregătiți ca Dumnezeu să ne elibereze de toate aceste deficiente de caracter”.
Pasul 7
”Noi L-am rugat umil să corecteze neajunsurile noastre”
Pasul 8
”Noi am întocmit lista tuturor persoanelor cărora le-am cauzat vreun rău și dorim să reparăm tuturor prejudiciul cauzat”.
Pasul 9
”Am reparat personal prejudiciul cauzat acestor persoane acolo unde aceasta este posibil, cu excepția cazurilor când aceasta i-ar putea afecta negativ pe ei sau pe oricare altă persoană”.
Pasul 10.
”Am continuat să ne autoanalizăm și când comiteam o greșeală, o recunoșteam imediat”.
Pasul 11
”Pe calea rugăciunii și a reflectării, ne-am străduit să îmbunătățim relația noastră conștientă cu Dumnezeu, așa cum Îl înțelegem fiecare, rugându-ne să ajungem la cunoștința voii Sale pe care trebuie să o împlinim și pentru dăruirea puterii de a o realiza”.
Pasul 12
”Ajungând la o trezire spirituală în rezultatul parcurgerii acestor pași, ne-am străduit să transmitem acest mesaj și altor narcomani și să aplicăm aceste principii în tot ce facem”.
În cadrul programului ”12 pași” se desfășoară, de asemenea, grupuri tematice pentru dezvoltare personală, grupuri de suport reciproc (”cercurile sincerității), activități de grup pentru prevenirea comportamentelor riscante, activități de prevenire a recăderilor, educație moral-spirituală, precum și terapia prin muncă, organizarea timpului liber, consultații individuale, agenda sentimentelor.
Iată ce spune despre programul de reabilitare coordonatorul comunității, Vladimir Dodon: ”Programul comunității noastre este constituit în baza programului de 12 pași al modelului din Minnesota, utilizat în toată lumea pentru tratamentul dependenței narcotice și alcoolice. Acest program pune accent pe abordarea complexă a procesului de restabilire a personalității, adică noi ajutăm persoana să se refacă la nivel biologic, psihologic, social și spiritual. Însă acest program funcționează doar în contextul unei acceptări absolute a personalității și creării unei atmosfere de înțelegere reciprocă, grijă și dragoste față de aproapele tău. Unul dintre principiile noastre călăuzitoare constă în faptul că inițial omul are întotdeauna dreptate. Sarcina noastră este să-l acoperim pe parcursul întregului curs de reabilitare cu grijă, dragoste, înțelegere. Aceasta este ceea de ce are nevoie nimerind aici. El trebuie să se simtă om, acceptat de alți oameni”.