V-ați întrebat vreodată de ce unii dependenți încep să utilizeze tramadol, alții amfetamine, iar cea de-a treia categorie se împotmolește în beție? S-a dovedit că diferite tipuri de personalități preferă diferite tipuri de substanțe narcotice. Mai detaliat cu referire la acest subiect ne va povesti psihologul Ina Vutcariov.
Inna, să încercăm să clarificăm astăzi de ce oamenii utilizează un tip sau altul de droguri. Acest subiect mi se pare important și util pentru mulți. hai să o luăm de la capăt. Care tipuri de personalitate utilizează opiacee (heroina, tramadolul)?
Se consideră că utilizatorii de opiacee sunt persoane cu un nivel înalt de anxietate. Ei sunt predispuși să simtă o frică constantă pentru viitorul lor, ei consideră că viața este temporară, că lumea este inechitabilă și ei nu sunt în stare să-și controleze viața. Toate aceste temeri se manifestă printr-o anxietate sporită care trebuie permanent suprimată cu ceva. În cazul lor, drogul este o tendință incorectă de a se adapta realității. O perioadă anumită de timp drogul într-adevăr contribuie la reducerea acestei anxietăți, însă nu rezolvă problema în sine, ci, dimpotrivă, duce la dependență.
Bine, dar cine are tendința să utilizeze așa-numitele droguri cu efect imediat – amfetamine, ”vint”, cocaina?
Potrivit cercetărilor, drogurile rapide sunt alese mai des de persoanele care se supraestimează, în fața cărora permanent se află chipul lor idealizat și, pentru a corespunde acestei imagini de sine, ei are nevoie de multă energie și putere. De aceea, pentru a rezista în această cursă după propriul ideal, acești oameni recurg la utilizarea substanțelor narcotice. După cum arată experiența, la aceste persoane sunt pregnant reliefate două aspecte – ei sunt tentați nu doar spre supraestimarea propriei persoane, dar și se pot face una cu pământul pe ei înșiși în orice moment. Oamenii cu acest tip de personalitate pot lucra permanent asupra îmbunătățirii imaginii de sine, însă nu ating niciodată idealul și respectiv, nu sunt satisfăcuți. Cu regret, această incapacitate dureroasă de a accepta realitatea așa cum este și incapacitatea de a construi relații corecte cu alți oameni are drept rezultat faptul că omul caută un mijloc de a-și atenua durerea și începe să utilizeze droguri.
Mai există o categorie – drogurile sedative. De ce oamenii recurg anume la ele?
Substanțele sedative (alcoolul, antidepresivele, analgezicele puternice) sunt mai des utilizate de persoane foarte închise, rezervate, cu limite interioare serioase, care își țin permanent viața și pe sine însuși într-o menghină. Asemenea persoane nu se pot relaxa, ei permanent se controlează pe ei înșiși și propria viață. Pe acest fundal psihologic, această categorie de persoane are nevoie de dragoste, acceptare, doar că ei nu sunt capabili să ceară aceste lucruri. Întrucât substanțele sedative estompează granițele interioare, omul recurge la ele pentru a dobândi o libertate ”efemeră”. Dacă ne referim la cauza acestei stări de închistare și de autocontrol excesiv, rădăcina acesteia se află în educație. De regulă, în astfel de adulți se transformă copiii educați de părinți foarte severi și extrem de exigenți. Cu cât mai severi sunt părinții în copilărie, cu atât este mai dur cenzorul moral al persoanei ajunsă la vârsta maturității.
În sfârșit, ultima categorie – marijuana, care se atribuie la drogurile canabioide. Putem oare afirma că această substanță este utilizată de anumite tipuri de personalitate?
Canabioidele se atribuie la drogurile de tranziție. Adică foarte puține persoane consumă doar marijuana și devin dependenți de ea. De regulă, aceasta este utilizată fie în combinație cu ceva, fie renunță la ea, fie trece la substanțe narcotice mai serioase. Problema constă în faptul că în prezent aproape toate drogurile care pretind a fi marijuana sunt sintetice, cunoscute sub denumirea de ”spice”. Aceste droguri suprimă voința și omul pur și simplu nu poate de sine stătător învinge dependența. Mai mult, asemenea droguri au efecte adverse foarte periculoase, inclusiv decesul. De aceea, în pofida stereotipului general acceptat precum că dacă fumezi marijuana nu poți deveni narcoman, eu pot aduce sute de exemple când oamenii cu asemenea mod de gândire au devenit dependenți într-o formă deosebit de gravă.
În general, eu întotdeauna am considerat că omul care este satisfăcut de viață, care are familie, un serviciu care îi place și suficiente mijloace financiare, nu poate să consume droguri, pentru că nu are nevoie de aceasta. Or, drogurile într-un fel substituie ceea ce îi lipsește cuiva. Eu judec corect?
Nu chiar. În majoritatea cazurilor, droguri încep să consume persoanele care au un tip dependent de personalitate. Aceasta nu înseamnă că celelalte tipuri de personalitate nu vor încerca să bea, să fumeze sau să se drogheze, pur și simplu în cazul unui tip de personalitate probabilitatea este mai mare. Acești oameni mai repede se obișnuiesc și foarte greu ies din această stare.
Enumeră trei trăsături caracteristice ale unei asemenea persoane.
Aceștia sunt oameni care au un sentiment de gol interior și de inutilitate, ei simt nevoia de a se umple de ceva pentru a fi fericiți și acest ceva nu este neapărat drogul, ci poate fi munca, comunicarea, lucrurile scumpe, banii etc. De asemenea, aceste persoane nu au granițe personale formate, adică le lipsește înțelegerea clară privind hotarul unde se termină personalitatea altui om și începe propria lui personalitate. O astfel de persoană tot timpul își proiectează propriile neajunsuri asupra lumii exterioare și viceversa. Și, în sfârșit, cea de-a treia caracteristică – asemenea persoane au foarte mult nevoie de dragostea și de sprijinul cuiva; ei îl pot căuta fie direct, fie pe căi ocolite. De aceea, în cazul lor, utilizarea de droguri este o satisfacere artificială a acestei nevoi.
Citiți de asemenea: Gândurile unui utilizator de droguri comentate de psiholog
Elena Derjanschi