Osteomielita toxică a maxilarului este o boală provocată de utilizarea regulată a substanțelor psihotrope care conțin amfetamine și fosfor roșu (pervitina, ”vint”). Cu regret, tot mai mulți oameni decedează din cauza complicațiilor apărute pe fundalul utilizării de droguri. Mult mai mulți însă speră că pe ei nu îi paște acest pericol. Despre cauzele acestei boli, manifestările și tratarea ei am discutat cu Natalia Rusu, doctor docent al catedrei de chirurgie maxilo-facială de pe lângă Centrului Naţional Ştiințifico – Practic de Medicină Urgentă.
De la ce începe osteomielita toxică?
Osteomielita toxică, numită și necroză fosforică, începe să se manifeste în momentul când are loc mortificarea osului maxilar care duce, la rândul său, la mobilitatea dinților. Cu alte cuvinte, persoanei afectate încep să i se clatine și să-i cadă dinți în aparență sănătoși. De regulă, în acest moment el se adresează stomatologului (de obicei, unui particular) care îi extrage acest dinte, fără a bănui că este vorba despre osteomielita cronică. Medicii catedrei noastre deja cunosc totul despre această problemă, de aceea, atunci când li se adresează un pacient cu plângeri de durere și dinți care se clatină, ei îi redirecționează imediat la noi. Noi ne străduim să nu extragem acești dinți, deoarece, imediat ce îi înlături, în cavitatea bucală se formează o rană deschisă care poate duce la abces. De aceea noi așteptăm până se încheie procesul de respingere spontană a osului, însă aceasta este posibil doar în cazul când persoana întrerupe utilizarea drogurilor.
Care alte simptome, pe lângă mobilitatea dinților, ar trebui să ne pună în gardă?
Atunci când este afectată o parte substanțială a țesutului osos și nu sunt eliminări puroioase, se produce răspândirea infecției în țesuturile moi și, în rezultat, apare abcesul sau flegmonul în regiunea maxilo-facială. La unii pacienți se formează fistule pe piele în regiunea maxilarelor. Dacă persoana cu osteomielită toxică nu se adresează la medic, ea riscă să moară din cauza meningitei (dacă osteomielita a afectat maxilarul superior) sau din cauza mediastinitei (dacă este afectată mandibula).
Este adevărat că de cele mai multe ori osteomielita toxică afectează mandibula?
Da, deși în ultimul timp a crescut numărul cazurilor și în regiunea maxilarului superior. Aceasta se poate explica în felul următor: substanțele psihotrope din cauza cărora se dezvoltă osteomielita provoacă spasmul vaselor în regiunea maxilarului și, respectiv, se dereglează circuitul sanguin. Mai mult, pe maxilarul superior trec câteva vase mari și afectarea unuia se poate compensa cu vasul neafectat, prin mandibulă însă trece doar un vas mare alveolar. Pe fundalul utilizării de pervitină se produce un spasm puternic al vaselor, în os se acumulează fosfor, fapt care duce la dezvoltarea osteomielitei toxice.
Osteomielita se dezvoltă doar la utilizatorii de droguri?
În țara noastră, da. În alte țări se îmbolnăvesc și oameni obișnuiți, însă doar acei care, la recomandarea medicului, administrează de mai mulți ani fosfor. De cele mai multe ori, aceștia sunt pacienți cu diagnosticul osteoporoză. Tabloul clinic la ei și la utilizatorii de droguri este aproape identic.
Care droguri provoacă această maladie?
La noi – amfetaminele și ”vint”-ul (pervitina, ”boltushka”), pur și simplu pentru că acestea sunt ieftine. Persoana care utilizează doar heroina, de exemplu, puțin probabil că se va confrunta cu asemenea problemă. Necroza (mortificarea) țesuturilor specifică osteomielitei toxice se întâlnește doar în cazul intoxicațiilor cu fosfor. Iar întrucât fosforul este unul din componentele ”vint”-ului, un asemenea diagnostic este inevitabil. Este important de menționat că fosforul se elimină din organism timp de doi ani, de aceea, imediat ce persoana începe să utilizeze drogul, riscul de a se îmbolnăvi de osteomielită crește de câteva zeci de ori.
Cât durează de la începerea utilizării de droguri până la stabilirea diagnosticului – osteomielită toxică?
Este de la caz la caz: unii utilizează droguri timp de zece ani și… nimic, pentru alții sunt suficiente câteva luni de utilizare regulată pentru a se îmbolnăvi.
Când trebuie să batem alarma?
Imediat ce apare mobilitatea dintelui sau durere în regiunea dintelui, maxilarului. Cu regret, chiar dacă persoana a venit la o etapă incipientă, noi nu îl putem ajuta cu nimic atât timp cât nu va înceta utilizarea drogurilor. Doar cu această condiție se poate vorbi de un oarecare rezultat. Pacientul trebuie să vină la radiografia de control o dată în lună, până nu vom vedea că începe respingerea osului. Dacă intervenim prea devreme, facem mai rău. Este important de menționat că eroarea în acest caz este exclusă. Orice ar spune pacientul, radiografia ne oferă o imagine veridică.
Cât de repede boala poate provoca decesul?
Persoana poate deceda și timp de câteva zile, totul depinde de măsura în care organismul este intoxicat de fosfor.
În afară de maxilar, unde se mai poate dezvolta osteomielita toxică?
În regiunea osului tibial, în cutia toracică și în claviculă, însă aceasta se întâmplă foarte rar. De regulă, osteomielita afectează maxilarul, deoarece cavitatea bucală este o poartă de acces pentru infecția care este permanent prezentă acolo: în cavitățile cariate, depunerile dentare, anume de aceea oasele faciale sunt cel mai frecvent afectate.
Dacă persoana nu mai utilizează droguri și a fost operată, care sunt șansele de a se recupera complet?
Recuperarea și reabilitarea ulterioară sunt posibile doar la acei pacienți care au renunțat definitiv la utilizarea drogurilor. Pe calea operațiilor plastice efectuate în câteva etape, forma maxilarului poate fi restabilită. Unii pacienți renunță la utilizarea de droguri și se recuperează, sunt scoși din evidență și trăiesc o viață sănătoasă obișnuită.
Există ceva specific în tratamentul osteomielitei dacă persoana are hepatită și/sau HIV?
Nu, în acest caz trebuie să ne protejăm doar noi – medicii. De câteva ori am avut cazuri când după intervenția chirurgicală medicul a fost nevoit să facă tratament antiviral în calitate de profilaxie a hepatitei.
Pentru ce anume ar trebui să fie pregătită o persoană care s-a confruntat cu această problemă?
Când un asemenea pacient vine la noi, noi îl examinăm, facem radiografia și în fiecare lună comparăm rezultatul acesteia cu cel precedent. Dacă însă pacientul este imediat spitalizat, acesta este pregătit de operație la fel ca toți ceilalți – se ia analiza de urină, de sânge, se face electrocardiograma etc.
Cum trebuie îngrijit maxilarul după intervenția chirurgicală?
Primele 10 zile persoana vine la noi pentru pansament, apoi, după ce elimină suturile, ea îngrijește rana de sine stătător. Aproximativ timp de 2 luni din rană se elimină puroi, astfel plaga se curăță, acesta este un proces normal. În această perioadă rana trebuie menținută într-o curățenie ideală, trebuie zilnic prelucrată cu peroxid de hidrogen de 3 procente, cu betadină și se aplică un pansament steril. Trebuie neapărat de spălat pe dinți de 3-4 ori pe zi. Fumatul și alcoolul sunt, de asemenea, interzise, în caz contrar recuperarea se va prelungi și va fi nevoie de alte 2-3 intervenții chirurgicale.
Intervențiile chirurgicale sunt gratuite?
Da, însă există o nuanță – este vorba despre placa reconstructivă de platină cu care înlocuim partea maxilarului care a fost înlăturată. Costul acestei plăci nu este inclus în polița de asigurare medicală, de aceea persoana este nevoită să o procure de sine stătător. Ea costă aproximativ 500-600 de euro, la noi aceasta nu se confecționează, trebuie comandată de peste hotare. În același timp, placa nu se adaptează la toți. Placa este implantată nu doar pentru restabilirea aspectului exterior al maxilarului, ci, în primul rând, pentru ca să nu se înfunde limba, or, când este înlăturată cea mai mare parte a mandibulei sau mandibula în întregime, limba se înfundă și omul se poate sufoca. În unele cazuri, placa de platină cu timpul este înlăturată, deoarece are loc formarea țesutului osos. Deocamdată avem doar trei cazuri de felul acesta.
Veți acorda ajutor pacientului dacă acesta nu are poliță de asigurare?
Bineînțeles. Totuși dacă pacientul este din categoria celor gravi și consiliul ajunge la concluzia că intervenția chirurgicală este lipsită de sens, acesta nu este spitalizat. Însă neapărat i se va acorda ajutor medical primar – rana se va prelucra, se va deschide pentru a înlătura puroiul, dacă este necesar, se va aplica un pansament steril. Noi trebuie să ajutăm astfel de persoane, chiar în pofida faptului că mulți dintre aceștia, după ajutorul oferit, continuă să utilizeze droguri. În acest din urmă caz, șansa de recuperare este egală cu zero. Osteomielita poate fi tratată doar în cazul renunțării complete la droguri.
Experiență personală:
Stas, 39 de ani
Stas își ispășește al patrulea termen de detenție. Deja de 1,5 ani Stas trăiește o viață lucidă, este voluntar al asociației ”Viața Nouă”. Una dintre consecințele utilizării de droguri este osteomielita maxilarului, provocată de o inflamație gravă a țesutului osos. Toate acestea apar pe fundalul utilizării drogului numit ”vint”. ”Eu întotdeauna le spun băieților – dacă vreți să vă distrugeți definitiv viața, pur și simplu ridicați mâinile și renunțați la luptă, lăsați ca această ”mizerie” să-și facă treaba. Dar dacă există cel puțin un strop de speranță, trebuie să continui lupta pentru viață, în pofida tuturor eșecurilor anterioare”.
Olea, 33 ani
La momentul sesiunii forotgrafice, Olga se afla de jumătate de an în trezie. Până atunci ea utiliza ”vint”-ul de câteva ori pe zi pe parcursul multor ani. Acum are osteomielită. ”Imediat ce simțeam inflamație în maxilar, luam antibiotice, analgezice și continuam să mă droghez. La un moment dat medicul mi-a spus că organismul s-ar putea să nu reziste și eu voi muri”. Olea nu se poate privi în oglindă fără lacrimi: ”Drogurile sunt o moarte lentă care te distruge din interior. Cu cât mai devreme înțelegi acest lucru, cu atât mai multe șanse ai să supraviețuiești”.
Igor, 32 de ani
Pentru momentul sesiunii fotografice, din cauza osteomielitei provocate de utilizarea de droguri, lui Igor i-au căzut toți dinții, el a pierdut jumătate din mandibulă, dar oricum continua să se drogheze cu ”vint”, fără a putea înfrunta dependența. ”În fiecare dimineață eu mă trezesc cu gândul – voi supraviețui sau nu. Speranța de schimbare se evapora încetul cu încetul”. Zilnic Igor trebuia să lupte cu durerea îngrozitoare din regiunea maxilarului, cu depresia și numeroasele complexe din cauza osteomielitei. Un timp oarecare Igor a frecventat Centrul pentru utilizatorii de droguri, în speranța că specialiștii vor reuși să îl ajute să învingă dependența. Cu regret, la începutul acestui an Igor a decedat din cauza complicațiilor provocate de osteomielită.
Mișa, 32 de ani
Dependența narcotică a lui Mișa a început la 18 ani. ”Drogurile îmi aduceau ușurare, mă eliberau de temeri, dizolvau complexele. Când am trecut la utilizarea intravenoasă, am început să mă droghez cu ”vint”. Cu timpul, mi s-a dezvoltat osteomielita. E bine că m-am adresat la timp medicului și mi s-a oferit ajutor, în caz contrat aș fi rămas fără maxilar. Am avut un mare noroc să întâlnesc în calea mea persoane care au fost în stare să vadă în mine un om. Datorită lor, am parcurs programul de reabilitare. Deja de 3 ani trăiesc în trezie. Sunt fericit, am vise și planuri de viitor”