Sâmbăta trecută, 4 iulie, colaboratorii organizațiilor ”Inițiativa Pozitivă”, ”Pas cu Pas”, ”Viața Nouă”, ”Mamele pentru viață” și ai Centrului Regional Social pentru PHS din Chișinău au participat la un training privind formarea capacităților de lucru în echipă și soluționarea situațiilor de conflict, care s-a desfășurat pe teritoriul Taberei de corturi pe malul Nistrului.
Peste 30 de colaboratori care se văd zilnic în virtutea obligațiunilor de serviciu pe parcursul multor ani, pentru câteva ore s-au transformat în prizonierii unei insule nelocuite ”NuMaldive”. Divizându-se în trei echipe – ”Eroii invizibili”, ”Ecuador” și ”Apache” – ei au fost nevoiți să cerceteze de sine stătător teritoriul fără hartă, să facă foc fără chibrituri, să-și facă colibă din crengi și orice le cade sub mână, să lupte pentru hrana ascunsă în locuri secrete, să inventeze și să prezinte dansul ritualic al tribului său și, în sfârșit, cu gura lipită, ochii și mâinile legate să arate semnalul SOS pe malul Nistrului, cerând ajutor de la corabia care trece pe alături. Printre altele, ultima acțiune părea atât de firească, încât organizatorii training-ului s-au speriat de-a binelea de o eventuală vizită a salvatorilor locali. Dar toate s-au încheiat cu happy end, training-ul s-a finalizat cu eliberarea binemeritată de pe insula nelocuită și analiza activităților desfășurate la care au fost expuse lacunele și punctele forte ale întâlnirii.
”Specificul trening-ului de astăzi constă în faptul că nu am intenționat că provocăm concurența între echipe. Nici măcar premii pentru eventualii câștigători nu au fost prevăzute, după cum au observat și participanții. Sarcina noastră a fost să îi învățăm pe membrii echipelor să găsească căi de soluționare din situații de impas, păstrând, în același timp, spiritul echipei și scopurile comune pe care le au de realizat. Sperăm că training-ul de astăzi le-a ajutat participanților să-și privească sub alt unghi colegii și cauza lor comună. Or, specificul lucrului nostru rezidă în faptul că, în timp, colaboratorii devin o a doua familie unul pentru celălalt”, ne-au împărtășit impresiile organizatorii training-ului, psihologii Tatiana Topal și Inna Vutcariov.
Mulțumim participanților pentru perspicacitate și participare activă; organizatorilor – pentru ideea originală și implicare și, în special, participanților taberei de corturi pentru ospitalitate și prânzul gustos. Pe curând!