În perioada 3-6 septembrie curent, la stațiunea de odihnă ”Festival” din satul Leordoaia, raionul Călărași, s-a desfășurat training-ul privind planificarea strategică pentru reprezentanții organizațiilor obștești, ai organizațiilor PHS și comunităților vulnerabile la HIV. Formatorii trening-ului au fost Serghei Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), precum și un oaspete special din Kiev, Ghenady Roshupkin, expert internațional în dezvoltarea organizațiilor comunitare.
Pe parcursul celor patru zile, formatorii și participanții training-ului au fost antrenați într-o activitate interactivă în scopul de a ridica nivelul de cunoștințe despre ceea ce reprezintă o organizație și cum se dezvoltă aceasta; de a înțelege și a învăța să utilizeze instrumentele de bază ale planificării strategice în cadrul activității organizației. La training au participat 27 de persoane – reprezentanți ai organizațiilor comunitare din 7 regiuni ale Moldovei.
Iată cum s-a expus despre training Ghenady Roshupkin: ”În opinia mea, training-ul s-a desfășurat bine, în sensul că participanții au fost interesați de subiectele care s-au pus în discuție. În plus, training-ul însuși s-a asemănat mai degrabă cu o ședință de lucru și mie un asemenea format îmi place mai mult”. Potrivit lui Ghenady, planificarea strategică este importantă deoarece facilitează stabilitatea activității ONG-ului. Această posibilitate se datorează faptului că în cadrul planului întocmit sunt prevăzute eventualele riscuri care pot apărea pe parcursul activității. ”Pe de altă parte”, a completat Ghenady, ”planul strategic este un element care poate atinge rezultatele scontate doar în acea organizație care deja a parcurs anumite etate în dezvoltarea sa. De exemplu, când sunt soluționate aspectele ce țin de liderism și de scopurile fundamentale ale activității comune a oamenilor din cadrul organizației. Este de reținut că planificarea strategică, asemenea lingurii din binecunoscuta zicală, va fi aplicabilă doar atunci când este necesară. În caz contrar, eforturile și timpul investit nu vor fi justificate”.
Sperăm că acele cunoștințe care au fost dobândite în cadrul training-ului își vor demonstra eficiența în practică și vor fi cu adevărat utile pentru toți participanții.
Training-ul vizând planificarea strategică a fost organizat de AO ”Inițiativa Pozitivă”, în colaborare cu Centrul ”PAS” și UNFPA, în cadrul proiectelor: ”Implicarea societății civile și a grupurilor vulnerabile ale populației în răspunsul național la HIV/SIDA”, în cadrul programului ”Reducerea impactului infecției HIV în Republica Moldova”, finanțat de Fondul Global de combatere a SIDA, tuberculozei și malariei – recipient principal – Centrul ””PAS”, sub-recipient AO ”Inițiativa Pozitivă”, precum și ”Îmbunătățirea calității serviciilor pentru persoanele care trăiesc cu HIV și pentru utilizatorii de substanțe psihoactive în sfera sănătății reproductive”, finanțat de UNFPA.