
Deputații ucraineni au înregistrat proiectul de lege nr. 2784 „Privind modificarea anumitor acte legislative pentru combaterea circuitului ilicit de substanţe narcotice, psihotrope și precursori şi abuzul acestora”, care ar trebui să ajute în lupta împotriva traficului de droguri. În același timp, legea agravează în mod semnificativ situația nu numai a persoanelor care consumă droguri, ci și a tuturor pacienților care au nevoie de analgezice.
Printre paradoxurile din Legea nr. 2784 se enumeră tratamentul obligatoriu pentru „narcomanie”, eliberarea de analgezice în bază de rețetă electronică (care încă nu există) și răspunderea penală pentru „propagandă și publicitate de droguri și precursori”. Având în vedere că nu au fost anexate descrieri clare ale naturii propagandei, orice tip de informație poate fi atribuită acestui concept.
Dacă Parlamentul adoptă proiectul de lege dat, atunci practic orice persoană cu dependență de droguri poate fi direcționată la tratament obligatoriu. Mai mult ca atât, oricine poate fi impus să treacă o examinare fizică și urmărit penal pentru „propagandă de substanţe narcotice”. Or, în legislația ucraineană nu există o definiție clară a acestui termen.
„Autorii scriu că substanţele nici nu pot fi comparate prin acțiunea lor. Astfel, jumătate din organizațiile noastre publice, care se ocupă de activități educaționale, în special în școli, pot fi pur și simplu închise. Executarea unei astfel de legi înseamnă excluderea tuturor informațiilor," a declarat expertul în politica de droguri a Fundației Caritabile „Возрождение”, Elena Kovali.
În plus, unele prevederi ale proiectului de lege vor fi dificil sau imposibil de aplicat în ziua de astăzi. În special, dacă o persoană cu dizabilități mintale va fi tratată forțat, așa cum este prescris în document, este necesar să se creeze o serie de instituții de îngrijire a sănătății, un sistem, care să permită realizarea acestuia. Cu toate acestea, acum în Ucraina nu există astfel de instituții.
„Și acest lucru înseamnă că, cu o singură mişcare a stiloului, deputații propun să creeze o industrie separată și aceste instituții închise, în loc să investească în sistemul general de asistență medicală. În același timp, ei scriu în nota explicativă că acest proiect de lege nu necesită fonduri din bugetul de stat", notează Elena Kovali.
De asemenea, experta a atras atenția asupra faptului că formularele electronice 3, conform cărora sunt prescrise medicamente cu substanțe narcotice, nu au fost încă completate și puse în funcție. Proiectul pilot se planifică să fie lansat în unele regiuni selectate de Ministerul Sănătății abia pe 1 aprilie 2020. Adică, sistemul informațional nici nu a început să fie utilizat experimental, iar deputații doresc deja să consolideze prin lege faptul că aceasta este singura modalitate de a primi un medicament controlat pentru pacient.
În același timp, aproximativ 20 de mii de farmacii sunt înregistrate pe site-ul Serviciului de Stat pentru Medicamente și Controlul Narcoticelor. Și doar 382 dintre ele eliberează medicamente din grupul controlat. Oamenii nu pot ajunge acolo nici cu formulare de hârtie.
Traducere: Dan Eruşevschi