img
Victoria Peev: Responsabilitatea socială vizează pe fiecare: și pe întreprinzător, și pe casnică. 19 Septembrie 2014

Campania ”Faptele bune au culoare” continuă, respectiv, este timpul pentru un nou interviu cu unul dintre participanții acesteia. De data aceasta am discutat cu Victoria Peev, maestru în arte aplicate și decorative, proprietara atelierului ” Vikgallery”. Creatoarea unor obiecte de-a dreptul fermecătoare după frumusețe de design interior, Victoria ne-a mărturisit ce înseamnă pentru ea responsabilitatea socială, câte lădițe decorative au fost confecționate în atelierul ei și cum arăta cea mai neobișnuită comandă în viața ei.

фото

Victoria, de ce ați acceptat să participați la acțiunea noastră ”Faptele bune au culoare”?

Eu consider că fiecare om trebuie să ajute celor în nevoie și să facă fapte bune. De aceea mă străduiesc să mă implic în ceea ce este util pentru alții.

Unul din scopurile campaniei noastre este de a prezenta oamenilor o informație veridică despre infecția HIV/SIDA. Tu știi ce înseamnă HIV și cum se transmite acesta?

Am vizionat emisiuni dedicate acestui subiect și, într-o măsură oarecare, sunt informată despre acest flagel. Știu, de exemplu, că HIV nu se transmite prin strângere de mână, săruturi, veselă comună etc.

Scopul acțiunii noastre este de a ajuta victimelor epidemiei HIV/SIDA. Cum crezi, ce poate face un om simplu (tu sau eu), pentru a stopa această epidemie și a nu deveni victima ei?

Orice persoană trebuie să recunoască, în primul rând, că această problemă există și să nu-i întoarcă spatele, prefăcându-se că pe el aceasta nu îl privește. Este neapărat nevoie de a ne înarma cu toată informația necesară, pe care, apropo, o oferă în volum deplin organizația noastră. Bineînțeles, nu putem fi indiferenți și trebuie să ne străduim să oferim orice ajutor posibil acelor persoane care au nevoie de ea.

панно

Tuturor partenerilor noștri le adresăm o întrebare provocatoare: dacă ai afla că unul din copiii tăi consumă droguri, cum ai proceda într-o asemenea situație?

Aceasta ar fi o tragedie groaznică și îmi este greu să îmi imaginez o astfel de situație. Orice părinte care își iubește copilul va fi alături de copilul care a ajuns în necaz. Va parcurge împreună cu el toate etapele necesare pentru vindecarea lui, împărtășindu-i durerea și oferindu-i toate forțele și dragostea.

Să vorbim despre munca tă – crearea suvenirelor, lădițelor decorative. Pe parcursul celor cinci ani de existență a atelierului tău, câte lădițe decorative ai creat aproximativ?

copy

Munca mea este o adevărată satisfacție pentru mine. Îmi place foarte mult ceea ce fac și le sunt recunoscătoare clienților mei că le plac lucrările mele. Bineînțeles, eu nu am numărat câte lădițe am creat în atelierul nostru, dar cu certitudine peste o mie.

Îți poți aminti vreo comandă neobișnuită, deosebit de plăcută pentru tine?

Da, evident, or, pe lângă lădițe decorative eu confecționez și alte lucrări. Mi-a fost deosebit de interesant și plăcut să confecționez copia 3D a tabloului lui Edouard Manet ”Klematis”. Am modelat o compoziție din flori (din argilă polimerică) exact cum era redată pe tabloul marelui pictor. Aceasta a fost o comandă din partea unei prietene apropiate, cadoul însuși fiind destinat unei doamne distinse.

Dar care a fost cel mai memorabil cadou care ți s-a oferit ție?

Pentru mine toate cadourile sunt deosebite. Din fericire, prietenii mei sunt foarte atenți și creativi, de aceea nu pot evidenția vreun cadou anume. Totuși cele mai prețioase, bineînțeles, sunt acele pe care
le-au confecționat cu mâinile lor și mi le-au dăruit copiii mei.

În opinia ta, care este secretul unei lucrări bune hand made?

Este important să faci totul cu suflet și calitativ. Trebuie să te gândești la persoana care va lua acest obiect în mână și să încerci să-ți imaginezi ce emoții simte, îl va bucura oare acest obiect timp îndelungat.

фотlография 1

Folosești oare propriile tale lădițe la tine acasă și ce păstrezi în ele?

Desigur! Ador tot felul de cutiuțe și lădițe. Am acasă foarte multe și nu doar din cele confecționate de mine. Eu apreciez munca oamenilor și cumpăr lucrări de la alți maeștri dacă mi-a plăcut ceva. Iar de păstrat păstrez în ele ceea ce păstrează de obicei femeile, adică bijuterii și diferite mărunțișuri.

Dar în copilărie unde îți păstrai ”secretele” tale?

Le îngropam în curte, acoperindu-le cu un ciob de sticlă colorată și un strat de pământ. Cele mei prețioase ”secrete” le păstram în genți, cutiuțe și lăzi.

Victoria, cum ai început să te ocupi de accesoriile hand made și cât de repede pasiunea ta s-a transformat într-un serviciu?

Din copilărie mi-a plăcut să meșteresc, astfel încât pot să spune că atelierul a început în copilărie și a crescut învăluindu-se cu diferite materiale, tehnici și maturizându-se împreună cu mine. Primele lucrări mi le-au cumpărat prietenii. Apoi mi-a ajutat radioul popular, adică vorba s-a transmis de la om la om. În ceea ce ține de idei, ele planează în jurul nostru și unele din ele aterizează pe pista adresei mele.

Tu te consideri în cea mai mare măsură o persoană creativă sau un administrator care calculează riscurile, planifică cheltuielile?

Ambele sfere sunt prezente în viața mea. O anumită perioadă de timp a predominat partea administrativă, dar atunci aveam mai puțin loc pentru creație. Acum pentru mine este mai importantă partea creativă și mă străduiesc să o dezvolt și să investesc anume în ea.
IMG_0723

Spune-mi, te rog, ca și întreprinzător individual, cum înțelegi conceptul de ”responsabilitate socială”?

Nu este corect să afirmăm că responsabilitatea socială este doar prerogativa întreprinzătorilor. Întreprinzătorul este, înainte de toate, om, iar responsabilitatea socială vizează pe fiecare, doar că în măsură diferită, și nu contează cine ești – întreprinzător sau casnică. Responsabilitatea socială este capacitatea de a vedea problemele altor oameni și a încerca să-i ajuți, cu alte cuvinte să nu fii indiferent și să confirmi atitudinea ta prin fapte.

Victoria, revenind la munca ta, cum ai putea descrie noțiunea de ”frumusețe”?

Probabil frumusețea rezidă în bunătatea manifestată în toate sferele. Faptele unui om bun sunt frumoase și ceea ce face el, o face frumos. Cu cât mai multă bunătate este în jur, cu atât este mai multă frumusețe.

Dragi prieteni, dacă doriți să vă implicați în lupta cu epidemia HIV/SIDA și, în același timp, să procurați un cadou original sau un obiect de decor, până la 8% din prețul căruia va merge pentru sprijinul persoanelor afectate de HIV/SIDA, veniți la atelierul ”Vikgallery” pe adresa: str. Ion Creangă 39/2. Tel.: +373 22 74 44 77; +373 22 92 46 70

 

Elena Derjanschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md