img
Adevărul despre vaccinuri, efectele adverse și bolile împotriva cărora suntem vaccinați 23 Аprilie 2014

În perioada 24-30 aprilie se va desfășura Săptămâna Mondială a imunizării cu genericul ”Fii în pas cu viața!”. În felul acesta Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă oamenii din toată lumea să-și verifice statutul de vaccinare și să-și facă toată vaccinurile necesare.

Cu regret, mulți oameni încă mai consideră că vaccinurile sunt dăunătoare, mutilează copiii și nu au niciun efect de protecție. Pentru a schimba atitudinea față de imunizare și pentru a motiva cititorii noștri să se vaccineze, cel puțin, de la banala, dar deosebit de periculoasa, gripă, am decis să elucidăm adevărul, să distrugem miturile și, pur și simplu, să vă aducem la cunoștință ceea ce este cel mai importat cu privire la imunizare.

Vaccinurile provoacă multe efecte adverse, pot cauza copilului invaliditatea și chiar moartea.

Este de menționat că atunci când medicul englez Edward Jenner a inventat vaccinul contra variolei vaccinând oamenii cu virusul variolei bovine, adversarii lui afirmau că după vaccinare la oameni cresc coarne, copite și aceștia se transformă în vaci. Amuzant, nu? În majoritatea cazurilor, vaccinul provoacă o reacție nesemnificativă și temporară, de exemplu, o senzație dureroasă în mână și creșterea temperaturii corporale. Reacțiile adverse se manifestă la circa 15-20% din copii. Șocul alergic, de exemplu, apare într-un caz la un milion. Riscul decesului sau parvenirii invalidității după o maladie infecțioasă contra căreia nu a fost făcut vaccinul este cu mult mai mare. De exemplu, în cazul poliomielitei, boala poate provoca paralizie, rujeola poarte provoca encefalita și orbirea, iar unele boli care pot fi prevenite cu ajutorul vaccinului pot cauza moartea.

Majoritatea maladiilor contra cărora se fac vaccinuri planificate, nu mai există de mult timp. De ce să ne mai vaccinăm împotriva lor?

Spre surprinderea multora, epidemiile în masă ale unor astfel de boli nu se produc anume datorită faptului că la copiii s-a format deja imunitatea după imunizare. În același timp, din cauza faptului că unii părinți refuză deliberata să-și vaccineze copiii, tot mai frecvent apar focare de boli periculoase. Astfel, în luna februarie curent, în regiunea Murmansk s-au infectat de rujeolă peste 200 de persoane care nu au fost vaccinate. Patru ani mai devreme, în Tadjikistan a-u îmbolnăvit de poliomielită peste 400 de persoane, dintre care 21 au decedat. Potrivit datelor OMS, circa 22,6 milioane de copii sugari din lume nu primesc vaccinurile de bază.

Vaccinul contra cancerului uterin cauzează infertilitatea.

Această inepție circulă pe internet deja de câteva luni. Vaccinul 4-valent (adică acel care protejează contra patru tipologii de virus) contra virusului papiloma uman – aceasta este denumirea corectă a vaccinului contra cancerului de col uterin – posedă o serie de efecte adverse. Cu regret, toate reacțiile adverse posibile ale vaccinului nu sunt suficient studiate, deoarece vaccinul însușii a fost pus în aplicare în anul 2007. Crearea unui asemenea vaccin este un pas semnificativ în prevenirea maladiilor oncologice. Pentru a risipi definitiv prejudecata despre inutilitatea acestui vaccin, să vedem câteva date statistice. Potrivit datelor Ministerului Sănătății RM, în țara noastră sunt înregistrate anual circa 350 de cazuri noi de cancer uterin. Anual, circa 180 de femei decedează din cauza acestei maladii. În momentul de față în evidența medicilor oncologi se află 4000 de femei bolnave.

Vaccinul existent contra tuberculozei, de fapt, nu este eficient și nu protejează 100% contra bolii, de aceea nu merită să fie traumatizată o dată în plus imunitatea copilului.

Parțial este adevărat. Faptul că singurul vaccin contra tuberculozei denumit BCG (Bacilul Calmette-Guerin), creat în anul 1921, are o eficacitate de protecție instabilă, este confirmat și de OMS. Totuși singurii care nimeresc sub incidența de limitare a vaccinării contra tuberculozei sunt nou-născuții și copiii cu manifestări clinice de infectarea cu virusul imunodeficienței umane (HIV) sau acei care știu că suferă de alte forme ale imunodeficienței. Astăzi se testează pe oameni circa 12 de vaccinuri noi împotriva tuberculozei, primul fiind MVA85A. Alte circa 50 de vaccinuri sunt supuse testărilor în condiții de laborator.

Nu are rost să te vaccinezi la maturitate, pentru că imunitatea se formează în copilărie.

Nu este adevărat. Există o serie de vaccinuri care pot și chiar trebuie să fie făcute de persoanele adulte. La acestea se atribuie: vaccinul împotriva grupei, împotriva infecției cu pneumococ, herpesului zoster, hepatitei B, tuberculozei, vărsatului de vânt (varicela), tusei convulsive, difteriei și tetanosului (DPT), virusului papiloma uman, rujeolei, oreonului, rubeolei, infecției meningococice, hepatitei A, rabiei, encefalitei de căpușă, poliomielitei. Persoanelor care călătoresc în alte țări și se recomandă să se vaccineze împotriva febrei galbene (Africa și America de Sud), împotriva febrei tifoide (India, Asia de sud-est) și împotriva encefalitei japoneze (Asia).

Vaccinurile utilizate în policlinici sunt de proastă calitate. Este mai bine să te vaccinezi în instituții medicale private.

Vaccinurile utilizate în policlinicile de stat se pot deosebi de cele utilizate în instituțiile medicale particulare doar în ceea ce privește țara de origine și/sau compania producătoare. În rest, sunt medicamente absolut inofensive, aprobate de OMS și Ministerul Sănătății. Desigur, unele vaccinuri pot fi procurate în farmaciile obișnuite, dar este important de reținut că acestea trebuie păstrate și transportate corect, în caz contrar, vaccinul își pierde proprietățile.

De ce ar trebuie să faci vaccinul contra gripei, dacă aceasta poate fi tratată timp de o săptămână?

Există numeroase tipuri de infecții care provoacă grupa. În fiecare an oamenii de știință elaborează noi vaccinuri, orientate asupra acelor tipuri de gripă care ar putea deveni active în anul curent. Vaccinul contra gripei este deosebit de important pentru copii, gravide, oameni în vârstă, precum și pentru persoanele care sufere să boli cronice. Printre posibilele complicații ale grupei la copii se numără: pneumonia, otita medie și crupul (afecţiune a laringelui la copil, caracterizată prin respiraţie sufocantă şi printr-o tuse răguşită, uneori cu formare de false membrane). La copii se poate dezvolta, de asemenea, sindromul lui Reye (o vomă puternică, conștiință confuză care pot duce la comă). La omul adult grupa poate provoca complicații precum este pneumonia, pneumonia virală, convulsii febrile, miocardita, acutizarea maladiilor pulmonare (bronșita), miozita, meningita și encefalita. Vaccinul împotriva grupei nu oferă 100% de protecție împotriva bolii, însă el reduce la minim dezvoltarea complicațiilor, printre care este și decesul.

Dacă astăzi există atâtea tipuri de vaccinuri, de ce nu a fost inventat până acum un vaccin împotriva virusului HIV?

Vaccinurile experimentale împotriva infecției HIV se află la etapa de elaborare. Astfel, în anii 2000, sub egida Ministerului Sănătății din Tailanda, s-au făcut testări clinice ale vaccinului constituit din două substanțe, combinația cărora poate reduce riscul infectării cu HIV aproape cu o treime (31%). Totuși, produsul final a fost aprobat pentru utilizare. În plus, recent, în Centrul Științific de virusologie și biotehnologie ”Vector” din Novosibirsk, a trecut prima etapă de testări vaccinul ”CombyHIVvac”, în baza căruia, potrivit declarațiilor savanților, pot fi efectuate lucrări de perfecționare a proiectelor de vaccin în viitor.

La scrierea articolului au fost utilizate materiale de pe site-urile:
http://www.bbc.co.uk/ http://www.zdorovieinfo.ru/ http://www.cntraveller.ru/ http://ria.ru/ http://www.aif.ru/ http://medportal.ru/ http://www.who.int/ru/

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md