img
Când o picătură omoară un cal. Totul despre daunele fumatului de Ziua Mondială fără tutun 31 Маi 2014

Pe data de 31 mai, în diferite colțuri ale lumii este marcată Ziua Mondială fără tutun. Pe de o parte, nu e bine că acest viciu periculos, care pentru unii devine normă de viață, se află în centrul atenției doar o dată pe an. Pe de altă parte, este bine că această zi este marcată în întreaga lume. Noi nu suntem o excepție. De aceea vă prezentăm o serie de curiozități, după citirea cărora nu veți fi tentați nici măcar să priviți spre rafturile cu țigări.

• Expunerea pasivă la fumul de tutun (fumatul pasiv) provoacă anual 600 000 de cazuri de morți premature.

• La adulți fumatul pasiv cauzează boli cardiovasculare și respiratorii, inclusiv boala coronariană a inimii și cancerul pulmonar. La copiii sugari acesta provoacă moarte subită.

• Când o femeie însărcinată inhalează fumul de tutun, se poate produce spasmul vaselor placentei și la copil apare deficitul de oxigen (anoxie). În consecință, majoritatea copiilor născuți de femei fumătoare se nasc cu greutate sub limita normei, se îmbolnăvesc des, se dezvoltă mai lent decât semenii lor, sunt supuși riscului de deces juvenil. Potrivit datelor statistice, fumatul (indiferent de cantitatea țigărilor fumate) în timpul sarcinii sporește de 2 ori riscul unei sarcini cu final nefavorabil. La copiii mamele cărora au fumat în timpul sarcinii, este cu 40% mai mare riscul dezvoltării autismului, precum și a defectelor congenitale precum este sindromul buzei de iepure (cheiloschizis), gurii de lup (palatoschizis) și piciorul strâmb (varus equin).

• Peste 5 milioane din decesele anuale pe cauze de consum de tutun, 1,5 milioane revin femeilor. Majoritatea (75%) din ele locuiesc în țările cu nivel de venit scăzut sau mediu. În lipsa unor măsuri urgente, către anul 2030 numărul persoanelor care mor anual din cauza consumului de tutun va atinge 8 milioane, dintre care 2,5 milioane le vor constitui femeile.

• La femeile fumătoare este mult mai mare probabilitatea comparativ cu cele nefumătoare de a fi afectate de infertilitate și de probleme de a concepe. În plus, fumatul sporește de două ori riscul dezvoltării cancerului uterin.

• Persoanele fumătoare cu HIV, cu condiția respectării schemelor de tratament și accesului la tratament, pierd mai mulți ani de viață decât pacienții care se tratează și nu fumează.

• În medie, fumătorii mor cu 13-14 ani mai devreme decât nefumătorii.

• La fumători dinții cad mult mai devreme decât la nefumători. Către 65 de ani, peste 40% din fumători nu mai au deloc dinți.

• O țigară aprinsă conține în fumul său circa 4000 de componente chimice, dintre care cel puțin 250 sunt nocive pentru sănătate. Iată doar câteva componente ale fumului de tutun care vă pot ucide: 1,3 butadiena este un produs chimic utilizat pentru fabricarea cauciucului; arsenicul – folosit pentru a proteja lemnul de putrefacție; cadmiul – metal folosit pentru producția bateriilor; cromul – este folosit pentru topirea metalelor și producerea coloranților și vopselei; formaldehida este utilizată pentru uciderea bacteriilor și conservarea rămășițelor umane și animale; poloniu-210 – un element radioactiv, un miligram al căruia este suficient pentru a ucide o persoană care cântărește 80 kg.

• Daunele produse de așa-numitele țigări ”ușoare” sunt aceleași ca și de la țigările obișnuite. Spre exemplu, în America este interzisă utilizarea pe cutiile de țigări și în spoturile publicitare a cuvintelor ”light”, ”low” sau ”mild”. Aceasta pentru că asemenea inscripții pot induce în eroare fumătorul care va considera că aceste țigări sunt mai puțin periculoase pentru sănătate. Dar aceasta nu este adevărat.

• La fumători de activează o genă specifică care declanșează sinteza fermentului care distruge colagenul – o proteină care asigură elasticitatea și rezistența pielii. Iată de ce la femeile fumătoare pielea devine cu timpul uscată, flască, îngălbenită, iar în jurul gurii apar numeroase linii verticale numite ”liniile fumătorului”.

• Fumatul sporește semnificativ riscul apariției psoriazisului (cu 70-80% comparativ cu nefumătorii), complică decurgerea bolii și mărește numărul recidivelor.

• Traiul și serviciul comun cu un fumător, sporește cu 22% riscul apariției cancerului pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată. La soțiile fumătorilor inveterați riscul dezvoltării cancerului pulmonar este de două ori mai mare decât la soțiile bărbaților nefumători.

Potrivit datelor OMS, în prezent, în rezultatul consumului de tutun, la fiecare 6 secunde moare o persoană. Unu, doi, trei, patru, cinci, șase ….

Au fost utilizate materialele următoarelor site-uri:
http://www.heart.org
http://www.takzdorovo.ru
http://www.who.int/
http://www.zdorovieinfo.ru/

 
Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md