Acum trei ani în Tiraspol a fost inaugurat primul și deocamdată singurul Centru social pentru suportul persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA (PHS). Am vizitat acest Centru și am discutat cu conducătorul acestuia, Xenia Belevici.
Xenia, Centrul vostru este amplasat pe teritoriul Spitalului Clinic Republican (Orășelul Medical), chiar lângă Centrul SIDA. Adică persoana care și-a aflat statutul, aproape întotdeauna ajunge la voi?
Datorită eforturilor Fondului Global și Ministerului Sănătății din Transnistria, a fost alocată o clădire pentru reconstrucție, în cadrul căreia se va afla Centrul de suport social pentru persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA, acesta fiind una dintre subdiviziunile Centrului SIDA. Centru v-a include: secția clinico-diagnostică, secția de profilaxie, un laborator, secția epidemiologică.
Între secțiile menționate este stabilit sistemul de referire a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, precum și a rudelor apropiate și a partenerilor, pentru a beneficia de servicii în Centrul nostru. Frecventarea Centrului are un caracter de recomandație. Unii vin la noi din propria inițiativă, alții refuză categoric – aceasta fiind alegerea fiecăruia.
Câte persoane se adresează zilnic la Centrul de suport social pentru persoanele care trăiesc cu HIV?
În medie 15-25 de persoane.
Care sunt cele mai solicitate servicii?
În primul rând, sunt solicitate serviciile psihologului, ale lucrătorului social, pedagogului și ale consultantului de la egal la egal. Mamele își lasă copiii în camera copiilor, unde aceștia se joacă, în timp ce ele au timp de odihnă și comunică cu pedagogul social. Copiii frecventează cu plăcere camera de sport unde este un antrenor care se ocupă cu ei. Un alt serviciu nou este ”Art-Club” pentru adulți și copii. Scopul principal al acestuia este psihocorecția sferei emoționale și personale ale clienților. Foarte solicitate sunt activitățile culturale familiale: excursii prin locurile sfinte, evenimente, jocuri de masă. La asemenea activități, organizate cu sprijinul organizațiilor active din sfera HIV/SIDA din Transnistria, invităm familii din toate regiunile teritoriului transnistrean.
Nu pot să nu Vă întreb despre discriminare: aceasta există în regiunea voastră? Unde anume se confruntă de cele mai multe ori cu discriminarea persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA?
Cel mai des discriminarea are loc în instituțiile medicale și în cazul încadrării în câmpul muncii. Din păcate, este destul de dificil să intentez un proces judiciar din cauza lipsei dovezilor, precum și din cauza fricei și refuzului oamenilor de a-și divulga statutul în cadrul altor instanțe.
În Transnistria, există cazuri de atragere la răspundere penală pentru răspândirea infecției HIV, în baza art. nr. 119 al Codului Penal.
Vorbind despre discriminare: imi amintesc cazul de la gradinița de copii. La noi s-a adresat unul dintre părinți, dintr-o familie afectată de infecția HIV, care era practic obligat să-și retragă de la grădiniță copilul perfect sănătos. Părinții erau într-atât de indignați, încât a apărut necesitatea de a organiza o întâlnire, la care au participat părinții, cadrele didactice ale grădiniței și specialiștii din Centru SIDA. În cadrul întâlnirii totul a fost explicat lucid, însă mai tîrziu mama copilului totuși a hotărât să renunțe la gradinița respectivă și s-au mutat în alt oraș.
V-a marcat cumva un asemenea caz?
Desigur, eu deseori resimt astfel de cazuri și chiar devin emoțională atunci când apăr drepturile familiilor afectate de infecția HIV, care de fapt au aceleași drepturi ca restul cetățenilor din regiunea transnistreană.
Care este nivelul de informare a cetățenilor privind infecția HIV?
Nivelul necunoașterii în acest domeniu scade treptat datorită atât consolidării eforturilor campaniilor de informare, cât și dinamicii răspândirii infecției (din păcate, în 2014 în Transnistria au fost înregistrate aproximativ 250 cazuri noi de infectare). Noi am început să observăm că oamenii citesc materialul informativ răspândit de noi în cadrul diferitor evenimente, astfel tinerii ajung la noi deja cu careva cunoștințe de bază. În anul 2014, în Centrele Medicilor de Familie, am plasat panouri informative, pe care erau descrise căile de transmitere a infecției HIV, cu indicarea contactelor unde se pot face teste la HIV, precum și informația privind înregistrarea pentru a beneficia de consultație și terapie gratuită, pentru acei care își cunosc statutul.
Care este numărul persoanelor HIV pozitive la moment în Transnistria?
Peste 300 de persoane. Numărul celor care deja au beneficiat sau continuă să beneficieze la necesitate de serviciile Centrului se estimează la aproximativ 1500 persoane. Datorită sprijinului colaboratorilor Centrului SIDA, echipa noastră a reușit în timp de 3 ani să atragă clienți noi, astfel eradicând nivelul de încredere în subdiviziunea noastră. Prioritatea noastră – dorința persoanelor HIV pozitive de a acționa, precum și asistența peroanelor apropiate, adică rudelor, partenerilor de viață, prietenilor.
Câți colaboratori activează în cadrul Centrului vostru?
Avem în echipa noastră 19 persoane.
Nu este un secret că în majoritatea Centrelor de acest gen activează persoane, care la rândul lor, de asemenea au fost afectați de epidemia HIV. În cadrul Centrului vostru se vorbește deschis despre statutul HIV?
Colaboratorii noștri nu ascund statului lor nici de restul colegilor și nici de beneficiarii Centrului. La moment în Transnistria deja sunt câteva persoane care vorbesc deschis despre statului lor.
Cu toții cunoaștem că preparatele terapiei antiretrovirale (TARV) în Transnistria sunt procurate de către Fondul Global, în baza unui proiect, care va dura pînă în 2017. Se întreprind careva încercări de a implica autoritățile publice locale în procesul de procurare a preparatelor antiretrovirale?
În ultimii 3 ani din bugetul de stat al Transnistriei au fost alocate resurse financiare pentru achiziția preparatelor medicale necesare pentru tratamentul infecțiilor oportuniste, iar începând cu 2017 este planificată procurarea preparatelor terapiei antiretrovirale din resursele locale.
Dvs puteți face o descriere a unei persoane din Transnistria infectate cu HIV?
Cel mai des aceste persoane fac parte din diferite pături sociale cu vîrste cuprinse între 20 și 39 ani. Principala cale de transmitere – sexuală.
De ce chiar și persoanele care nu se află în grupul de risc oricum sunt infectați?
Un om înțelept odată a spus: ”Viața este un joc de șah, în care rezultatul depinde de mișcarea făcută”. Fiecare mișcare trebuie foarte bine gândită din timp. Noi ne străduim să contribuim la îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, răspândim materiale informative, aducem exemple din experiența profesională. Doar că omul singur face alegerea și rezultatul depinde de alegerea lui.
În anul curent televiziunea transnistreană a lansat un spot video ”HIV – nu este o sentință!”, care a fost difuzat destul de mult timp pe posturile TV și panourile LED din oraș. Spuneți-mi vă rog, cu 10 ani în urmă va-ți fi putut imagina așa ceva?
Mai degrabă am visat la așa ceva, dar vedem că visele se și mai îndeplinesc. Îmbucurător este faptul că în acest spot video s-au filmat liderii recunoscuți de opinia publică în Transnistria. Pentru regiunea noastră acest spot video reprezintă un progres substanțial. Noi sincer mulțumim creatorilor și postului de televiziune ”ПГТРК”.
Inaugurarea Centrului dvs – o puteți numi un progres?
Desigur, această idee care a venit din partea Fondului Global a fost realizată cu sprijinul Organizației Obștești ”Zdorovoe Budushee”. A fost elaborat un Regulament de funcțiune a Centrului care a fost susținut și de Ministerul Sănătății, care la rândul său a alocat un spațiu amplasat pe teritoriul ”Orășelului Medical”. Atunci când ne-am deschis, după reparație, ne-am propus ca scop să atragem cât mai mulți clienți. Atingerea acestui scop nu a fost atât de ușor – regiunea nu este atât de mare și persoanele care trăiesc cu HIV de obicei își ascund statutul chiar și de cei apropiați. Noi am fost ajutați de către colaboratorii Centrului SIDA și de mijloacele mass media, care în mod regulat anunțau despre spectrul de servicii acordate în cadrul Centrului. Noi desfășuram în instituțiile medicale cursuri de informare și prezentări despre Centrul nostru.
Ce reprezintă pentru voi un rezultat, dacă să excludem nivelul de frecventare a beneficiarilor?
Pîrghiile impactului nostru asupra persoanelor sunt imperciptibile. Noi nu diagnosticăm și nu prescriem tratamente, noi lucrăm cu emoțiile, sentimentele, cunoștințele, aderența la tratament, adaptarea socială și reintegrarea în societate a persoanelor care trăesc cu HIV. Noi acordăm asistență în perfectarea documentelor, pentru plasarea în instituții specializate sau în cazul încadrării în câmpul muncii. Uneori noi facem recomandări – de a consulta un medic, a deschide o cartelă pesonală, a face analizele la timp, a se adresa la timp pentru a beneficia de terapia antiretrovirală. Dacă peste o perioadă noi observăm că pacientul devine mai responsabil, de exemplu și-a perfectat actele de identitate, și-a stabilit grad de invaliditate, și-a găsit un loc de muncă, și-a creat o familie, are un copil sănătos – acesta reprezintă un rezultat pentru noi. Am reținut bine cele spuse de un medic: ”În caz de boală un pacient poate fi ajutat de el însăși, de tratamentul pe care îl urmează sau de medic. Însă dacă nu dorește să țină cont de recomandările oferite, totul este în zadar”. Din observațiile proprii pot să spun că majoritatea tinerilor își schimbă modul de viață – renunță la obiceiurile proaste, devin aderenți la tratament, încep a se gândi la planificarea unei familii, și cei care deja au creat o familie, o tratează cu multă atenție. Dar din păcate, există și consecințe negative în urma refuzului de a schimba viața în bine în familiile afectate de infecția HIV. Cel mai important este ca omul să vină la noi cu dorința de a acționa! Pentru orice problemă există o soluție – doar să fie dorința omului!
Dvs dintotdeauna ați tins să ajutați oamenii?
Mama mea a fost pediatru, ea m-a învățat să iubesc oamenii și să cred în ei. Acest principiu mă ajută să merg mai departe și să nu cedez atunci când în fața mea apar dificultăți. Evident că noi nu întotdeauna putem să-i ajutăm pe toți (deoarece nu toți au nevoie de ajutorul nostru), dar dacă am acordat un sprijin substanțial cel puțin unei persoane – aceasta deja reprezintă un rezultat pozitiv.
Xenia, imaginați-vă că dvs de asemenea ați fost invitată pentru a participa la filmările spot-ului video de care am vorbit mai sus, ce a-ți fi răspuns?
Un om înțelept a spus: ”Dacă vrei să schimbi lumea începe cu tine însuți!”, de asemenea și o altă afirmație binecunoscută spune: ”Sănătatea ta e în mâinile tale!”. Problema constă în faptul că uneori aceste afirmații ajung la mintea omului prea tâziu…Nu este important să asculți, dar să auzi ce ți se spune. Viața – este o tablă de șah și rezultatul depinde de mișcarea ta, reține-ți asta și aveți grijă de voi și de cei dragi.
Centrul de suport social pentru persoanele care trăiesc cu HIV subdiviziunea IPCS ”Centrul de profilaxie și lupta împotriva HIV/SIDA și a bolilor infecțioase”
or. Tiraspol, str. Mira, 33, bloc 14
tel. +373 533 23477; +373 533 58034
Orarul de lucru: luni-vineri, de la 8:00 – 16:30.
Elena Derjanschi