img
Rubrica juristului Ce să fac dacă am datorii? 17 Iunie 2016

Cu toții ne pomenim uneori în situația când suntem nevoiți să luăm un împrumut, iar apoi să-l rambursăm. Astăzi, la rubrica juristului, juristul Asociației Obștești ”Viața Nouă” ne va povesti cum se formează datoriile, ce este de făcut dacă nu dispunem de bani pentru a rambursa datoriile și cum să evităm riscul detenției din cauza datoriilor.

 

În general, cum și de unde mă pot pomeni cu datorii?

Datoria poate rezulta dintr-un:
Дмитрий_Паниш

• Dosar penal (sub formă de amendă sau compensare a prejudiciului material cauzat)
• Dosar administrativ (sub formă de amendă sau compensare a prejudiciului material cauzat)
• Litigiu civil, care rezultă din relațiile dintre persoanele fizice și/sau juridice, reglementate de legislația civilă (de exemplu, datorie pentru serviciile comunale, credite, pensie de întreținere etc.)

Cândva, de mult, am împrumutat niște bani de la o cunoștință. Din cauza problemelor cu serviciul, nu i-am mai întors datoria. Acum câteva zile, am primit o citație la executorul judecătoresc. Ce înseamnă aceasta?

Este un document standard care vă notifică despre procesul de încasare a datoriilor, fiindcă creditorul (persoana căreia îi datorați) a intentat un proces de judecată împotriva dumneavoastră și, se pare, că nu v-ați prezentat la ședința de judecată, deși, după lege, se presupune că ați fost notificat în acest sens. Apoi instanța de judecată a decis în absența dumneavoastră și acum, în consecință, sunteți citat să vă prezentați la executorul judecătoresc. Anume executorul judecătoresc va ține sub control procesul de restituire a datoriei către creditor.

Dar eu nu dispun de bani! Ce să fac?

Varianta cea mai bună este să vă prezentați acolo unde ați fost citat și să discutați situația creată. Realitatea este că dacă nu vă veți prezenta la executorul judecătoresc la timpul indicat, acesta este în drept să vă caute la locul de trai, adică acolo unde locuiți (apropo, locul unde locuiți de facto poate fi diferit de locul unde aveți viza de reședința). Dacă nu îi veți permite executorului judecătoresc să intre, data viitoare va veni însoțit de un polițist și atunci veți fi nevoit să îi permiteți să intre.

Și ce ar putea să îmi facă?

Dacă potrivit deciziei instanței judecătorești trebuie să achitați o amendă sau să compensați un prejudiciu sub forma unei plăți bănești, iar dumneavoastră nu aveți bani, executorul judecătoresc va întocmi inventarul bunurilor mobile (mobilă, tehnică, bijuterii, automobil) și/sau imobile (casă, apartament, teren) de care dispuneți. Aceasta înseamnă că din acest moment nu veți mai putea înstrăina (vinde) bunurile respective fără permisiunea executorului judecătoresc.

Dar dacă eu închiriez apartamentul și, în general, mobila nu este a mea?

Cu regret, la momentul inventarierii bunurilor aceasta nu mai contează. Doar după întocmirea inventarului de bunuri va trebui să dovediți că iată cutare și cutare lucru nu vă aparține. Legea însă nu prevede expres cum anume o veți face. Nu uitați că după întocmirea inventarului bunurilor vi se va cere să îl semnați. În același timp, nimeni nu vă poate forța să semnați actul respectiv împotriva voinței dumneavoastră. Pe de altă parte, dacă refuzați, semnătura executorului judecătoresc și a polițistului vor fi suficiente pentru aplicarea interdicției de înstrăinare (vânzare) a patrimoniului inventariat.

Lego-10251-Modular-Bank-Coins

În afară de arest, cum altfel mă pot forța să achit datoria?

De regulă, arestul durează o perioadă determinată, timp în care trebuie să găsiți undeva banii pe care îi datorați și să achitați datoria. Dacă aceasta nu se va întâmpla, toate bunurile inventariate vor fi expuse la licitație. Dacă sunteți unul dintre proprietarii casei sau apartamentului, la licitație va fi scoasă anume partea dumneavoastră și atât. Banii câștigați la licitație pentru bunul respectiv vor fi utilizați pentru stingerea datoriei. De asemenea, printre instrumentele folosite de către executorii judecătorești pentru a asigura achitarea datoriei este interdicția de perfectare a pașaportului. Adică, executorul judecătoresc expediază un demers în adresa secției de pașapoarte (ÎS Registru), după care pur și simplu nu veți putea să vă perfectați sau să vă prelungiți pașaportul până la stingerea datoriei. Interdicția nu se aplică însă asupra perfectării actului de identitate intern. Un alt instrument este interdicția de a desfășura activitate comercială și interdicția de a modifica actele existente de constituire a firmei al cărei fondator sunteți. De asemenea, judecătorul judecătoresc se poate adresa angajatorului dumneavoastră și din fiecare salariu declarat oficial vi se va reține până la 20 la sută, nu mai mult. Dacă cumva vedeți că vi se reține în întregime salariul, adresați-vă cu o plângere către executorul judecătoresc. Datoria pentru pensia de întreținere o veți plăti până nu o veți stinge complet, chiar dacă copilul va fi împlinit deja 18 ani. De asemenea, executorul judecătoresc se poate adresa în instanța de judecată cu solicitarea privind aplicarea interdicției de a părăsi țara pe un termen de până la 6 luni.

Apropo, pe parcursul întregii perioade a procedurii judecătorești, creditorul este în drept să solicite aplicarea sechestrului asupra bunurilor de care dispuneți pentru a se asigura că, în caz de ceva, acestea vor putea fi luate în contul datoriilor sau scoase la licitație.

Pot ajunge în închisoare pentru neachitarea datoriilor?

Da, însă doar pentru datoriile care s-au format în rezultatul unei amenzi neachitate în cadrul unui dosar penal. În cazul când instanța de judecată va decide că nu sunteți în stare să achitați amenda, instanța poate înlocui amenda cu detenția, reieșind din raportul 50 de unități convenționale = 1 lună de detenție. În acest sens, nu sunteți în drept să alegeți între detenție și achitarea amenzii.

Dar dacă deja mă aflu în detenție, iar la libertate mi-au rămas datorii?

Va trebui să le stingeți după ce vă eliberați, indiferent de termenul cât vă veți afla în detenție. Dacă ați fost condamnat pe viață sau în caz de deces, datoriile dumneavoastră vor trece la succesorii în drepturi (moștenitori).

Am înțeles. Dar cel puțin voi fi înștiințat cât anume datorez?

Bineînțeles, însă amenda se măsoară în unități convenționale. O unitate convențională este egală cu 20 de lei. Acest raport este stabil și nu depinde de fluctuația cursului valutar. Dacă însă procesul împotriva dumneavoastră a fost intentat de bancă sau de către o persoană fizică căreia îi datorați o anumită sumă de bani, veți plăti datoria la cursul valutar stabilit de către Banca Națională în ziua plății efectuate. Dacă datorați o sumă în euro, dar doriți să o achitați în lei, recalcularea se va efectua, de asemenea, în baza cursului Băncii Naționale din ziua plății.

lego_139

Dacă am datorii pentru serviciile comunale pot fi dat în judecată?

Desigur, dar totul depinde pentru ce servicii anume ați acumulat datoriile. Dacă aveți datorii pentru apă, puteți fi chemat în judecată de ”Apa-Canal”; dacă este vorba de gaz – de către ”Moldova-Gaz”; dacă datoria este pentru electricitate – de ”Gaz Union Fenosa”. Însă, de regulă, înainte de intentarea procedurii judecătorești, nu o singură dată veți primi un avertisment sau o notificare cu privire la acumularea datoriilor.

Am auzit că există companii de colectare a datorilor. Acestea sunt legale?

Da, creditorul poate angaja o asemenea firmă, însă pe propriii bani. Multe firme apelează la asemenea companii pentru a accelera procesul de rambursare a datoriilor. Companiile de colectare au dreptul să solicite rambursarea datoriilor, să apere interesele creditorului în instanța de judecată, să aplice diferite metode de influență asupra debitorului, însă doar în limitele admise de lege.

De fapt, atunci când am împrumutat banii, eu am scris o recipisă, însă fără notar, iar acum creditorul meu afirmă că îi datorez mai mult. Cum iese asta?

Recipisa în care este indicată suma dată în datorie, numele și prenumele ambelor părți, datele de pașaport și numărul personal de identificare, semnată de ambele părți are exact aceeași putere juridică ca și recipisa autentificată la notar. Cu această recipisă vă puteți adresa în instanța de judecată pentru a dovedi că datorați anume această sumă. Creditorul însă se poate adresa în instanța de judecată cu solicitarea de a i se compensa așa-numita pierdere de profit și în acest caz suma într-adevăr va fi mai mare.

De fapt, creditele rapide sunt o momeală, nu-i așa?

Firmele care oferă credite rapide, iau, la rândul lor, credite de la băncile obișnuite, însă firmele respective oferă credite cu procente extrem de mari. Adică timp de jumătate de ani suma pe care ați luat-o poate crește de câteva ori. De aceea eu vă sfătuiesc categoric să nu apelați la asemenea firme pentru credite. Dacă totuși v-ați decis la un asemenea pas, citiți foarte atent contractul și oricare alte documente pe care le semnați.

Depositing-Money-at-the-LEGO-Brick-Bank

Va trebui să-i plătesc ceva executorului judecătoresc?

Păi, de fapt, din momentul când executorul judecătoresc a început să-și exercite activitatea vizavi de dumneavoastră, la încheierea acesteia va trebui să îl remunerați. Dacă datorați o sumă în valoare de până la 2000 de lei, onorariul executorului va constitui 200 de lei. Dacă suma datorată este mai mare, onorariul acestuia va constitui 10 la sută din suma datoriei. De menționat că până nu îi veți achita onorariul, el nu va anula sancțiunile impuse asupra patrimoniului dumneavoastră și celelalte interdicții. De asemenea, va trebui să îi achitați toate cheltuielile legate de executarea deciziei judecătorești.

Dar dacă am un credit la bancă și mi-am pierdut serviciul, ce va fi?

Totul depinde de prevederile contractului încheiat în momentul preluării creditului. De regulă, acesta prevede inclusiv asemenea situații riscante. Colaboratorii băncii sunt și ei oamenii cu care, în principiu, puteți ajunge la o înțelegere. De aceea, pentru a rambursa creditul, va trebui fie să vindeți proprietatea de care dispuneți, fie să mai luați un împrumut din altă parte.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md