img
Punctul fără întoarcere. Psihologul Inna Vutkarev despre ce trebuie să faci dacă o persoană dragă a încercat să se sinucidă 18 Ianuarie 2016

Potrivit OMS, o persoană se sinucide la fiecare 40 de secunde în întreaga lume. Sinuciderea este a doua cea mai frecventă cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Psihologul Inna Vutkarev vorbește despre motivele pentru care oamenii se sinucid și ce se poate face în acest sens.


Inna, răspundeți, vă rog, ce ar trebui să faceți dacă persoana iubită de dvs. a apărat brusc, din senin, într-o conversație, că vrea să se sinucidă și că se gândește des la asta?

Experții împart persoanele care încearcă să se sinucidă în două categorii. Prima îi include pe cei care vorbesc despre astfel de lucruri pentru a atrage atenția. Cu toate acestea, dacă persoana iubită menționează brusc sinuciderea într-o conversație, nu trebuie să închideți niciodată ochii. Odată ce ați auzit un astfel de lucru, ar trebui să încercați să aflați cât mai repede posibil ce urmărește persoana respectivă. Încercați să îi puneți următoarele întrebări: De ce aveți astfel de gânduri, vă este greu? Nu reușești să faci față la ceva? De ce este aceasta singura soluție pentru dumneavoastră? Pregătiți-vă să auziți răspunsuri de genul: "Sunt obosit, nu pot face față, viața mea nu are valoare.

Continuați dialogul și nu uitați să întrebați următoarele: "Cum credeți că vă puteți ajuta și cum credeți că vă pot ajuta ceilalți? Ce s-ar schimba în viața ta dacă te-ai sinucide? Ce ai evita?" Este important ca aceste conversații să nu vizeze reproșuri sau condamnări, ci mai degrabă să descopere cauza principală a dorinței de a se sinucide. Din nefericire, majoritatea oamenilor reacționează într-un mod greșit la declarațiile celor dragi despre dorința de a se sinucide și devin critici: "Cum poți să te gândești la asta?!", "Vei arde în iad!" etc. Este un format prost de comunicare, nu poți vorbi așa cu cineva care este pe punctul de a-și trăi experiențele.

Nu poți condamna, evident.

În mod categoric. Chiar dacă înțelegem că este o nebunie și un păcat, aparent în acest stadiu există ceva mai înfricoșător decât să arzi în iad. Iar acest "ceva" trebuie identificat și discutat cu persoana respectivă, trebuie să îi dai de înțeles că nu renunți la ea, nu vrei să o convingi să trăiască prin orice mijloace, ci doar să o ajuți.

Revenind la tipurile de persoane care au tendințe suicidare. Există și un al doilea tip: persoanele care, de obicei, nu vorbesc despre asta. Ca să fie clar: când o persoană vorbește despre asta, vrea să o rezolve, nu vrea să o ia în considerare, este un strigăt de ajutor. De cele mai multe ori, oamenii care se sinucid nu spun nimănui despre asta.

De ce se întâmplă acest lucru?

Dacă o persoană are acest gând în cap și nu caută o cale de ieșire, dar a luat această decizie, nu va vorbi despre asta, nu va face aluzie, nu va specula. Foarte adesea, rudele ale căror rude s-au sinucis nici măcar nu știu despre asta. Dar există așa-numitele balize, observând care vă pot da de bănuit că ceva nu este în regulă.

Care sunt acestea? Vreți să le enumerați, vă rog?

Vorbim despre persoane care au trecut printr-o depresie lungă și profundă cauzată de pierderea unei persoane dragi, de o boală gravă și așa mai departe. Cei dragi acestora ar trebui să fie conștienți de faptul că astfel de persoane pot încerca să se sinucidă. Un alt semnal de alarmă la care trebuie să fiți atenți: atunci când persoana iubită sau prietenul dumneavoastră, începe brusc să își împacheteze toate afacerile, să scotocească prin vechile bunuri personale, să le dea. Unii pot începe să își ia rămas bun: într-o scrisoare, la telefon, atunci când se întâlnesc. Toate acestea sunt semne secundare ciudate ale dezechilibrului psihologic.

Un alt lucru important la care trebuie să fim atenți: oamenii, cel mai adesea adolescenți, încep să scrie statusuri pesimiste pe rețelele de socializare, apreciind sau împărtășind site-uri care vorbesc despre modalități de a se sinucide.
Deci, dacă observ că copilul sau soțul meu a vizitat sau a dat like la o pagină care enumeră 33 de moduri de a te sinucide, trebuie să vorbesc cu el?
Bineînțeles că da!

Абстракция

Și dacă el nu este deloc dispus să vorbească despre acest subiect, ce ar trebui să faceți?

Trebuie să obțineți informații bune, profesionale, despre cum să vă ocupați de persoana aflată în această situație. un psiholog profesionist, un psihoterapeut, un lucrător al unui centru de criză, un psihiatru sau o organizație specializată vă poate oferi aceste informații. Profesionistul vă va spune cum să motivați persoana să vorbească, cum să o ajutați să vadă lumina de la capătul tunelului, cum să nu porniți cu stângul în dreptul și așa mai departe. De asemenea, o persoană sinucigașă va vedea că rudele sale nu încearcă să o determine să meargă la medic, ci sunt interesate să schimbe ceva în ele însele pentru a o ajuta. Am observat de mult timp că, în situații de viață similare, se găsește o persoană bolnavă în familie pe care toată lumea o tratează. De fapt, fiecare persoană are nevoie de ajutor psihologic în anumite perioade ale vieții sale.

Ei bine, cum știi dacă persoana respectivă vrea doar să atragă atenția?

Din păcate, nu există nicio modalitate. De aceea, trebuie să reacționăm întotdeauna la orice tentativă de sinucidere și să reacționăm în mod corect.

Cât de importantă este reacția psihologică corectă înainte sau după o tentativă de suicid?

Dacă vorbim despre părinții ai căror copii au încercat să se sinucidă sau vorbesc despre acest lucru, primii adoptă mai des poziția de învinovățire ("Cum ai putut să faci asta?"), sau de blamare ("Ce altceva putem face pentru tine, ca să nu te sinucizi!"). Ambele poziții sunt greșite, deoarece creează fie vinovăție, fie dorința de a continua să compătimești și să manipulezi. Ceea ce trebuie făcut este să păstrezi neutralitatea iubirii: nu discuta direct despre tentativa de suicid, dar nici nu încerca să afli motivul, presiunea nu este necesară. Trebuie să fiți alături de copilul sau de persoana iubită, să faceți lucruri frumoase pentru ei, să petreceți timp cu ei. În mod ideal, trebuie să consultați un profesionist care vă poate ajuta să vă auziți reciproc și să traduceți tentativa de sinucidere în sine într-un limbaj normal.

OMS afirmă că cei care sunt cei mai expuși riscului de a se sinucide sunt cei care au încercat deja o dată. Sunteți de acord cu această afirmație?

Acesta este cu siguranță un factor de risc major. Foarte des, persoanele care eșuează la prima încercare o vor repeta, inclusiv pentru că se simt vinovate față de rudele lor.

Nu poți proteja o persoană și este important să fii conștient și de acest lucru. Dacă s-a hotărât, s-a hotărât. Am citit povești despre oameni care au încercat să se spânzure de clanța unei uși. Dacă o persoană a încercat să se sinucidă, trebuie să se facă o muncă psihologică cu ea tot timpul. Dar și rudele trebuie să consulte un specialist. Ar trebui să înțelegeți că vă putem spune foarte frumos cum să vă comportați dacă ruda dumneavoastră a încercat să se spânzure, dar, de fapt, rudele unor astfel de persoane se află în permanență într-o stare teribilă de anxietate. Imaginați-vă că trăiți cu ideea că persoana iubită ar putea să se sinucidă în orice moment. De aceea și rudele au nevoie de ajutor: trebuie să mergeți la grupuri și centre de autoajutorare, trebuie să vă împărtășiți îngrijorările și temerile, nu puteți încerca să le faceți față singuri. O persoană care este în mod constant anxioasă și speriată nu va putea oferi sprijinul, grija și dragostea de care are nevoie o persoană care a încercat să-și pună capăt zilelor.

Абстракция 2

Salvatorii din SUA, spun că, chiar și atunci când o persoană se află pe un acoperiș sau pe un pod și vrea să sară de pe el, aceasta poate fi ajutată, este adevărat?

Categoric. Pentru că, până când se întâmplă ceva, este reversibil. Și acest lucru este valabil pentru orice situație dificilă din viață. Nu există specialiști în țara noastră care să poată face acest tip de negociere. Dar dacă te afli lângă cineva care încearcă să se sinucidă în acest moment, trebuie doar să încerci să îl ajuți. Da, s-ar putea să nu funcționeze, dar ce se întâmplă dacă reușește?

Cunosc un caz în care un bărbat a trimis un mesaj text rudelor sale înainte de a se sinucide, descriind clar totul. Dar nimeni nu l-a luat în serios. Dacă primiți un astfel de mesaj, nu tăceți, răspundeți prin SMS "Stai, amână o jumătate de oră, vin imediat, nu o face". Încercați întotdeauna să opriți persoana, să o faceți să se răzgândească. Pentru că inițiativa ta i-ar putea salva viața.

Sunt adolescenții în tranziție în pericol?

Bineînțeles, mai ales dacă iau și substanțe chimice. Acestea pot provoca halucinații severe care pot pune un adolescent în pericol de sinucidere. Același lucru este valabil și pentru adolescenții care suferă de singurătate, care sunt marginalizați în familiile lor sau în grupurile sociale.

Procesul de maturizare este în esență dureros și este o durere psihologică care trebuie amorțită cu ceva. Acesta este motivul pentru care adolescenții încep să încerce substanțe chimice, să se angajeze în comportamente riscante, să se îmbrace provocator, să își facă piercinguri etc. Mulți vor să scape de această durere încercând să se sinucidă. Nu uitați, tot ceea ce se întâmplă în viața unui adolescent pare disproporționat de important. Totul se află pe scara fie a unei mari fericiri, fie a unei mari pierderi. De exemplu, fiul dumneavoastră se plânge că s-a îndrăgostit și ea nu îi este reciprocă. Nu vorbiți despre faptul că acest lucru va trece și el va avea un număr imens de astfel de iubiri. Încercați să vă amintiți de dumneavoastră la vârsta lui, discutați despre grijile lui, dați-i sfaturi bune. Nu râdeți de el, nu-l ridiculizați, nu-l îndepărtați. Atunci când un adult minimalizează sentimentele unui copil, devine dușmanul, adversarul lui. Adesea, un copil vrea să demonstreze că experiențele sale sunt cu adevărat importante și, ca pentru a le face în ciudă tuturor, se sinucide.

Ar trebui ca copiii să fie protejați de vestea că cineva se sinucide?

Eu cred că da. Există multe exemple de vedete internaționale care se sinucid și se scurg pe internet. Dar nu trebuie să uităm că sunt idoli pentru adolescenți care vor să fie ca ei și, prin urmare, pot încerca să-i imite chiar și în astfel de lucruri tragice. Pe de altă parte, este clar că nu se poate proteja complet o persoană de astfel de știri, dar i se poate insufla dragostea de viață. Cum se poate face acest lucru? Duceți o viață variată, călătoriți, vizitați expoziții, faceți plimbări, bucurați-vă de weekenduri împreună, faceți ceva și nu doar stați pe canapea și vă uitați la televizor. Modul în care părinții își tratează părinții, cum au grijă de ei și dacă le arată respect este foarte important. Din punct de vedere democratic, viața noastră este proprietatea noastră și avem dreptul să facem ce vrem cu ea. Din punct de vedere moral, viața noastră nu este doar a noastră, pentru că în ea au fost investite eforturile a generații întregi, destinele a zeci de oameni care au luptat pentru ea, în numele ei. De aceea, este foarte important să îi arătați copilului dumneavoastră istoria familiei sale, să îi povestiți despre rudele sale, să îi întocmiți un arbore genealogic. Când va ști că mulți oameni au investit în el, nu îi va fi atât de ușor să se despartă de viața lui.

Абстракция 3

Este adevărat că antidepresivele pot duce la sinucidere?

Antidepresivele ajută în mod artificial organismul să producă substanțele de care are nevoie pentru a se stabiliza. Antidepresivele pot fi prescrise numai de către un medic și trebuie să fie întotdeauna însoțite de un tratament: psihoterapie, terapie prin artă, pentru că nu are sens să înghițiți doar pastile. Problema este că, în timp, antidepresivele creează dependență. De aceea, o persoană care începe un tratament trebuie să fie familiarizată cu efectele secundare, trebuie să înțeleagă cât va dura tratamentul și cum poate ieși din el. Un medic competent nu va prescrie doar pastile, ci va ajuta persoana să iasă din depresie pas cu pas.

 

Înscris de: Elena Derzhanskaya

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md