img
(Russian) Женская история. Кому грозит появление рака груди и что делать, чтобы его предупредить? 29 Оctombrie 2015

Uneori, pentru a diagnostica o maladie serioasă și a diminua consecințele negative ale acesteia este suficient un efort nesemnificativ, de exemplu, de a face mamografia – radiografia glandelor mamare. Aceasta este singura metodă de a diagnostica cancerul glandei mamare și durează foarte puțin, în jur de 10 minute. Făcând această investigație o dată în am, aveți șansa de a nu deveni victimă a acestei maladii care seceră anual mii de vieți.

Mamografia se face în a 5-8-a zi de la începutul ciclului menstrual. USG glandei mamare se poate efectua în orice zi a ciclului menstrual. Doar cu ajutorul acestor două investigații se poate stabili diagnosticul sută la sută.

Cancerul glandei mamare apare în rezultatul divizării necontrolate active a celulelor canceroase atipice. În lipsa tratamentului, tumoarea crește rapid în proporții, poate pătrunde în piele, mușchi și cutia toracică. Prin vasele limfatice celulele canceroase pătrund în cei mai apropiați ganglioni limfatici. Prin circulația sângerului ele se răspândesc în întregul organism, dând naștere la noi tumori – metastaze.

Simptomele cancerului mamar

Adesea cancerul mamar decurge asimptomatic, însă uneori femeile pot de sine stătător să distingă următoarele indicii:

• Apariția unor noduli mamari nedureroși;
• Modificarea mărimii și formei sânului;
• Noduli în regiunea axilară;
• Modificarea mamelonului sau scurgeri din el.

Durerea poate, de asemenea, servi drept simptom, însă se întâlnește destul de rar.

2D274905761921-4-breast-cancer-scar-projec.today-inline-large

Sunteți în grupul de risc, dacă:

• Cineva dintre rudele apropiate a fost sau este bolnav de cancer mamar;
• În ADN-ul dumneavoastră este depistată o mutație a genelor, în special BRCA1, BRCA2 și p53;
• Ciclul menstrual a început precoce (până la 12 ani), a survenit tardiv climaxul (după 55 de ani);
• Ați născut primul copil după 30 de ani;
• Ați alăptat copilul mai puțin de un an sau în general nu l-ați alăptat;
• Ați administrat timp îndelungat contraceptive orale sau tratament hormonal substitutiv;
• Ați administrat vreodată dietilstilbastrol sau mama dumneavoastră în timpul sarcinii a primit acest medicament;
• Faceți abuz de alcool sau fumați;
• Aparțineți rasei albe;
• În timpul mamografiei se constată că țesutul mamar este mai dens decât de obicei;
• Suferiți de obezitate și duceți un mod sedentar de viață;
• Până la 30 de ani vi s-a aplicat o cură de radioterapie;
• Ați mai suferit cândva de cancer mamar.

Totuși, circa 60-70 la suta din femeile cu cancer la sân nu se atribuie la nici una dintre aceste grupuri de risc.

Ce este de făcut dacă ați depistat o tumoare?

În primul rând, nu panicați. 80 la sută din tumori nu sunt canceroase. De obicei, este vorba despre chisturi inofensive sau schimbări produse pe fundalul ciclului menstrual. Cu toate acestea, dacă suspectați ceva ieșit din comun, adresați-vă imediat medicului. Este foarte important să se stabilească cât mai repede diagnosticul.

Etapele cancerului mamar

Dacă diagnosticul a fost stabilit, următorul pas va fi etapizarea – determinarea mărimii tumorii și etapa de răspândire a procesului. Medicul determină etapa, concretizează dacă tumoarea afectează doar glanda mamară sau a dat metastaze în ganglionii limfatici adiacenți și alte organe, de exemplu, în plămâni. De tipologia cancerului depinde strategia tratamentului care va urma.

Cancerul mamar nu poate fi provocat de: implanturi mamare, lenjerie strâmtă, radiație emisă de telefoanele mobile sau cuptoare cu microunde, utilizarea deodorantelor și antiperspirantelor, consumul excesiv de cafeină, utilizarea tacâmurilor din plastic sau de mamografie.

Cu cât mai devreme este depistat cancerul, cu atât mai eficient și mai inofensiv este tratamentul. Speranța de viață la femeile cu cancer la prima etapă constituie cinci ani în sută la sută din cazuri. Multe femei din această categorie se vindecă complet. Și viceversa: cu cât mai înaltă este etapa cancerului și cu cât mai tardiv este diagnosticat, cu atât mai scăzut este indicele supraviețuirii. De exemplu, la bolnavele cu cancer în etapa a patra, acest indice este redus până la 20 de procente.

SCAR-13-copy

Date:

• Fiecare a opta femeie de pe planetă se va confrunta cel puțin o dată cu diagnosticul cancer mamar.
• Probabilitatea îmbolnăvirii crește brusc după 40 de ani și cu anii se majorează.
• În Moldova diagnosticul cancer mamar este stabilit aproximativ la 900 de femei anual. 10 la sută dintre acestea decedează în primul an după stabilirea diagnosticului.
• În 70 la sută din cazuri, de cancer mamar se îmbolnăvesc locuitoarele Moldovei în vârstă de 50-69 de ani.
• Tratamentul și diagnosticul cancerului glandei mamare în Moldova se efectuează gratuit.

Autodiagnosticul

Examinarea și palparea glandei mamare se efectuează, preferabil, în aceeași zi a ciclului menstrual, întrucât pe parcursul acestei perioade în structura glandei mamare și în mărimea se produc schimbări. Cel mai potrivit timp pentru această procedură este a 5-6-a zi de la începutul menstruației. În timpul menopauzei această procedură trebuie efectuată în aceeași zi a fiecărei luni calendaristice.

Procedura trebuie să înceapă cu examinarea glandei mamare. Pe piele nu trebuie să fie pete roșii, exfoliere. Apoi ridicați brațele și examinați dacă nu a apărut pe sâni vreun tubercul (proeminență apărută în ţesut) vizibil ochiului. Lăsați mâna din partea sânului examinat ridicată, iar cu degetele celeilalte mâini examinați sânul radial, de la mamelon în sus, apoi în jos și într-o parte. Dacă se simte la palpare o porțiune mai densă (tare), adresați-vă imediat la medic.

Foto: David Jay, proiect foto „SCAR” (CICACTRICE), dedicat fetelor care au supraviețuit cancerului glandei mamare.
 

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md