În perioada 9 septembrie – 9 octombrie curent, comunitatea femeilor care trăiesc sau sunt vulnerabile la HIV a desfășurat campania cu genericul ”Să fii frumoasă înseamnă să fii tu însăți!”, organizată cu prilejul Zilei Frumuseții. Pe parcursul unei luni, femeile au participat la grupuri de suport reciproc, training-uri psihologice, la ateliere de creație și lucru manual, precum și la concursul fotografic ”Sunt femeie, respectiv sunt….”.
”Mă bucur că am reușit să realizăm această campanie. Deși nu am dispus de finanțare planificată anume în acest scop, totul a decurs foarte bine”, a menționat Irina Belevțova, liderul Comunității femeilor care trăiesc și sunt vulnerabile la HIV, reprezentantul Rețelei Eurasiatice a Femeilor care trăiesc cu HIV/SIDA în Moldova. ”Consider că am reușit să atingem scopul pe care noi, ca și comunitate informală a femeilor, ni l-am propus la începutul campaniei, adică consolidarea potențialului interior al femeilor și al comunității în sine. Activistele noastre s-au străduit foarte mult pentru ca această campanie să se desfășoare cu brio în toate regiunile”.
Reacția femeilor care au organizat campania și au participat la ea a fost diferită: unele femei au învățat să se descătușeze, să se accepte pe ele însele, altele au ajuns să descopere în sine însăși un nou potențial. Toate evenimentele organizate în cadrul campaniei au fost însoțite de multe emoții pozitive, ceea ce este important pentru orice femeie, indiferent de statutul ei. Fiindcă anume emoțiile noastre și atitudinea pozitivă față de viață ne influențează sănătatea psihologică și fizică. Scopul prioritar al acestei campanii este consolidarea potențialului comunității informale a femeilor care trăiesc și sunt vulnerabile la HIV în Republica Moldova.
Ultimul eveniment organizat în cadrul acestei campanii a avut loc pe 15 octombrie. Participantele concursului fotografic cu genericul ”Sunt femeie, respectiv, sunt…”, împreună cu femeile-lidere din regiuni s-au întâlnit pentru a petrece împreună timpul liber. Fetele au vizitat muzeul istoric, o fermă de cai, au mers călare și s-au cunoscut mai îndeaproape.
”Acum cinci ani, pentru mine era de neconceput să cred în posibilitatea de a dezvolta în Moldova o asemenea mișcare printre femeie care trăiesc și sunt vulnerabile la HIV. Astăzi însă, prin eforturile conjugate ale femeilor înseși, în parteneriat cu Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”, reușim să dezvoltăm comunitatea informală a femeilor vulnerabile la HIV în Republica Moldova. Nu ne oprim însă la această realizare și următorul nostru eveniment este campania prilejuită de Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor”, a concluzionat Irina.