Au trecut mai mult de 40 de ani de la începutul crizei HIV și SIDA, dar persoanele cu un statut deschis se confruntă încă cu atitudini prejudiciabile ale unei societăți blocate în stereotipuri. Este posibil să te infectezi prin sărutarea unei persoane seropozitive?
Sărutul este considerat una dintre cele mai vechi modalități evolutive de menținere a legăturilor sociale și de exprimare a iubirii. Cu toate acestea, odată cu răspândirea epidemiei de HIV, sărutul a fost trecut pe lista neagră după sex, din cauza concepțiilor greșite ale publicului cu privire la modul de transmitere a virusului.
De unde provin teoriile fanteziste despre răspândirea HIV
La sfârșitul anilor 1980, când nu se știau prea multe despre această boală, a existat un boom de teorii false. În lipsa unor informații medicale fiabile despre modul în care virusul se transmite de la o persoană la alta, oamenii au intrat în panică și au restricționat orice contact cu persoanele care trăiesc cu HIV, crezând că virusul poate fi transmis prin salivă, lacrimi, atingere și chiar prin înțepături de țânțari. După izbucnirea epidemiei de HIV în Elista în 1988, când 75 de copii au fost infectați, aceste concepții greșite au fost doar întărite în conștiința publică, deoarece versiunea răspândirii infecției prin contact sexual nu putea explica tragedia.
În Statele Unite, o astfel de ignoranță a dus la stigmatizarea și excluderea gravă a persoanelor seropozitive. Problema a fost adesea menționată în lucrările lui Edmund White, celebrul scriitor, dramaturg și critic literar american, homosexual declarat și seropozitiv. El însuși a luptat mult timp împotriva discriminării. Cărțile lui White sunt sincere și fără scuze cu privire la statutul său. În colecția de povestiri "Dark Proof" (1988), a descris pentru prima dată cum este viața oamenilor obișnuiți cu această boală. El a aflat de diagnosticul său când avea deja un oarecare succes în literatură și era într-o relație. După ce a primit rezultatele testelor, White i-a spus partenerului său: "Sunt un scriitor suficient de bun pentru a ști ce se va întâmpla în continuare. Eu voi avea HIV, tu nu-l vei avea. O să te prefaci că ești bine, dar te vei despărți de mine într-un an." White își amintește că "oamenii nu voiau să te sărute pe obraz, darămite să facă sex cu tine. A fost foarte umilitor." Scriitorul are acum 82 de ani.
Sărutul, atingerea, îmbrățișarea sau folosirea în comun a obiectelor de uz casnic cu o persoană seropozitivă este sigură.
Chiar și astăzi, după zeci de ani, dezinformarea cu privire la modul în care se transmite HIV nu a dispărut. În Rusia, sondajele sociologice efectuate de-a lungul anilor indică faptul că oamenii se încăpățânează să creadă în posibilitatea de a contracta HIV prin sărutări ocazionale. De exemplu, potrivit Centrului Levada, 10% dintre moscoviți cred că infecția se transmite prin sărut. Un studiu din 2017-2019, care a analizat gradul de conștientizare a oamenilor cu privire la modul în care se răspândește infecția și atitudinea față de persoanele seropozitive, arată că situația este aproximativ aceeași în regiunile Rusiei - 8-18% dintre respondenți cred că infecția se transmite prin salivă. Aproape 2% consideră că și strângerea mâinilor este periculoasă, 16% cred că saliva este cel mai periculos mijloc de răspândire a virusului, iar unii chiar clasifică lacrimile și transpirația ca atare.
Un studiu la scară largă realizat în 2021 de ViiV Healthcare, care dezvoltă medicamente pentru tratarea persoanelor care trăiesc cu HIV, a constatat că aproape o treime dintre persoanele din Marea Britanie, SUA, Australia și Portugalia încă mai cred că HIV poate fi transmis prin sărut. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că în aceste țări se desfășoară în mod regulat campanii de sensibilizare. Și, deși persoanele seropozitive care iau antiretrovirale pot reduce virusul din sângele lor până la un nivel nedetectabil în care virusul nu se transmite, 76% dintre respondenți nu știau acest lucru.
Deborah Waterhouse, CEO-ul Viiv Healthcare, a comentat rezultatele: "Comunitatea HIV a făcut progrese extraordinare în combaterea stigmatizării, dar nivelul de neînțelegere și prejudecată inerentă dezvăluit de acest sondaj este alarmant." Silvia Petretti, director general al organizației caritabile Positively UK, este, de asemenea, supărată că, în ciuda progreselor incredibile în lupta împotriva HIV, există încă multe concepții greșite despre această boală.
De ce sărutul este sigur și cum afectează cu adevărat sănătatea
Transmiterea virusului HIV prin sărut nu a fost niciodată documentată în cercetare. Există un singur mod potențial periculos de a contracta boala prin sărut - dacă ambii parteneri au răni în gură sau gingii sângerânde, iar sângele partenerului seropozitiv intră în sângele partenerului HIV-negativ. Un astfel de caz a fost descris o singură dată. A apărut în paginile cotidianului The New York Times în 1997. Ziarul a scris că o femeie a contractat virusul după ce a sărutat un bărbat infectat. Atât ea, cât și el aveau boli ale gingiilor, iar transmiterea s-a făcut prin sânge, nu prin salivă. Acesta este singurul caz cunoscut de sărut printre cele 500.000 de cazuri de HIV descrise în SUA la acea vreme.
- O persoană poate transmite HIV prin anumite fluide corporale, cum ar fi sângele, sperma și laptele matern. Cu toate acestea, virusul imunodeficienței nu se găsește în doze suficiente pentru a provoca infecții în alte fluide corporale, cum ar fi saliva, lacrimile sau transpirația. Oamenii nu riscă să se infecteze cu HIV dacă sărută o persoană diagnosticată cu această boală.
- Saliva conține în concentrație mare o enzimă specială, inhibitorul secretor al proteazei leucocitare (SLPI), care împiedică limfocitele T să fie infectate de virus. Această enzimă este foarte puțin prezentă în sânge și în alte fluide, astfel încât HIV este prezent în spermă, secreții vaginale, lapte matern, dar nu și în salivă.
- Virusul nu poate supraviețui în lacrimi și transpirație. Sărutul, atingerea, îmbrățișarea sau folosirea în comun a obiectelor de uz casnic cu o persoană seropozitivă sunt sigure. În cazul în care persoana are o încărcătură virală nedetectabilă, atunci chiar și riscul de transmitere sexuală a HIV este zero.
Există numeroase studii medicale care confirmă efectele pozitive ale sărutului asupra corpului și psihicului. Nu este vorba doar de fluturași în stomac, ci și de eliberarea de oxitocină, dopamină și serotonină, hormoni care induc sentimente de euforie și stimulează atașamentul. Acești hormoni excită zone ale creierului care sunt responsabile pentru plăcere, motivație și satisfacție.
În același timp, sărutul scade și nivelul de cortizol (hormonul stresului) și, astfel, reduce reacțiile alergice induse de stres. Sărutați-vă, domnilor!
Ilustrație: Надя Ще
Articol: СПИД.ЦЕНТР