Un nou acord asigură reducerea cu 66% a costului rifapentinei, ceea ce împiedică TBC „latentă” să devină activă.
Prețul unui medicament crucial pentru prevenirea tuberculozei va fi scăzut cu două treimi într-un acord care ar putea opri milioane de oameni să dezvolte boala.
TBC este principala cauză de deces de la boli infecțioase la nivel mondial, ucigând 1,5 milioane de oameni anual, potrivit celui mai recent raport global TBC al Organizației Mondiale pentru Sănătate (OMS).
Se estimează că 1,7 miliarde de persoane, un sfert din populația lumii, sunt infectate de tuberculoză, dar nu au simptome și nu sunt contagioase. Majoritatea nu știu că sunt infectate. Accesul la un antibiotic - rifapentină - ar împiedica această TBC „latentă” să devină activă.
Fără tratament, de la 5% până la 10% dintre persoanele cu tuberculoză latentă - până la 170 de milioane de persoane la nivel global - vor dezvolta boala, care poate fi transmisă de la persoană la alta.
Scăderea prețurilor, negociată de către Unitaid, Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculoza și Malaria și compania farmaceutică Sanofi, înseamnă că medicamentul poate fi utilizat în 100 de țări cu venituri mici și medii.
Prevenirea eficientă va fi cel care va transforma „jocul” eliminării tuberculozei, potrivit directorului executiv al Unitaid, Lelio Marmora. Disponibil pentru cei care și l-au putut permite din 2017, rifapentina a fost până acum „complet inaccesibilă” în țările în curs de dezvoltare. „Acest acord va ajuta la transformarea angajamentului politic în o acțiune concretă”, a spus el. Accesibilitatea medicamentelor este o problemă care afectează țările din întreaga lume.
Astăzi, doar 1,8 milioane de persoane sunt tratate preventiv pentru tuberculoză. Anul trecut la ONU, șefii de stat au convenit o țintă de 30 de milioane de oameni până în 2022. Acest salt pare mai realizabil acum, când prețul unui curs de trei luni de rifapentină va scădea de la aproximativ 45 dolari SUA (35 GBP) la 15 dolari SUA pentru serviciile de sănătate publică din țările mai sărace.
Luna trecută, donatorii au promis mai mult de 14 miliarde de dolari pentru a aproviziona Fondul Global pentru următorii trei ani, cea mai mare sumă adunată pentru o organizație multilaterală de sănătate. Dar cererile pentru aceste fonduri cresc.
Peter Sands, directorul executiv al Fondului Global, a declarat că permiterea accesului la tratament ar fi de două ori mai eficace, menținând persoanele sănătoase și, prin urmare, contribuind la „construirea unor comunități mai stabile și prospere”.
Cei care trăiesc cu HIV au o probabilitate de până la 37 de ori mai mare de a fi afectați de TBC.
Până acum, tratamentul preventiv a durat de la șase la 36 de luni, iar absorbția a fost slabă. Utilizarea rifapentinei scurtează îngrijirea până la 12 doze săptămânale în combinație cu un alt medicament, izoniazida. Cercetările au descoperit că pacienții sunt mult mai susceptibili să termine tratamente mai scurte.
OMS recomandă acest tratament persoanelor care trăiesc cu HIV și celor de orice vârstă, care au avut contact, de exemplu, trăind în aceeași gospodărie, cu cazuri de TBC confirmate.
Tereza Kasaeva, directorul programului global TBC al OMS, a numit acordul „o dezvoltare semnificativă” și a spus: „Sperăm că țările cu cele mai mari sarcini de tuberculoză pot beneficia. Eforturile continue de a face medicamentele mai accesibile și mai prietenoase cu pacienții vor facilita programele naționale de tuberculoză și HIV să accelereze ritmul lor la creșterea serviciilor de tratament preventiv”.
Africa de Sud, o țară cu rate mari, intenționează să deruleze noul tratament. Ministrul sănătății țării, Zweli Mkhize, a declarat: „Sute de mii de persoane vulnerabile pot fi inițiate în acest nou regim de tratament începând cu anul viitor, datorită acestui acord de preț”.
India, unde mai multe persoane sunt afectate de tuberculoză decât în orice altă țară, și-a stabilit un obiectiv al eliminării tuberculozei până în 2025. Rifapentina mai accesibilă ar trebui să ajute mai mult de un milion de oameni.
Jon Fairest, vicepreședintele Sanofi pentru afaceri externe Africa, Eurasia și Orientul Mijlociu, consideră că este o „abordare comercială durabilă” care va lărgi accesul la „nou standard de îngrijire pentru infecția cu tuberculoză latentă”.
Unitaid și partenerii negociază o furnizare generică de medicamente pentru 2020.
O altă inovație anunâată recent este un nou tratament pentru persoanele cu TBC extrem de rezistentă la medicamente (XDR-TB).
Medicamentul pretomanida a fost recent aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente pentru un curs de șase luni. Acest nou tratament, care în combinație cu alte două medicamente, bedaquilina și linezolid, este cunoscut sub numele de BPal, reduce timpul necesar pentru combaterea tuberculozei rezistente la medicamente și este, de asemenea, mai eficient. Tratamentele anterioare au durat de obicei cel puțin doi ani.
Mel Spigelman, președinte și CEO al TB Alliance, care a creat noul tratament, a declarat că este primul care primește aprobarea de reglementare oriunde, deși a avertizat că „lucrul nu este făcut până când medicamentul nu ajunge în mâinile pacienților care au nevoie acesta".
Global Drug Facility a anunțat că medicamentul va fi disponibil la preţul de 2 dolari SUA pe zi în 140 de țări cu cea mai mare incidență.
Costul tuturor celor trei medicamente va fi de aproximativ 1.000 dolari SUA pentru un curs complet. Potrivit Stop TB Partnership, tratamentele anterioare au costat până la 8.000 de dolari. MSF a cerut reducerea bedaquilinei până la cel mult 1 dolar pe zi pentru cei care au nevoie.
Sharonann Lynch, consilier politic HIV și TBC pentru campania de acces a MSF, a declarat: „Este de neiertat că corporațiile de medicamente continuă să plaseze profitul mai presus decât viața oamenilor”.
Un nou vaccin pentru prevenirea tuberculozei, în curs de dezvoltare de GlaxoSmithKline, este urmărit cu „optimism prudent”. Un studiu clinic de trei ani a arătat o protecție stabilă împotriva tuberculozei plămânilor, o formă deosebit de agresivă și va trece acum la următoarea fază.
Traducere și adaptare: Dan Erușevshi
Sursa: www.theguardian.com