Viața în cadrul unui cuplu discordant este plină de întrebări delicate pe care le poate explica doar un medic. Întrucât nu toți pacienții sunt dispușii să discute deschis cu medicii asemenea subiecte, am colectat 10 dintre cele mai populare întrebări despre sex, riscuri și mijloace de protecție în cadrul unui cuplu discordat și i le-am adresat doamnei Svetlana Popovici, coordonator tratament antiretroviral în Republica Moldova, medic în cadrul Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile.
Explicați-ne, Vă rog, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă un cuplu discordant?
Discordant se consideră un cuplu în cadrul căruia unul dintre parteneri – fie bărbatul, fie femeia – trăiește cu HIV. În acest context, nu contează dacă cuplul are o relație conjugală oficial înregistrată. Dacă bărbatul sau femeia practică unul cu celălalt contacte sexuale, iar unul dintre ei trăiește cu HIV – acesta este un cuplu discordant. În țara noastră sunt destul de multe cupluri de felul acesta, deși noi nu ducem o evidență statistică în acest sens. De regulă, despre existența cuplului discordant aflăm atunci când depistăm o persoană HIV-pozitivă. Imediat ce înregistrăm o persoană cu infecția HIV, întotdeauna o întrebăm dacă are soț / soție sau un partener sexual permanent. Și, bineînțeles, recomandăm insistent să fie investigat partenerul sexual la infecția HIV.
Am avut de curând un contact sexual neprotejat și am o bănuială că partenerul meu trăiește cu HIV. E posibil să mă fi infectat?
Potrivit datelor OMS, probabilitatea transmiterii HIV în cazul unui singur contact sexual este destul de scăzută la bărbați, fiind mai înaltă la femei. În cel de-al doilea caz, este vorba de o particularitate fiziologică. Pentru femei, acest risc constituie 0,1-0,2 la sută. Pentru bărbați – 0,03-09 la sută. Noi rareori verbalizăm aceste cifre, deoarece acestea tind să relaxeze foarte mult oamenii și aceștia, citind această statistică, pur și simplu încetează să mai folosească prezervativul în cazul unui contact sexual neprotejat. Riscul de a se infecta cu HIV pentru orice persoană constituie 50/50. Adică, persoana respectivă fie nemerește în aceste 0,1 la sută, fie nu. Eu întotdeauna aduc în calitate de exemplu două cazuri diametral opuse: eu am avut un pacient care trăia cu HIV mai mult de 10 ani fără a administra TARV (pe atunci tratament pur și simplu nu exista). În acest răstimp el s-a căsătorit, soția i-a născut 4 copiii. Când a ajuns la noi în stare gravă cu stadiul SIDA, am testat-o pe soția lui și s-a dovedit a fi că este absolut sănătoasă.
Cea de-a doua istorie: la noi s-a adresat odată o tânără care a avut un contact sexul în timpul căruia s-a rupt prezervativul. Practic peste o săptămână după aceasta, la tânăra respectivă au început să se manifeste simptomele tipice ale unei infecții HIV acute (febră, erupții cutanate, inflamarea ganglionilor limfatici). Prima analiză pe care o făcut-o peste o lună a fost negativă, iar peste alte trei luni analiza s-a dovedit a fi pozitivă. Concluzia este următoare: este suficient un singur act sexual neprotejat pentru ca persoana să se infecteze cu infecția HIV. Iată de ce eu pledez pentru ca partenerii în cadrul unui cuplu discordant să folosească prezervativul.
Eu trăiesc cu soțul de mulți ani și el este HIV pozitiv. Cât de des trebuie să fac testul la HIV?
Dacă folosiți prezervativul la toate contactele sexuale și nu utilizați droguri injectabile, nu are niciun sens să faceți investigații. Dacă însă se produc situații accidentale (de exemplu, se rupe prezervativul) sau utilizați substanțe narcotice și nu folosiți întotdeauna instrumente sterile, în acest caz trebuie să faceți testul la HIV minim de 2 ori pe an. Apropo, această regulă se aplică și tuturor celorlalți: dacă nu ați avut situații accidentale (s-a rupt prezervativul sau ați avut un contact sexual neprotejat) și nu utilizați substanțe narcotice, pur și simplu nu este cazul să faceți testul la HIV.
Eu trăiesc într-un cuplu discordant și noi ne dorim foarte mult un copil. Cum o putem face corect și fără riscuri? Am auzit de metoda de curățare a spermei. Cât de eficientă este aceasta?
În Moldova o asemenea metodă nu se practică, deși aceasta este destul de eficientă. Ați putea încerca metoda FIV (fertilizarea în vitro), însă aceasta este o metodă foarte costisitoare. În plus, în cazul acestei metode există riscul să fertilizarea nu se va produce. Tuturor pacienților noștri care trăiesc în cupluri discordante și doresc să conceapă un copil, le recomandăm următoarele: în primul rând, partenerul HIV pozitiv trebuie să înceapă administrarea tratamentului ARV. Dacă partenerul pozitiv a urmat cu strictețe recomandările medicului și este aderent la tratament, peste șase luni de tratament se ajunge la încărcătura virală zero, adică cantitatea virusului este atât de mică, încât în cadrul analizei acesta nu este detectat. În acest caz probabilitatea de a infecta partenerul este mai mică de 2 la sută.
În al doilea rând, femeia trebuie să determine zilele ovulației, întrucât acestea sunt mai favorabile pentru concepție. Aceasta este necesar de făcut pentru ca concepția să reușească din prima dată și partenerul negativ să fie supus unui risc mai mic de infectare.
Peste trei luni de la contactul sexual neprotejat, partenerul negativ trebuie să facă neapărat testul la HIV. De ce nu se face testul imediat? Fiindcă există așa-numita fereastră imunologică când persoana poate fi infectată, însă virusul nu se va detecta în analize.
Și, bineînțeles, indiferent de faptul dacă este infectat bărbatul sau femeia, partenera însărcinată trebuie să-și anunțe ginecologul că trăiește într-un cuplu discordant. Menționez că în cazul când femeia este HIV negativă, iar tatăl viitorului copil este pozitiv, ea are dreptul să facă analiza la HIV în timpul sarcinii mai des decât prevăd regulile obișnuite.
Noi practicăm deseori sexul oral. Partenerul meu este HIV pozitiv. Care este probabilitatea că eu mă voi infecta cu HIV?
Riscul infectării există în cazul oricărui tip de contacte sexuale. Totuși riscul este mai înalt în cazul sexului anal (cauza este în mucoasa subțire și traumatizare), urmat de sexul vaginal. Cel mai scăzut risc este în cazul contactului sexual oral. Cu toate acestea, nu trebuie să ne bazăm pe noroc și să riscăm. La toate tipurile de contacte sexuale este necesară utilizarea prezervativului.
Dar în privința săruturilor? Adevărul este că la partenerul meu sângerează gingiile, iar eu sunt HIV pozitivă. Cât de inofensivă este această situație?
Teoretic, în această situație există un risc de infectare în cazul când sângele infectat al partenerul nimerește pe mucoasa lezată a partenerului neinfectat, însă posibilitatea în sine a unei asemenea situații este puțin probabilă. Repet încă o dată că probabilitatea infectării depinde în mare măsură de faptul dacă partenerul HIV-infectat administrează sau nu tratamentul antiretroviral și de nivelul încărcăturii virale. Dacă analizele lui arată un nivel nedetectabil al încărcăturii virale, atunci și riscul de a infecta partenerul, prin orice tip de contacte sexuale, este minim.
Prietena mea este HIV-pozitivă. Noi practicăm sexul protejat. Cum să procedăm dacă prezervativul se va rupe?
În primul rând, pentru ca prezervativul să nu se rupă, trebuie să îl folosiți corect, conform instrucțiunii. Apoi, dacă unul dintre partenerii cuplului discordant se află în evidența medicului infecționist la unul dintre cabinetele teritoriale și s-a întâmplat că în timpul actului sexual s-a rupt prezervativul, este necesar să conduceți partenerul la același cabinet teritorial timp de 72 de ore din momentul producerii situației accidentale. Medicul va evalua riscurile existente (ce încărcătură virală are partenerul HIV-pozitiv, ce schemă de tratament administrează etc.) și va prescrie partenerului negativ tratament profilactic post-contact. Aceasta constă din medicamente ARV, care trebuie administrate timp de 28 de zile. În 98 la sută din asemenea cazuri partenerul nu se infectează. O profilaxie de același fel se prescrie și medicilor care s-au pomenit în situație extremă cu risc de infectare. Din toate cazurile când a fost prescrisă profilaxia post-contact nu am avut nici un caz de infectare. Aceasta funcționează și este un fapt dovedit.
Am avut contact sexual cu o persoană pe care nu o cunosc atât de bine. Nu știu de ce, dar bănuiesc că ar putea avea HIV. Mi se poate prescrie tratament profilactic în acest caz?
Nu. Tratamentul se prescrie doar în cazul când se cunoaște sută la sută că partenerul trăiește într-adevăr cu HIV și se află în evidență. Dacă am prescrie tratament profilactic post-contact tuturor celor care au avut un contact sexual neprotejat, aceasta poate duce la dezvoltarea rezistenței la medicamentele ARV. Apropo, anume din acest motiv medicamentele ARV nu sunt comercializate prin acces liber nicăieri în lume. De asemenea, profilaxia post-contact se prescrie în cazurile de viol. În acest caz nu contează dacă partenerul a fost pozitiv sau negativ. Experții medico-legali cunosc acest lucru și întotdeauna direcționează victima violului la medicul infecționist. În cazul expus în întrebarea de mai sus, cel mai bine este să se facă testul la HIV peste trei luni din ziua contactului sexual neprotejat. Testul poate fi făcut și mai devreme, însă acesta ar putea indica un rezultat neveridic din cauza ferestrei imunologice. Dar și mai bine este ca în cazul tuturor relațiilor sexuale ocazionale să se folosească prezervativul.
Eu am auzit că există oameni care dețin o anumită particularitate a organismului datorită căreia ei sunt absolut nereceptivi la HIV și pur și simplu nu se pot infecta cu HIV. Este adevărat?
Din fericire, asemenea oameni intr-adevăr există. Ei constituie aproximativ 0,02 la sută din populația africană și 0,05 la sută din cea europeană. În organismul lor există o genă specifică care îi protejează de infecția HIV, indiferent de numărul de contacte sexuale pe care le-au avut. Numărul acestor persoane este foarte mic și nu face să contați pe faptul că faceți parte dintre ei.
Prietenul meu insistă asupra contactului sexual în timpul menstruației. Ei am HIV. Ar trebui să ne protejăm?
Bineînțeles! Virusul imunodeficienței se găsește în sângele menstrual la fel ca și în celelalte lichide: sângele obișnuit, speră, secrețiile vaginale, laptele matern. Riscul infectării cu HIV în cazul unui contact sexual în timpul menstruației este foarte înalt. În plus, un asemenea contact este foarte traumatizant pentru femeie. De aceea este preferabil să așteptați sfârșitul menstruației, însă și în absența menstruației trebuie să folosiți prezervativul.