img
Sectorul șansă. Farmacoterapia cu metadonă în întrebări și răspunsuri, însoțite de comentariile medicului 11 Februarie 2016

Farmacoterapia cu metadonă este permisă în Moldova din anul 2004. Puncte de distribuție a metadonei funcționează astăzi pe întreg teritoriul Moldovei (trei puncte sunt deschise la Chișinău, câte unul în Bălți, Comrat, Cahul și Ungheni), inclusiv în 13 instituții penitenciare și izolatoarele de detenție preventivă. Astăzi în Moldova administrează tratament cu metadonă 468 de persoane. Acest tip de tratament al dependenței de opiacee este criticat, altora le este frică de el sau încearcă să-l neglijeze, realitatea este însă că anual acest tratament ajută sute de utilizatori de groguri să-și schimbe viața în bine. Noi am compilat cele mai frecvente întrebări despre farmacoterapia cu metadonă și i le-am adresat doamnei Lilia Fiodorov, medic psihiatru-narcolog, care se ocupă de tratamentul dependențelor peste 20 de ani.

 

Toți vorbesc despre faptul că farmacoterapia cu metadonă este o cabală. Dacă o inițiezi, vei fi nevoit să o administrezi până la sfârșitul vieții. Este adevărat?

Nu este adevărat. Scopul principal al tratamentului cu metadonă este ameliorarea și stabilizarea stării fizice și psihice de sănătate a pacientului din contul reducerii maximale a daunei produse anterior de droguri. Tratamentul durează atât timp cât există pericolul că pacientul poate reveni la utilizarea de opiacee. Metadona în sine nu tratează dependența, însă pentru participanții tratamentului cu metadonă există căi pentru reabilitare ulterioară. O reabilitare de succes presupune trei lucruri: dorința sinceră a pacientului însuși, ajutorul profesionist al diferitor specialiști și integrarea în societate.

La toate problemele pe care le au astăzi utilizatorii cu stagiu mare de utilizare, tratamentul cu metadonă este una dintre cele mai eficiente metodici și se potrivește perfect celor care au încercat de mai multe ori să pună capăt dependenței de sine stătător sau prin alte metode, dar nu au reușit să ajungă la rezultatul scontat. Tratamentul cu metadonă produce rezultate reale și soluționează multe probleme: contribuie la minimizarea daunei produse de utilizarea îndelungată a opiaceelor și altor substanțe psihoactive; restabilește statutul social pierdut, poziția în societate, familie; oferă posibilitatea de a lucra, a studia, precum și de a-ți schimba cardinal comportamentul și viața.

În mare parte, afirmația precum să farmacoterapia cu metadonă este pentru toată viața este condiționată de mitul că metadona provoacă dependență. Nu este adevărat. Matadona care este administrată zilnic la anumită oră, fără a majora doza și fără a utiliza suplimentar alte substanțe narcotice și alcool, nu provoacă dependență.

Pentru a obține un rezultat optimal al tratamentului farmacoterapiei cu metadonă, trebuie să te menții în program minim șase luni. De asemenea, este foarte important ca în afară de administrarea mecanică a metadonei, pacientul să parcurgă o reabilitare psihosocială, adică: să frecventeze grupuri de suport reciproc, să se consulte la psiholog sau psihiatru, să parcurgă reabilitarea în cadrul unei comunități terapeutice. În acest caz rezultatul va fi mai eficient și probabilitatea unei vindecări complete este mai înaltă. În prezent, printre pacienții noștri aflați în farmacoterapia cu metadonă sunt din acei care administrează tratamentul peste 10 ani consecutiv, toți sunt vii, nu sunt în detenție și încă au posibilitatea de a schimba totul în bine.

DoctorPatient

De obicei, specialiștii vorbesc doar despre plusurile farmacoterapiei cu metadonă. Are însă și neajunsuri? De exemplu, efecte adverse?

Metadona, la fel ca și orice alt medicament, are efecte secundare. Cele mai frecvente sunt următoare: constipațiile, transpirația abundentă, reducerea libidoului – acest efecte se manifestă la începutul tratamentului. Aceste efecte secundare pot fi eficient controlate dacă pacientul se adresează în timp util al medic și respectă toate prescripțiile acestuia.

Pe mulți pacienți îi intimidează necesitatea de a veni zilnic la punctului de distribuire a metadonei de la 8 până la 11 dimineața. Deși și în acest sens am mers în întâmpinarea pacienților și, începând din anul trecut, eliberăm medicamentul la domiciliu acelor pacienți la care a survenit ameliorarea stării de sănătate, stabilitatea, angajarea în câmpul muncii, îmbunătățirea relațiilor și atmosfera favorabilă în familie, care colaborează cu medicul, personalul medical și lucrătorul social și au posibilitatea de a păstra în siguranță metadona în condiții de casă. Pentru a primi medicamentul la domiciliu, persoana trebuie să se afle în program minim 4 luni, să nu fi avut observații, tentative de a scoate neregulamentar medicamentul, să aibă rezultat negativ la testul la droguri, iar membrii familiei să fie la curent cu privire la cura de tratament.

O cunoștință de-a mea care utilizează droguri a rămas însărcinată. Poate ea oare să intre în programul farmacoterapiei cu metadonă și cât de inofensiv este aceasta pentru ea?

Bineînțeles. La femeile care suferă de dependență narcotică, tratamentul cu metadonă sporește probabilitatea unei sarcini și nașteri favorabile, reducând, de asemenea, incidența complicațiilor extragenitale (afecțiuni ale organelor interne pe fundalul sarcinii), obstetricale și neonatale. Farmacoterapia cu metadonă are avantaje comparativ cu utilizarea continuă a heroinei sau cu detoxificarea medicală în timpul sarcinii. Femeia trebuie să-și prevină medicul ginecolog care o curează despre intenția de a intra în programul farmacoterapiei cu metadonă, iar medicul narcolog trebuie informat despre faptul că așteaptă un copil. În acest caz se va identifica o tactică corectă și coordonată de tratament și observație. Medatona nu provoacă patologii ale fătului și nu dăunează sarcinii. În timpul sarcinii, doza medicamentului trebuie să fie suficientă pentru a evita tentația de a utiliza droguri de stradă și pentru a preveni sevrajul cauzat de abstinență, întrucât aceasta din urmă poate provoca nașterea prematură. Copiii născuți de la mama care a administrat metadona se nasc cu o cantitate mică de metadonă în sânge, însă cercetările, precum și experiența practică, au demonstrat că metadona este eliminată repede și eficient, fără a prejudicia copilul.

3-weeks-pregnant

De ce în programul de farmacoterapie cu metadonă sunt acceptați doar foștii utilizatori de droguri, și nu de alcool. Care este diferența?

De fapt, metadona se atribuie grupului de opiacee și în medicina mondială este utilizată în calitate de analgezic. Efectul metadonei asupra organismului se aseamănă cu efectul produs de opiacee (heroină, substanțele din mac). În același timp, metadona are capacitatea de a bloca acțiunea opiaceelor. Aceasta înseamnă că dacă în timpul administrării metadonei persoana va utiliza un drog din opiacee, el nu simți euforia obișnuită, respectiv,există o probabilitate mai mare că va înceta utilizarea drogului. Iată de ce metadona nu se prescrie foștilor utilizatori de alcool. Or, acțiunea alcoolului asupra organismului se deosebește de acțiunea metadonei, de aceea metadona nu poate substitui alcoolul.

Dacă suferiți de dependență alcoolică, încercați să vă adresați medicului narcolog și aplicați detoxificarea, psihoterapia, reabilitarea și suportul psihosocial sau, eventual, programul Alcoolicilor Anonimi.

Deja de câțiva ani administrez metadona și, sincer, mi-e foarte frică să ies din program. Mi se pare că nu voi putea să mă descurc, de aceea, ori de câte ori ajung până la gradația minimă, solicit să mi se majoreze doza. Ce pot face în această situație?

Asemenea temeri sunt normale și mulți din acei care au decis să iasă din program se confruntă cu ele. Respectând anumite condiții, ieșirea din programul de substituție cu metadonă este posibilă, fără ca persoana să mai revină la utilizarea de droguri ilegale. După încetarea farmacoterapiei cu metadonă, ați putea fi afectați de îngrijorare, o ușoară dereglare a somnului, scăderea poftei de mâncare, indispoziție timp de câteva săptămâni. Cu toate aceste simptome se poate trăi, ele pot fi controlate și depășite. Înainte de toate, trebuie să existe o dorință puternică, un sprijin din partea rudelor și prietenilor și supravegherea medicului. Reducerea dozei de metadonă trebuie să fie treptată, sub controlul medicului care va determina împreună un pacientului tempoul. În cazul încetării complete a administrării farmacoterapiei cu metadonă, este extrem de importantă organizarea suportului psihologic în cadrul centrului de reabilitare. Nu uitați că farmacoterapia cu metadonă este doar o parte din tratamentul care va continua pe tot parcursul vieții.

Eu deja de 10 ani utilizez droguri și foarte mult îmi doresc să renunț la droguri. Dacă voi intra în programul farmacoterapiei cu metadonă, aceasta mă va ajuta?

Da, aceasta este o șansă! Este important să combinăm componentele tratamentului medicamentos și psihoterapeutic. Dacă sunteți dependent de opiacee, atunci farmacoterapia cu metadonă vă poate ajuta să puneți capăt acestei obișnuințe periculoase și nocive. Nu uitați că doar administrarea metadonei nu va avea un efect de durată. Dependența narcotică este o boală cronică pe care trebuie să o înfrunți întreaga viață, învățând să te controlezi pe tine însuți. Pentru a reuși să ții sub control utilizarea, doar administrarea metadonei este insuficientă. Este necesar ca persoana să lucreze asupra sa, să învețe să-și controleze emoțiile, să-și stabilească și să atingă scopuri, să prevină recăderile și să știe cum să le facă față. În acest sens vă vor ajuta grupurile de suport reciproc în cadrul centrelor de zi, precum și programele de reabilitare bazate pe principiul celor 12 pași pentru Narcomanii Anonimi.

Vreau să intru în programul de farmacoterapie cu metadonă, dar am HIV. Acest fapt ar putea afecta cumva efectul metadonei?

Dacă aveți infecția HIV, hepatita B sau hepatita C, metadona vă va permite să duceți o viață normală, renunțând la utilizarea de droguri ilegale. De asemenea, veți avea astfel posibilitatea să aveți grijă mai bine de propria persoană, să vă alimentați mai bune și să respectați aderența la programele de tratament. Medicamentele prescrise pentru tratamentul HIV și al hepatitei ar putea, în unele cazuri, să afecteze administrarea metadonei și doza acesteia. De aceea, dacă v-ați hotărât să intrați în programul cu metadonă, trebuie să informați în acest sens medicul curant.

Eu îmi ispășesc pedeapsa în detenție și am auzit că acei care se află în detenție timp îndelungat, pot beneficia de unele facilități. Despre ce anume este vorba?

Potrivit Anexei nr.1 a dispoziției DIP nr.126 din 15.10.2015, deținuții incluși în programul de farmacoterapie cu metadonă care se remarcă prin comportament exemplar, se implică în programe instructive, psihosociale, școlare și profesionale, respectă regimul de tratament, pot beneficia de următoarele măsuri de stimulare, prevăzute de lege:

Dacă deținutul se află în programul farmacoterapiei cu metadonă timp de 3 luni, el are dreptul la: convorbiri telefonice suplimentare cu durata de 20 de minute; recepția coletelor, pachetelor suplimentare, păstrarea dreptului la recepția coletelor adăugătoare de la ONG.

Dacă deținutul se află în programul farmacoterapiei cu metadonă timp de 6 luni, el are dreptul la: vizite și întrevederi suplementare de scurtă și de lungă durată, includerea în programul de resocializare organizat de ONG, cu ar fi ”O zi cu mama” / ”O zi cu tata”, decernarea diplomei de recunoștință.

Dacă deținutul se află în programul farmacoterapiei cu metadonă timp de 9 luni și este implicat în două sau mai multe programe instructive, el are dreptul la o recompensă bănească (în colaborare cu ONG-urile).

Dacă deținutul se află în programul farmacoterapiei cu metadonă timp de 12 luni, este implicat în activitate de voluntariat și în programe instructive, el are dreptul la ieșirea de scurtă durată în afara instituției penitenciare în cadrul programului de resocializare, în colaborare cu ONG-urile.

family-silhouette_2

Să admitem că mă hotărăsc să intru în program. Voi reuși să mă angajez în câmpul muncii, să conduc mașina, adică voi putea oare în general să duc un mod sănătos și normal de viață?

Bineînțeles! Scopul principal al farmacoterapiei cu metadonă tocmai în aceasta constă: să îmbunătățească viața pacientului. Administrând metadona, puteți lucra, practica sportul, educa copiii, să construiți relații cu sexul opus. În ceea ce ține de condusul mașinii, de la această activitate ar fi bine să vă abțineți, întrucât specialiștii recomandă pacienților să nu șofeze în perioada de administrare a metadonei.

Eu cunosc un băiat care administrează metadona, dar continuă să-și suplinească plăcerea prin diferite pastile, fumează și arată nu prea bine. Cât de periculos este un asemenea comportament?

Utilizarea practic a oricărei substanțe psihoactive puternice formează la început o dependență psihică, iar apoi una fizică. Nu există substanțe adiționale pentru amplificarea plăcerii care ar fi inofensive, întrucât utilizarea lor permanentă dereglează procesele metabolice în organism. Această goană după euforia pierdută undeva începe să semene cu goana după un miraj. Avantajul metadonei constă în faptul că el nu are nevoie de aditivi. Esența metadonei nici pe departe nu este euforia. Sensul farmacoterapiei cu metadonă constă în faptul ca persoana să se simtă bine și să rămână în același timp în trezie. De aceea, participanții programului care recurg la substanțe suplimentare pentru ”a prinde” euforia, își prejudiciază tratamentul și efectul acestuia. Consecințele acestei utilizări nechibzuite sunt destul de serioase și abstinența de la aceste substanțe este la fel una gravă.

Elena Derjanschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md