img
Simplu și rapid! 7 întrebări despre vaccinul împotriva hepatitei B 27 Аprilie 2015

În perioada 24 – 30 aprilie se desfășoară săptămâna mondială a imunizării. În aceste zile, de regulă, se vorbește despre importanța și necesitatea vaccinurilor, precum și despre ”completarea golurilor în imunizare”. Noi am perceput această recomandare într-un mod particular și, în consecință, vă propunem 7 întrebări despre vaccinul împotriva hepatitei B.

Cine trebuie să facă vaccinul împotriva hepatitei B?

Potrivit Calendarului Național de imunizare, vaccinul împotriva hepatitei B se face tuturor nou-născuților în primele 24 de ore, ulterior fiind necesară revaccinarea la 2, 4 și la 6 luni. Potrivi OMS, vaccinul împotriva hepatitei B deține o reputație remarcabilă în ceea ce ține de siguranță și eficacitate. Din anul 1982, în lumea întreagă au fost utilizate peste 1 miliard de doze de vaccin. Eficiența acestui vaccin în planul prevenției dezvoltării unei infecții cronice constituie 95%. Protecția se menține, cel puțin, timp de 20 de ani, în cazul în care persoana a fost imunizată nu mai târziu de 6 luni după naștere.

În perioada maturității, vaccinul împotriva hepatitei B se recomandă dacă:

• Aveți peste 19 ani și nu ați fost vaccinat în copilărie;

• Partenerul sexual este purtător de hepatita B (HBsAg);
• Contactați frecvent la nivel habitual cu persoane care sunt purtătoare de hepatita B (HBsAg);
• Schimbați deseori partenerii sexuali;
• Sunteți bărbat care are relații sexuale cu bărbați;
• Sunteți utilizator de droguri injectabile;
• Sunteți lucrător medical care intră în contat cu lichide biologice;
• Sunteți pacient care se află în program de dializă;
• Călătoriți în regiunile cu o prevalență ridicată a hepatitei (țările Africii, situate la sud de Sahara, țările Asiei de Este, părțile sudice ale Europei de Est și Centrale);
• Sunteți femeile cu HIV;
• Vă ispășiți pedeapsa în închisoare;
• Suferiți de afecțiuni hepatice cronice;
• Sunteți bolnav de diabet zaharat, aveți între 19 și 59 de ani și anterior nu ați fost vaccinat niciodată.

Unde se poate face vaccinul împotriva hepatitei B?

În policlinica din regiunea unde aveți domiciliul. Pentru aceasta trebuie să vă adresați medicului de familie care va decide dacă există o astfel de necesitate. Potrivit comunicatelor mass media, la sfârșitul anului 2014 Compania Națională de Asigurări Medicale (CNAM) a achiziționat 155 de mii de doze de vaccin împotriva hepatitei virale B pentru adulți. Vaccinul a fost produs în India. De asemenea, vă puteți vaccina într-o clinică privată, de exemplu, la Medpark sau Immnuno+. Cele trei etape de vaccinare vă vor costa aproximativ 1200-1500 de lei.

Cum se face vaccinul împotriva hepatitei B?

Schema inoculării vaccinului este următoarea: peste 1 lună după prima vaccinare se face cel de-al doilea vaccin, iar peste 5 luni de la al doilea vaccin – cel de-al treilea. Vaccinul este inoculat intramuscular în mușchiul deltoid al brațului. Apropo, vaccinul împotriva hepatitei B se recomandă a fi injectat în primele 24 de ore după infectarea cu hepatită. Se consideră că astfel cel infectat se poate proteja de răspândirea virusului.

Este necesară o pregătire prealabilă pentru vaccinare?

Da, este necesară o analiză serologică la hepatită dacă:
• Cel puțin o dată ați făcut procedura de hemodializă;
• Sunteți însărcinată;
• Este vorba de un copil născut de o mamă care trăiește cu hepatită;
• Contactați la nivel habitual cu un purtător de hepatită;
• Partenerul sexual are hepatită;
• Sunteți lucrător medical care intră frecvent în contact cu lichide biologice;
• Sunteți HIV – infectat;
• Locuiți în țări cu prevalență ridicată a hepatitei.

Toate persoanele care fac parte din acest grup de risc, înainte de vaccinare trebuie să facă analiza la HBsA și anti-HBs, pentru a constata prezența în organism a infecției și a anticorpilor.

Este permisă vaccinarea în timpul sarcinii și alăptării?

Da, vaccinurile moderne nu conțin viruși vii, respectiv, sunt inofensive pentru viitoare mame și pentru acele care alăptează. Este important de menționat că infectarea cu hepatită în timpul sarcinii implică un risc de câteva ori mai mare al complicațiilor comparativ cu riscul complicațiilor produse de vaccin.

Cui îi este contraindicat vaccinul împotriva hepatitei B?

Persoanelor cu reacție alergică puternică la unul dintre componentele vaccinului. Pentru persoanele care deja trăiesc cu hepatită acest vaccin este inutil, însă nu contraindicat.

Dacă eu sunt mamă care trăiesc cu hepatită, sunt oare necesare măsuri suplimentare pentru protecția copilului meu?

Da, adițional la vaccinul obișnuit împotriva hepatitei B, copilului i se va inocula HBIG – un medicament (imunoglobulină) care conferă organismului copilului nou-născut forțe suplimentare, ajutându-l să lupte cu virusul imediat după naștere. Vaccinul HBIG se administrează doar acelor nou-născuți, mamele cărora sunt bolnave de hepatita B. Acest vaccin este deosebit de eficient în primele 12 ore după naștere.

Potrivit estimărilor OMS, 240 de milioane de oameni sunt infectați cronic cu virusul hepatitei B (fapt ce este determinat ca reacție pozitivă la prezența antigenului hepatitei B pe parcursul a cel puțin 6 luni).

 

Aproximativ 780 000 de persoane mor anual din cauza infecției hepatitei B – 650 000 p cauze de ciroză și cancer hepatic în rezultatul infecției cronice a hepatitei B și alte 130 000 – pe cauze de hepatită acută B.

În anul 2014 în Moldova au fost înregistrate oficial peste 40 de mii de persoane bolnave de hepatite cronice.

Sursa: http://www.cdc.gov/ http://www.who.int/

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md