Steriletul poate fi utilizat numai de femeile ce au născut deja. Dacă va fi folosit de o fată tânără ce încă nu a născut, vor fi efecte negative.
Nu este adevărat. Steriletul poate fi folosit atât de femeile ce au născut deja, cât şi de cele ce nu au născut încă, de orice vârstă, inclusiv imediat după avort sau avort spontan. Steriletul poate fi folosit inclusiv de femeile cu HIV şi cele ce administrează terapia antiretrovirală.
Steriletul intrauterin reprezintă un dispozitiv în formă de litera Т (3-5 cm), care este introdus în cavitatea uterului. Astăzi există două tipuri de sterilete: cu conţinut de progestron (ce conţin gestage, ce conţin hormoni) şi sterile cu conţinut de cupru. Ele sunt confecţionate din plastic inofensiv şi includ ori o sârmuliţă din cupru, ori un container din care lent este eliminat o cantitate mică de progestin.
Principiul de funcţionare a steriletului este următorul: steriletul ce conţine cupru provoacă o inflamaţie artificială în uter, care este toxică pentru spermatozoizi şi ce nu împiedică fixarea ovulului. Steriletele cu o cantitate mică de hormoni îi eliberează, ceea ce la rândul ei îngroaşă mucozitatea cervicală şi nu permite spermatozoizilor să pătrundă în trompele uterine, unde are loc fecundarea.
În pofida miturilor răspândite, steriletul nu duce la infertilitate şi nu acţionează asupra fertilităţii femeii. În acelaşi timp steriletul protejează femeia de o sarcină nedorită la 99%. Adică, din 1000 de femei, ce utilizează steriletul, vor rămâne însărcinate de la 6 până la 8 femei. După 10 ani de utilizare a steriletului, sarcina va surveni doar la 2 femei din 100.
Contraindicaţii pentru sterilet sunt: sarcină, infecţia uterină activă, formaţiuni maligne în uter sau pe colul uterin, incapacitatea de a introduce şi păstra dispozitivul, hemoragii anomale inexplicabile precum intoleranţa preparatelor ce se conţin în sterilet. De asemenea indicaţie pentru eliminarea steriletului este survenirea menopauzei, şi anume lipsa ciclului pe parcursul a cel puţin 12 luni consecutiv.
Un aspect important: steriletul nu protejează femeia de infecţiile cu transmitere sexuală, inclusiv HIV şi sifilis. De aceea este foarte important ca o dată cu steriletul să folosiţi prezervativul, dacă nu sunteţi sigură că partenerul dumneavoastră este absolut sănătos. Ţineţi minte, că prezervativul este unica metodă de contracepţie, care protejează pe deplin ambii parteneri de infecţiile cu transmitere sexuală, inclusiv de infecţia HIV.
Procedura de instalare a steriletului este foarte dureroasă. În afară de aceasta în timpul actului sexual partenerul simte tot timpul „mustăcioarele”, şi acest lucru nu este chiar plăcut.
Numai medicul poate instala steriletul intrauterin. Procesul durează cel mult 15 minute. El poate fi efectuat şi atât cu aplicarea anesteziei locale, cât şi fără ea, dacă femeia poate suporta un disconfort în partea inferioară a abdomenului.
Instalarea steriletului ce conţine cupru se recomandă în decurs de 12 zile de la începerea hemoragie menstruale în orice timp convenabil pentru femei (nu numai în perioada hemoragiei menstruale). Şi nu este nevoie de o metodă suplimentară de contracepţie. De asemenea steriletul poate fi plasat şi orice alt timp, cu o singură condiţie – femeia nu trebuie să fie însărcinată.
OMS permite instalarea steriletului imediat după naştere, chiar dacă de la apariţia copilului au trecut mai puţin de 48 de ore.
Cât priveşte senzaţiile în timpul actului sexual, dacă steriletul este introdus corect, atunci aşa-numitele „mustăcioare” sau aţe, care rămân în afara colului uterin, nu ar trebuie să creeze disconfort. Dacă partenerul dumneavoastră le simte sau simte vârful tare al steriletului şi aceasta creează disconfort, trebuie să vă adresaţi medicului. Probabil că steriletul a fost instalat incorect sau nu vi se potriveşte această metodă de contracepţie.
Steriletul are multe acţiuni adverse, pentru ce trebuie de riscat?
Nu este adevărat. Unica acţiune adversă, care poate fi întâlnit imediat după instalarea steriletului (3-6 luni) sunt nişte sângerări neimportante din vagin între cicluri, ciclu abundent, precum şi durere pe parcursul perioadei.
De asemenea, foarte rar, pot apărea infecţii ale organelor bazinului dacă în perioada instalării steriletului femeia avea careva infecţie a organelor bazinului mic.
Unul din avantajele steriletului este probabilitatea diminuării riscului de cancer de col uterin la femeile care îl utilizează permanent. Conform cercetărilor, publicate în 2017, frecvenţa cancerului de col uterin a fost de trei ori mai redusă la femeile, care au utilizat steriletul intrauterin, decât la cele ca nu l-au folosit. Savanţii explică acest lucru prin faptul, că la introducerea steriletului, el provoacă dezvoltarea unor anticorpi speciali, care ajută în lupta cu virusul papilomei umane. Anume el provoacă cancerul de col uterin în cele mai multe cazuri.
În afară de aceasta steriletul este comod prin faptul,că poate fi utilizat până la 10 ani, fără a utiliza alte mijloace de protecţie. Însă imediat după introducerea lui femeia poate rămâne din nou însărcinată. Steriletul poate fi eliminat la fel numai de medic.
Înainte de a decide introducere steriletului trebuie să vă consultaţi cu medicul. El va determina dacă această metodă de contracepţie vă convine sau nu.