img
Studiul UNAIDS: Moldova s-a evidențiat prin bunele practici ca răspuns la epidemia HIV 05 Iulie 2016

Republica Moldova a fost inclusă în studiul UNAIDS, care descrie experiența a șase țări care implementează cu succes programe ce vizează prevenirea HIV, folosind mecanisme de stat. În afară de Moldova, în cadrul studiului este prezentată experiența Indiei, Braziliei, Argentinei, Malawi și a Malaeziei.

Studiul realizat afirmă că în regiunea sa Republica Moldova servește drept model de urmat a modului în care se aplică cele mai bune practici în sfera prevenirii HIV prin implementarea eficientă a programelor de reducere a riscurilor în comunități și penitenciare. În anul 2014 Moldova a cheltuit 9,2 milioane de dolari SUA pentru măsurile de răspuns la epidemia HIV/SIDA dintre care 75% au fost asigurate de către partenerii internaționali. Studiul prezintă intenția Ministerului Sănătății de a asigura finanțarea pentru, cel puțin, 2 programe de reducere a riscurilor anual, începând din acest an. De asemenea, se prevede ca Programul Național HIV/SIDA să fie implementat de ONG-urile care au mai multă experiență și cunoștințe în acest domeniu.

Autorii studiului afirmă că la etapa actuală funcționarii moldoveni din sfera sănătății și-au dovedit angajamentul în sprijinul oferit componentei comunitare ca răspuns la HIV. Unele componente ce țin de prevenirea HIV, finanțate anterior de Fondul Global, astăzi sunt finanțate din bugetul de stat. Cu toate acestea, reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale sunt îngrijorați de o eventuală blocare a tranziției la finanțarea de stat. Dacă statul nu-și va asuma obligațiile declarate, toți indicatorii atinși anterior riscă să fie prejudiciați.

Comentează Alexandr Curașov, directorul executiv al Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă”: ”Noi am implementat aceste bune practici și am obținut rezultate bune în anumite aspecte ale măsurilor de răspuns la HIV la Moldova. Cel mai important lucru acum este să nu ne oprim și să continuăm să înaintăm pe acest traseu. Din perspectiva comunităților, pentru eficiența măsurilor de răspuns la HIV, relația dintre toate părțile implicate și interesate trebuie să se axeze pe principiul transparenței și responsabilității reciproce, precum și pe poziția de egalitate în procesul de dialog, inclusiv repartizarea egală a răspunderii. Cu toții am investit timp îndelungat și mult în dezvoltarea comunităților. Acum este timpul să le oferim comunităților posibilitatea de a-și valorifica în măsură deplină potențialul”.

Textul integral al studiului în limba engleză este disponibil aici.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md