Experții spun că Statele Unite sunt în paroxismul unei epidemii de opioide. Se estimează că 10,3 milioane de americani cu vârstă de 12 ani și mai mult au făcut abuz de opioide în 2018, dintre care - 9,9 milioane au abuzat de analgezice farmaceutice și 808 000 de heroină.
Opioidele sunt medicamente create pentru a reproduce proprietățile analgezice ale opiumului. Analgezicele eliberate în bază de prescripție, precum morfina, oxicodona și hidrocodona sunt opioide. Drogurile ilegale, precum heroina și fentanilul produs ilicit sunt, de asemenea, opioide (cuvântul „opioid" provine de la cuvântul „opium").
În 2017, au fost peste 70.200 de decese prin supradozaj în Statele Unite, 47.600 dintre aceste decese au implicat opioide. Peste 130 de persoane au murit în fiecare zi din cauza supradozelor legate de opioide în 2016 și 2017, potrivit Departamentului Sănătății și Serviciilor Umane din SUA.
Volumele opioidelor pe bază de rețetă au atins valori maxime în 2011, cu echivalentul a 240 miliarde de miligrame de morfină prescrise, potrivit firmei de cercetare de piață, Institutul IQVIA pentru Știința Datelor Umane. În 2018, volumul de opioide pe bază de rețetă a scăzut cu echivalentul a 29,2 miliarde de miligrame de morfină, o scădere considerată bruscă.
Alabama, Arkansas, Mississippi și Tennessee au avut cele mai mari rate de prescripție de opioide în 2017.
Opioide obișnuite
Opioidele, cum ar fi morfina și codeina, sunt derivate în mod natural din plantele de mac de opiu, cultivate mai des în Asia, America Centrală și America de Sud. Heroina este un drog ilegal sintetizat din morfină.
Hidrocodona și oxicodona sunt opioide semi-sintetice, fabricate în laboratoare cu ingrediente naturale și sintetice. Între 2007 și 2016, cel mai prescris opioid a fost hidrocodona (Vicodin). În 2016, 6,2 miliarde de pastile de hidrocodonă au fost distribuite la nivel național. Al doilea cel mai răspândit opioid a fost oxicodona (Percocet). În 2016, 5 miliarde de tablete de oxicodonă au fost distribuite în Statele Unite, potrivit IQVIA.
Fentanilul este un opioid complet sintetic, inițial creat ca un anestezic puternic pentru chirurgie. De asemenea, se administrează pentru ameliorarea durerii severe asociate cu boli terminale, precum cancerul. Medicamentul este de până la 100 de ori mai puternic decât morfina. Doar o mică doză poate fi mortală. Fentanilul produs ilegal a fost un factor determinant în numărul de decese prin supradozaj din ultimii ani.
Metadona este un alt opioid complet sintetic. De obicei, se eliberează dependenților de heroină în recuperare, pentru a ameliora simptomele de sevraj.
Opioidele se leagă de receptorii din creier și măduva spinării, perturbând semnalele de durere. Ele, de asemenea, activează zonele de recompensă ale creierului, prin eliminarea hormonului dopamină, creând o senzație de euforie sau o „turmentare”.
Comitetul Internațional pentru Controlul Stupefiantelor raportează că Statele Unite sunt țara cu cel mai mare consum de hidrocodonă. În 2017, aproximativ 99,2% din consumul global total de hidrocodonă a fost în America.
Dependența
Dereglarea de utilizare a opioidelor este termenul clinic pentru dependența sau abuzul de opioide.
Persoanele care devin dependente de opioide pot avea simptome de sevraj atunci când încetează să utilizeze medicamentul. Dependența este adesea cuplată cu toleranța, ceea ce înseamnă că utilizatorii trebuie să ia doze din ce în ce mai mari pentru același efect.
Persoanele care devin dependente de pastile analgezice pot trece la heroină, deoarece aceasta este mai puțin costisitoare decât medicamentele cu prescripție medicală. Persoanele care sunt dependente de opioide cu prescripție medicală sunt de 40 de ori mai susceptibile să devină dependente de heroină.
Din 2010 până în 2017, decesele prin supradoză de heroină au crescut de cinci ori.
Ca tratament pentru supradoze se utilizează un medicament numit naloxonă, disponibil sub formă de injecție sau spray nazal. El blochează sau inversează efectele opioidelor și este adesea purtat de primii respondenți.
Reglementare și finanțare
Legea Vindecărilor Secolului XXI, adoptată în 2016, a alocat statelor 1 miliard de dolari SUA pe parcursul a doi ani ca subvenții pentru criza de opioide, oferind finanțare pentru programe extinse de tratament și prevenire. În aprilie 2017, Secretarul pentru Sănătate și Servicii Umane, Tom Price, a anunțat distribuirea primei runde de 485 milioane dolari în subvenții către toate cele 50 de state și teritorii americane.
În august 2017, procurorul general Jeff Sessions a anunțat lansarea unei Unități de Detectare a Fraudelor și Abuzurilor Opioide în cadrul Departamentului Justiției. Misiunea unității este de a urmări persoanele care comit fraude legate de opioide în domeniul sănătății. Departamentul Justiției numește, de asemenea, procurori federali, care se vor specializa în cazurile de fraude opioide în domeniul sănătății, ca parte a unui program pilot de trei ani în 12 jurisdicții la nivel național.
Pe 24 octombrie 2018, președintele Donald Trump a aprobat legislația opioidă. Legea SUPORT pentru Pacienți și Comunități include dispoziții care vizează promovarea cercetării pentru a găsi noi medicamente pentru alinarea durerii, care nu vor crea dependență. Mai mult ca atât, ea extinde accesul la tratament pentru dereglările de consum de substanțe pentru pacienții Medicaid.
Legislațiile de stat introduc, de asemenea, măsuri pentru reglementarea clinicilor de durere și limitarea cantității de opioide, pe care medicii le pot dispensa.
Mai multe procese legale asociate cu opioidele au fost înregistrate de state, județe, orașe și triburi.
Istoria apariției crizei
1861-1865 - În timpul Războiului Civil, medicii folosesc morfina ca anestezic pe câmpul de luptă. Mulți soldați devin dependenți de acest medicament.
1898 - Heroina este produsă pentru prima dată în comerț de către Bayer Company. La acea vreme, se crede că heroina creează mai puțină dependență decât morfina, fiind astfel distribuită persoanelor care sunt dependente de morfină.
1914 - Congresul adoptă Harrison Narcotics Act, care prevede ca medicii să scrie rețete pentru stupefiante precum opioidele și cocaina. Importatorii, producătorii și distribuitorii de stupefiante trebuie să se înregistreze la Departamentul Trezorerie și să plătească taxe pe produse.
1924 - Legea Anti-Heroină interzice producerea și vânzarea de heroină în Statele Unite.
1970 - Actul Substanțelor Controlate devine lege. Creează grupări (sau categorii) de medicamente pe baza potențialului de abuz. Heroina este un medicament din Categoria I în timp ce morfina, fentanilul, oxicodona (Percocet) și metadona sunt Categoria II. Hidrocodona (Vicodin) este inițial un medicament din Categoria III. Ulterior este recalificat ca medicament din Categoria II.
10 ianuarie 1980 - O scrisoare intitulată „Dependență rară la pacienții tratați cu stupefiante” este publicată în New England Journal of Medicine. Ea analizează incidențele dependenței de analgezice la o populație foarte specifică de pacienți spitalizați, care au fost monitorizați îndeaproape. Devine citat pe scară largă ca dovadă că stupefiantele sunt un tratament sigur pentru durerea cronică.
1995 - OxyContin, o versiune cu acțiune îndelungată a oxicodonei, care eliberează lent medicamentul timp de 12 ore, este introdusă și comercializată agresiv ca un analgezic mai sigur de către producătorul Purdue Pharma.
10 mai 2007 – Purdue Pharma se declară vinovat pentru că a promovat OxyContin în mod înșelător ca fiind mai sigur și creând mai puțină dependență decât alți opioizi. Compania și trei directori sunt acuzați de „inducerea în eroare și fraudarea medicilor și a consumatorilor”. Purdue și directorii sunt de acord să plătească amenzi penale și civile în sumă de 634,5 milioane dolari SUA.
2010 – FDA (Administrația Alimentelor și Medicamentelor) aprobă o versiune "descurajatoare a abuzului" de OxyContin, pentru a ajuta la reducerea abuzului. Cu toate acestea, oamenii încă găsesc modalități de a o abuza.
20 mai 2015 – DEA (Direcția Anti-Drog) anunță că a arestat 280 de persoane, inclusiv 22 de medici și farmaciști, după o operațiune de 15 luni, centrată pe furnizorii de servicii medicale, care distribuie cantități mari de opioide. Operațiunea, denumită Operațiunea Pilluted, este cea mai mare din istoria DEA.
18 martie 2016 – CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) publică linii directoare pentru prescrierea opioidelor pentru pacienții cu dureri cronice. Recomandările includ prescrierea de analgezice eliberate fără prescripție, cum ar fi acetaminofenul și ibuprofenul, în locul opioidelor. Medicii sunt încurajați să promoveze exercițiile fizice și tratamentele comportamentale, pentru a ajuta pacienții să facă față durerii.
29 martie 2017 - Trump semnează un ordin executiv, prin care se solicită înființarea Comisiei Președintelui de Combatere a Dependenței și a Crizei de Opioide. Chris Christie, noul guvernator din New Jersey, este ales în funcția de președinte al grupului, cu ginerele lui Trump, Jared Kushner, în calitate de consilier.
31 iulie 2017 - După o întârziere, comisia de la Casa Albă ce examinează epidemia de opioide a națiunii lansează raportul provizoriu, solicitând lui Trump să declare o urgență națională de sănătate publică pentru a combate criza în curs de desfășurare.
22 septembrie 2017 - Rețeaua farmaceutică CVS anunță că va implementa noi restricții privind eliberarea opioidelor în bază de prescripție, furnizând o cantitate limitată de șapte zile pacienților care sunt noi în terapia durerii.
1 noiembrie 2017 - Comisia opioidă își publică raportul final. Cele 56 de recomandări ale sale includ o propunere de creare a instanțelor de droguri la nivel național, care ar plasa dependenții de opioizi în unități de tratament, în loc de închisoare.
9 februarie 2018 - Un acord bugetar semnat de Trump autorizează 6 miliarde de dolari SUA pentru programele opioide, cu 3 miliarde de dolari alocați pentru 2018 și 3 miliarde de dolari alocați pentru 2019.
27 februarie 2018 - Procurorul general Jeff Sessions anunță o nouă inițiativă opioidă: Grupul de lucru pentru Interdicție și Litigiu (PIL). Misiunea grupului de lucru este să sprijine jurisdicțiile locale care au intentat procese împotriva producătorilor și distribuitorilor de medicamente eliberate cu prescripție medicală.
19 martie 2018 - Administrația Trump prezintă o inițiativă de stopare a abuzului de opioide. Cele trei domenii de concentrare sunt aplicarea legii și interdicția; prevenirea și educația printr-o campanie publicitară; și asistență în căutarea unui loc de muncă pentru persoanele care luptă împotriva dependenței.
9 aprilie 2018 – Directorul serviciului public de sănătate din SUA emite un aviz care recomandă americanilor să aibă în dotare medicamentul care inversează supradozajul cu opioide, naloxona. Un aviz al serviciului public de sănătate este un instrument rar folosit pentru a transmite un mesaj urgent. Ultimul aviz emis de director, în urmă cu mai bine de un deceniu, s-a concentrat pe băutul în timpul sarcinii.
1 mai 2018 - Jurnalul Asociației Medicale Americane publică un studiu, care constată că opioidele sintetice, precum fentanilul, au provocat aproximativ 46% din decesele de opioide în 2016. Aceasta este o creștere de trei ori față de 2010, când opioidele sintetice au fost implicate în aproximativ 14% de decese prin supradozaj de opioide. Este prima dată când opioidele sintetice au depășit opioidele pe bază de prescripție medicală și heroina ca principala cauză de supradozaj fatal.
30 mai 2018 - Revista Medical Care publică un studiu care estimează costul îngrijirii medicale și al tratamentului de abuzuri de substanțe pentru dependența de opioide a fost de 78,5 miliarde dolari SUA în 2013.
7 iunie 2018 - Casa Albă anunță o nouă campanie publicitară de conștientizare a publicului de milioane de dolari pentru combaterea dependenței de opioide. Primele patru anunțuri ale campaniei se bazează pe povești adevărate, care ilustrează metodele la care au recurs tinerii adulți pentru a obține drogurile puternice.
12 decembrie 2018 - Conform Centrului Național de Statistică în Sănătate, fentanilul este acum cel mai frecvent medicament implicat în supradozele medicamentoase. Rata supradozelor medicamentoase care implică opioidul sintetic a crescut cu aproximativ 113% în fiecare an, din 2013 până în 2016.
14 ianuarie 2019 - Consiliul Național de Securitate constată că, pentru prima dată înregistrat, șansele de a muri din cauza unui supradozaj de opioide în Statele Unite sunt acum mai mari decât cele ale morții într-un accident de vehicul.
18 martie 2019 - Peste 600 de orașe, județe și triburi americane din 28 de state intentează un proces federal împotriva a opt membri ai familiei Sackler, familia care conduce Purdue Pharma. Procesul afirmă că familia a mărit vânzările prin crearea unei „narațiuni„ noi de îngrijire a sănătății ”, una în care opioidele sunt considerate sigure și eficiente pentru utilizarea pe termen lung, iar durerea este tratată agresiv cu orice preț”.
2 mai 2019 - Cinci directori de la Insys Therapeutics, producător al unei versiuni de fentanil numit Subsys, sunt găsiți vinovați în acuzațiile federale de mituire a medicilor pentru a prescrie analgezicul persoanelor care nu au avut nevoie de el.
26 mai 2019 - Producătorul de medicamente Teva Pharmaceuticals ajunge la un aranjament de 85 de milioane de dolari, pentru a rezolva un proces intentat de procurorul general din Oklahoma.
28 mai 2019 - În Oklahoma începe un proces juridic major de opioide, primul de acest fel. Procesul este așteptat să stabilească dacă statele și municipalitățile pot considera companiile farmaceutice ca fiind responsabile pentru criza de opioide. Pârâtul în cauză este Johnson & Johnson.
15 iulie 2019 - Avocații prezintă argumente de încheiere în procesul de opioide din Oklahoma.
17 iulie 2019 - CDC lansează date preliminare care arată o scădere de 5,1% a supradozelor de droguri în 2018. Dacă numărul preliminar este exact, acesta ar marca prima scădere anuală a deceselor prin supradozaj în mai mult de două decenii.
26 august 2019 - Într-o decizie de reper, un judecător din Oklahoma ordonă Johnson & Johnson să plătească 572 milioane dolari pentru rolul său în criza de opioide a statului. Judecătorul districtului Cleveland, Thad Balkman, spune că criza de opioide a „devastat” statul Oklahoma.
15 septembrie 2019 - Purdue declară faliment, ca parte a unui acord de 10 miliarde de dolari pentru soluționarea proceselor opioide. Potrivit unei declarații a președintelui consiliului de administrație al Purdue, banii vor fi alocați la nivel național comunităților care au dificultăți în abordarea crizei.
30 septembrie 2019 - FDA și DEA anunță că au trimis avertismente către patru rețele online, care operează un total de 10 site-uri web, despre care agențiile au declarat că comercializează ilegal versiuni neaprobate ale medicamentelor opioide, inclusiv tramadol.
1 octombrie 2019 - Johnson & Johnson anunță că a ajuns la un aranjament de 20,4 milioane de dolari cu două județe din Ohio, înaintea unui proces major de opioide, care urma să înceapă pe 21 octombrie în Ohio.
21 octombrie 2019 - Patru companii farmaceutice ajung la un acord de 260 de milioane de dolari cu județele Summit și Cuyahoga din Ohio, două dintre reclamanții dintr-un proces federal. Județele Summit și Cuyahoga sunt două din mai mult de 2.700 de comunități reclamante implicate în litigii opioide.
Traducere: dan Erușevschi
Sursa: www.cnn.com