img
Talibanii interzic cultivarea macului în Afganistan 04 Аprilie 2022

Liderul suprem al talibanilor a ordonat duminică interzicerea cultivării macului în Afganistan și a avertizat că autoritățile vor distruge orice plantație pe care o vor găsi, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com. Transmite g4media.ro

 

Afganistanul este de departe cel mai mare producător mondial de mac din care se extrage opiu și heroină. Producția și exporturile au crescut dramatic în ultimii ani.

„Toți afganii sunt informați că, de acum înainte, cultivarea macului este strict interzisă pe întreg teritoriul țării”, se arată într-un decret emis de liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada.

„În caz de încălcare a decretului, recolta va fi imediat distrusă, iar vinovatul va fi tratat conform sharia”, adaugă textul, citit în fața unui grup de jurnaliști, diplomați străini și oficiali talibani de către purtătorul de cuvânt al guvernului, Zabihullah Mujahid.

Aceasta nu este prima dată când talibanii spun că interzic macul. Cultivarea florii a fost interzisă în 2000, cu câteva luni înainte ca regimul fundamentalist să fie răsturnat de coaliția internațională condusă de SUA ca răspuns la atacurile din 11 septembrie.

În timpul celor douăzeci de ani de război de gherilă împotriva forțelor străine, talibanii au taxat puternic cultivatorii de mac din zonele aflate sub controlul lor, care au devenit o sursă importantă de venit pentru ei.

În Afganistan, SUA și aliații săi din NATO au încercat să reducă cultivarea macului și să încurajeze fermierii să cultive în schimb grâu sau șofran. Aceste inițiative au eșuat, în condițiile în care talibanii controlau principalele zone de cultivare a macului.

Vicepremierul taliban, Abdul Salam Hanafi, a negat duminică faptul că mișcarea sa a promovat cultivarea macului în timpul insurecției de 20 de ani.

„Cum se face atunci că exporturile către întreaga lume au continuat atunci când ei (SUA și forțele aliate) dețineau controlul total asupra Afganistanului?”, a spus el.

Între 80% și 90% din heroina și opiul din lume provin din Afganistan, potrivit ONU. Suprafața dedicată acestei culturi a atins un nivel record în 2017, cu 250.000 de hectare, de aproximativ patru ori mai mult decât la mijlocul anilor 1990.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare