Testarea gratuita la HIV in Moldova
În Republica Moldova testul HIV este gratuit, rapid, sigur și confidențial.
Testul poate fi efectuat în toate instituţiile medicale primare de stat, in organizația noastră (bd. Cuza-Vodă, 1/5) și organizațiile de servicii HIV.
- să treacă test gratuit la HIV in Moldova la sediul „Inițiativei Pozitive”, pe adresa or. Chișinău, str. Independenței, 6/2 (Consultație: Alina - 37368685771 (română), Andrei (rusă) – 37368572570, Luni - Vineri 8:00 - 17:00);
- să ia un set de auto-testare la sediul „Inițiativei Pozitive” și să treacă express testarea de sine stătător;
- să comande livrarea unui set pentru auto-testare și să îl folosească la domiciliu, achitând doar costul livrării.
Mai jos sunt răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre testarea la HIV. Ne-a ajutat în acest lucru Svetlana Popovich, coordonatorul terapiei antiretrovirale în Republica Moldova, medic la Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile.
De ce trebuie să faci un test la HIV? Poți să trăiești fără el?
Bineînțeles că poți, dar având în vedere că în prezent doar 53% dintre persoanele infectate cu HIV din lume știu despre statutul lor, este mai bine să fii sigur în sănătatea ta și să faci testarea la HIV in Chisinau. Potrivit experților, numărul persoanelor care trăiesc cu HIV în Moldova este de peste 15.000 de persoane. Aceasta înseamnă că mai mult de jumătate dintre persoanele cu HIV nu știu despre statutul lor, ceea ce înseamnă că ei își pun în pericol propria sănătate și își pot infecta partenerii sexuali fără ca să cunoască.
De ce ar trebui să fac testul la HIV dacă mă simt bine?
Infecția HIV poate să ascundă în organismul ani de zile fără a prezenta niciun efect asupra sănătății.
Prin urmare, trebuie neapărat să vă faceti test la HIV dacă:
- Nu folosiții întotdeauna prezervativ;
- Se întâmplă situații neprevăzute în viața (de exemplu, prezervativ sa rupt);
- Vă injectați droguri și nu folosiți întotdeauna echipament steril;
- Sunteți barbat care face sex cu barbati;
- Sunteți o lucratoare sexuala;
- Ați fost diagnosticat cu tuberculoză sau hepatită;
- Aveți un nou partener sexual de când ai făcut ultimul test;
- Ați avut relații sexuale neprotejate cu un partener seropozitiv.
În unele cazuri, va trebui să faceți test la HIV chiar dacă nu doriți. Conform legii, testarea markerilor HIV este obligatorie:
- la donarea de sânge, lichide, țesuturi și organe;
- pe baza unei hotărâri judecătorești în cazul violului sau expunerii cu bună știință statutului seropozitiv a unei alte persoane în pericol de infectare.
Cât de eficiente sunt testele la HIV în Moldova?
Aproape 100%, dar numai dacă urmați cu strictețe instrucțiunile. Studiile clinice au arătat că din 12 persoane seropozitive testate, într-un caz rezultatul va fi fals negativ. În același timp, un rezultat fals pozitiv va fi doar într-un caz din 5.000 de persoane testate care nu au infecție HIV. De asemenea, poate apărea o eroare în timpul testării (testul nu va arăta niciun rezultat sau îl va afișa incorect), procentul acestora este de 0,37 - 5,4%. Printre cele mai frecvente cauze: nerespectarea instrucțiunilor și utilizarea incorectă a testelor.
Ce trebuie să faceți dacă testul la HIV este pozitiv?
Dacă testul rapid arată un rezultat pozitiv, probabilitatea ca sunteți HIV pozitiv nu e de 100%. Va trebui să faceți un test de sânge pentru a confirma sau infirma diagnosticul. Dacă testul de sânge a dat un rezultat pozitiv, atunci va trebui, de asemenea, să reluați testul pentru a aproba sau infirma diagnosticul. În funcție de imunitatea dvs., medicul dumneavoastră vă poate prescrie un tratament (terapie ARV) pe care va trebui să-l urmați pentru tot restul vieții, dar datorită căruia puteți trăi o viață lungă și fericiță.
Dacă test la HIV este pozitiv în timpul sarcinii, terapia ARV este începută imediat.
Tratamentul HIV in Moldova este oferit gratuit.
Test HIV pozitiv înseamnă că am SIDA?
Nu. SIDA este diagnosticată în două cazuri: dacă imunitatea persoanei este sub 200 de celule și dacă pacientul a fost diagnosticat cu una dintre bolile oportuniste, precum tuberculoza. În medie, stadiul SIDA apare la 7-10 ani de la infectare dacă o persoană care trăiește cu HIV nu ia terapie ARV. Dacă primiți tratament regular, faceți în mod regulat analize și vizitați medici, stadiul SIDA s-ar putea să nu vină niciodată.
De asemenea, va puteti familiariza cu alte servicii, inclusiv:
- Ajutor in reabilitarea dupa narcomanie
- Ajutor social si psihologic in penitenciar
- Suport psihologic si social pentru persoanele cu HIV
- Programul de reducerea efectelor nocive ale drogurilor si alcoolului
- Consultanta juridica pentru protejarea drepturilor persoanelor cu HIV
Comunitatea terapeutica in Moldova – Positivepeople.md
Puteți găsi mai multe despre HIV/SIDA pe site-ul nostru sau pe pagina noastră de Facebook.
Dacă doriți să faceți un test la HIV gratuit in Moldova, sunați la numărul 022 009 974 sau trimiteți un mesaj privat comunității noastre de pe rețeaua de socializare.