La 28 iulie comunitatea internațională marchează Ziua Mondială de combatere a hepatitei. Hepatita virală – din grupul maladiilor infecțioase cunoscute ca hepatita A, B, C, D și E – afectează milioane de oameni în întreaga lume, provocând boala acută și cronică a ficatului și secerând anual 1,5 milioane de vieți. Cea mai mare parte din aceste cazuri este legată de hepatita B și C.
Unuia dintre cele mai mari riscuri de a se infecta cu hepatită sunt supuși utilizatorii de droguri injectabile. Noi am adunat 12 dintre cele mai răspândite întrebări pe care și le adresează toți acei care, cel puțin o dată, au consumat droguri injectabile și am rugat-o să răspundă la ele pe doamna Galina Chiriacov, medic infecționist, șefa secției de terapie intensivă a spitalului de boli infecțioase ”Toma Ciorba”.
Eu sunt utilizator de droguri injectabile. Care este probabilitatea de a mă infecta vreodată cu hepatită?
Este cea mai înaltă probabilitate dintre cele existente. Este foarte probabil că infectarea se va produce nu cândva sau vreodată, ci în cel mai apropiat timp, dacă folosiți aceeași seringă și/sau ac cu altcineva, colectați substanța din seringa sau vesela comună, utilizați propria seringă de mai multe ori, încercați să sterilizați de sine stătător seringile/acele utilizate.
Dacă voi utiliza doar seringi sterile (de unică folosință), hepatita mă va ocoli?
Da, dacă nu colectați substanța narcotică din seringa sau vesela comună, fiindcă hepatitele B și C, cu care se infectează în majoritatea cazurilor utilizatorii de droguri, se transmit doar prin sânge.
Cum să aflu dacă am sau nu am hepatită?
Foarte simplu: faceți o analiză la hepatită. O puteți face în orice policlinică de la locul de trai sau într-un laborator particular. Analiza la marcherii hepatitei poate fi prelevată la orice oră a zilei, indiferent de faptul dacă ați mâncat, băut sau administrat ceva înainte de aceasta.
Un prieten de-al meu trăiește cu hepatită deja de 15 ani și se pare că o duce destul de bine. Poate nici eu nu ar trebui să-mi fac griji?
Poate că acum o duce destul de bine, dar în al 16-lea an i se poate dezvolta o ciroză hepatică care îi poate provoca decesul. Dacă modul tău de viață implică comportamente riscante, trebuie să faci regulat analiza la hepatită și să respecți toate măsurile de precauție.
Mi-am amintit: în copilărie mi s-a făcut vaccinul împotriva hepatitei B. Respectiv, aceasta nu mă mai poate afecta?
Nu este adevărat. La fiecare persoană vaccinată în copilărie de virusul hepatitei B se dezvoltă propria imunitate. Dar aceasta, imunitatea adică, nu poate acționa pe parcursul întregii vieți. iată de ce persoanele adulte care se află în grupul de risc trebuie să se revaccineze împotriva hepatitei B la fiecare cinci ani. Înainte de vaccinare persoana trebuie să facă analiza la prezența celulelor imunitare. De exemplu, acei imunitatea cărora se află la nivelul 100-200, nu au nevoie de revaccinare, deoarece persoana respectivă este protejată pe o perioadă mai mare de ani. Pentru a înlătura orice îndoială, pur și simpli faceți analiza de sânge la Anti-HBs (anticorpi la HBS – antigenul virusului hepatitei B).
Vai, adică nu, eu nu am fost vaccinată. Poate este cazul să mă vaccinez acum?
Neapărat! Însă oricum înainte de vaccinare va trebuie să faceți analiza de sânge la Anti-HBs, deoarece chiar și pe parcursul unei perioade scurte de viață ați avut posibilitatea de a contacta cu virusul: în salonul de manichiură, la stomatolog, în timpul tatuării. Nici nu mai pomenesc aici de transfuzia de sânge sau alte proceduri medicale.
De asemenea, este de menționat că hepatita B are o trăsătură specifică: este vorba despre antigenul australian în prezența căruia crește riscul de infectare chiar și prin sărut (la infectarea cu un astfel de antigen, în saliva persoanei se observă o concentrație înaltă a virusului). Este bine dacă omul se îngălbenește imediat și se adresează la medic, însă în 80 la sută din cazuri virusul nu are manifestări exterioare.
Să admitem că într-adevăr mi se va depista hepatită. Trebuie neapărat să mă tratez?
Înainte de toate, trebuie să menționăm că se poate trata complet doar hepatita C și A. În toate celelalte cazuri se poate doar stopa multiplicarea virusului. De aceea, chiar dacă veți fi diagnosticată cu hepatită, vor fi necesare investigații suplimentare, de exemplu, probele ficatului care vor ajuta la determinarea tipului și necesitatea tratamentului. Tratamentul gratuit al hepatitei B și C în țara noastră este posibil doar în cazul dacă vă înscrieți în listă în cadrul campaniei Programului Național pentru tratamentul hepatitei și candidatura ta va fi aprobată de comisia specială. Tratamentul însuși este foarte toxic, durează aproximativ jumătate de an și nu oricine este în stare să reziste. Detalii despre modalitatea de a vă înscrie în program aflați de la medicul infecționist de la locul de trai.
Cineva mi-a povestit că la un băiat hepatita s-a vindecat singură. Este posibil așa ceva?
Da, în 20 la sută din cazuri hepatita B se vindecă de sine stătător. De asemenea, există un anumit procent de auto-vindecare a hepatitei C. Am întâlnit asemenea pacienți, însă aceasta este cazuistică. Când nimerește la mine o persoană cu hepatită, eu niciodată nu pot afirma se va vindeca oare hepatita de la sine sau nu. Oamenii care s-au vindecat de sine stătător de hepatită pur și simplu au o imunitate foarte bună, eu chiar aș spune, o imunitate specifică.
Apropo, chiar dacă persoana se va vindeca de sine stătător, aceasta nu înseamnă că el nu se va infecta din nou cu un alt genotip al hepatitei.
Eu am auzit că cel mai important este să respecți dieta și să nu consumi mult alcool. Pot încerca o asemenea modalitate?
Dacă ai hepatită, alcoolul este contraindicat categoric, deoarece acesta este o lovitură adăugătoare asupra ficatului. În ceea ce ține de dietă, aceasta este importantă, însă respectarea ei nu garantează vindecarea. Totuși, dacă ne referim la dietă în cazul hepatitei, există doar trei reguli fundamentale, care trebuie respectate cu strictețe în cazul oricăror afecțiuni ale ficatului: nu se consumă alcool, nu se mănâncă supe de carne, se evită munca fizică grea.
Dar aceste substanțe hepato-protectoare și vitaminele care îmbunătățesc funcția ficatului – poate ar trebui să administrez vreo cură în scopuri de prevenție?
Toate acestea, într-o anumită componență, îmbunătățesc funcția ficatului, însă doar în cazul când este vorba despre companii farmaceutice de bună credință. Fiecare dintre noi are nevoie periodic de surse suplimentare de microelemente, întrucât în cultura noastră nu există cultura unei alimentații sănătoase bogate în vitamine și microelemente necesare. În același timp, este inutil să bei o dată pe an o cură de hepatoprotectoare, iar celelalte 11 luni să consumi alcool, să te droghezi și să consideri că totul este bine. Nici nu mai menționez faptul că medicamente care într-adevăr protejează ficatul sunt foarte puține, de cele mai multe ori este vorba doar despre un truc publicitar de calitate. În orice caz, fie că este vorba despre hepatoprotectoare,fie de vitamine, nu trebuie să vi le prescrieți de sine stătător.
De ce în general se face atâta zarvă din cauza ficatului? Ce importanță are el pentru om?
Nu există nimic mai important. Eu aș putea enumera în jur de o sută de funcții unice pe care doar ficatul este capabil să le efectueze. De exemplu, dacă din anumite motive ficatul încetează să mai lege și să elimine din organism azotul, omul cade instantaneu în comă hepatică. Mai departe, ficatul deține controlul complet asupra procesului de coagulare a sângelui. Dacă există anumite probleme cu ficatul, coagularea se produce lent și omul poate deceda din cauza scurgerii de sânge. Excreția biliară este o altă funcție extrem de importantă a ficatului. Dacă doar pentru un minut procesul de eliminare a bilei se blochează, imediat bila nimerește în circuitul sanguin, omului i se face rău și, dacă nu îi acorzi primul ajutor medical, survine moartea.
Bine, am înțeles că ficatul este foarte important, iar hepatita este foarte periculoasă. Dacă se întâmplă să mă las de droguri definitiv, înseamnă oare aceasta că eu niciodată nu mă voi îmbolnăvi de hepatită?
Nu, bineînțeles. Riscurile există întotdeauna la toți, indiferent de vârstă, sex, tipul de activitate. Este important să realizăm că doar noi înșine suntem capabili să ne protejăm de infectare. Pentru aceasta trebuie să respecți niște reguli simple: să nu utilizezi droguri, să folosești doar instrumente sterile în cazul procedurilor medicale, să soliciți instrumente sterile în saloanele de manichiură, de tutuaj, de piercing, la medicul stomatolog – acestea se referă la măsurile de precauție în cazul hepatitei B și C. Dacă este vorba de hepatita A, cel mai important este să te speli cât mai des pe mâini. Și bineînțeles, să te revaccinezi la fiecare cinci ani de hepatita B dacă te afli în grupul de risc.