img
„Trebuie să luptăm împotriva HIV/SIDA la fel de rapid ca și în cazul COVID-19”. Declarație a organizațiilor active în domeniul HIV/SIDA 26 Маi 2020

Chișinău, 26 mai, 2020

De câteva luni, cu toții trăim în timpul pandemiei COVID-19. În această perioadă, în Moldova au fost diagnosticate peste 7.000 de persoane cu COVID-19, dintre care 265 de concetățeni au murit. Tot în aceste luni, am văzut că autoritățile și societatea sunt capabile să ia rapid decizii dificile, să găsească resurse financiare și alte resurse necesare pentru a combate COVID-19 și, de asemenea, să acționeze într-un spirit de solidaritate și sprijin reciproc.

În același timp, de peste 30 de ani trăim cu epidemia de HIV. În această perioadă, aproape 14.000 de persoane au fost diagnosticate cu HIV în Moldova, dintre care aproape 4.000 de concetățeni au murit de SIDA. Aproximativ 8.000 dintre concetățenii noștri au HIV, dar nu știu despre asta. Epidemia de HIV în Moldova continuă să fie concentrată în trei grupuri-cheie: în rândul consumatorilor de droguri injectabile, în rândul bărbaților care au relații sexuale cu bărbații și în rândul lucrătorilor sexuali și lucrătoarelor sexuale. În același timp, în ultimii ani în Moldova sunt detectate anual aproximativ 900 de noi persoane HIV-pozitive, dintre care 80% (aproximativ 720 de persoane) sunt infectate cu HIV pe cale heterosexuală (prin contact sexual între un bărbat și o femeie). Astfel, HIV poate afecta pe oricine în țara noastră.

Pentru a învinge HIV, avem nevoie de aceeași acțiune decisivă ca și pentru combaterea COVID-19. Pentru a face acest lucru, solicităm autorităților și societății să se concentreze pe următoarele trei domenii prioritare:

1) Informare și educație eficientă. Pe exemplul luptei împotriva COVID-19, vedem rolul vital pe care îl joacă informarea la timp și completă a oamenilor, inclusiv pentru combaterea dezinformării, zvonurilor și temerilor, precum și pentru unirea societății și manifestarea solidarității. În același mod eficient trebuie să combatem și discriminarea, să creștem nivelul de cunoaștere despre măsurile de prevenire a transmiterii HIV și despre tratamentul HIV, inclusiv prin cercetări sociologice periodice (incluzând studierea Indexului de distanță socială și al Indexului Stigmatizării), campanii de informare eficiente și îmbunătățirea programului școlar și a programului de educație profesională și post-profesională.

2) Îmbunătățirea legislației și a practicilor de aplicare a acesteia. În ultimele luni, am observat cât de rapid autoritățile au elaborat și au implementat soluții complexe pentru a combate COVID-19, inclusiv eliminând problemele legislative și suplimentând cadrul de reglementare.
Într-un studiu recent, „Evaluarea mediului legal pentru HIV în Moldova”, realizat de PNUD și UNAIDS, au fost elaborate peste 70 de recomandări privind schimbarea legislației și practicilor de aplicare a legii. Acestea sunt peste 70 de probleme și obstacole care nu ne permit să combatem eficient răspândirea HIV în Moldova. Acestea sunt peste 70 de probleme, din cauza cărora din ce în ce mai multe persoane se infectează cu HIV în Moldova. Pentru a rezolva aceste probleme, nu trebuie să așteptăm încă 30 de ani. Acestea pot și trebuie soluționate la fel de repede, precum se face actualmente în cazul luptei cu COVID-19.
Printre aceste 70 de recomandări, în ordine prioritară, facem apel pentru dezincriminarea transmiterii HIV, finalizarea procesului de revizuire și creșterea dozelor admisibile de stupefiante pentru consum personal, precum și pentru introducerea de sancțiuni alternative.
În plus, este necesar să se finalizeze cadrul de reglementare pentru achiziționarea de medicamente eficiente la un preț rezonabil pentru tratarea atât a HIV, cât și a altor boli, în special:

  • cel târziu la 1 ianuarie 2021 (această perioadă este prevăzută în articolul 89, alineatul (4) din Legea privind achizițiile publice nr. 131/2015) să fie returnate în sistemul electronic de achiziții (în prezent este sistemul MTender) toate achizițiile de medicamente și dispozitive medicale, ceea ce va permite creșterea transparenței și concurenței, ceea ce înseamnă o utilizare mai eficientă a resurselor financiare în condițiile deficitului bugetar, din cauza consecințelor pandemiei COVID-19;
  • să fie introduse în legislație toate prevederile flexibile ale TRIPS (Acordul privind aspectele comerciale privind drepturile de proprietatea intelectuală, încheiat în cadrul OMC), care permit comercializarea medicamentelor analogice (generice) de înaltă calitate la prețuri mai mici, în comparație cu medicamentele originale („de marcă”). În contextul deficitului bugetar din cauza pandemiei COVID-19, acest lucru va permite nu doar utilizarea eficientă a resurselor financiare existente, ci și, cel mai important, va oferi tuturor pacienților medicamente vitale.

3) Asigurarea finanțării în mărime de 100%. În Moldova, programele naționale de HIV și ITS sunt elaborate în mod regulat. Cu toate acestea, orice plan devine realitate, atunci când este susținut de o finanțare corespunzătoare. În fiecare an, Fondul Global pentru combaterea SIDA, tuberculozei și malariei reduce finanțarea pentru Moldova. Pentru a acoperi deficitul, autoritățile au elaborat un Plan pentru trecerea de la finanțarea internațională (externă) la cea națională (internă) în contextul HIV. Cu toate acestea, regretăm să constatăm că din 2018 până în 2020, autoritățile și-au îndeplinit obligațiile financiare de a preveni transmiterea HIV doar în proporție de 18,8% - 27% din bugetul aprobat de autorități în Planul de tranziție.

Contăm pe o interacțiune eficientă și constructivă cu autoritățile centrale și locale ale Republicii Moldova cu privire la cele enumerate mai sus și la alte aspecte.
Este în puterea noastră comună să oprim epidemia de HIV în Moldova!

Lista organizațiilor care susțin declarația:
- A.O. „I nițiativa Pozitivă” (Chișinău);
- A.O. „GENDERDOC-M” (Chișinău);
- A.O. „Pentru prezent și viitor” (Chișinău);
- A.O. „Pas cu Pas regiunea Sud” (Cahul);
- A.O. „Respirația a doua pentru persoanele în etate și inactivi” (Bălți);
- A.O. „Adept” (Comrat);
- A.O. „Adolescentul” (Orhei);
- A.O. „Credința” (Chișinău);
- A.O. „Liga persoanelor care trăiesc cu HIV din RM” (Chișinău);
- A.O. „Tinerele femei Cernoleuca” (Dondușeni);
- A.B. „Miloserdie” (Bender);
- O.O. „Centrul Triniti” (Rîbnița);
- P.N. „Alianța Sănătății Publice” (Tiraspol);
- P.N. „Programe Medico-Sociale” (Bender);
- CSR „Renașterea” (Chișinău);
- CSR „Viața cu speranța” (Bălți);
- CSR „Împreună pentru Viață” (Comrat).

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md