img
Tuse, slăbiciune, pierderea apetitului și alte 6 simptome ale tuberculozei care trebuie să vă alarmeze 25 Аugust 2016

Din păcate, Republica Moldova deja mai mulți ani consecutiv deține întâietatea în Europa după numărul cazurilor de tuberculoză. În medie, în țara noastră sunt diagnosticate cu tuberculoză 10 persoane zilnic. În foarte multe cazuri oamenii se adresează după ajutor deja în stadiul activ al bolii, ignorând cele mai simple, dar alarmante simptome ale bolii. Iată de ce astăzi vă reamintim o dată în plus despre cele mai răspândite simptome ale tuberculozei pe care nu trebuie să le ratați.

 

Tuse

Există o regulă de fier: dacă persoana are tuse mai mult de 2-3 săptămâni consecutiv, trebuie să se adreseze neapărat la medic. Un eventual debut al bolii poate prevesti o tuse seacă, în aparență nesemnificativă, dar care, în același timp, nu se vindecă în nici un fel. Treptat tusea se dezvoltă în una umedă, expectorantă, însoțită ulterior de eliminarea sputei. Apropo, prin sărut, prin contact sexual, prin veselă comună, obiecte de vestimentație sau obiecte de igienă bacilul Koch care provoacă tuberculoza nu se transmite. În 95 la sută din cazuri infectarea are loc anume pe care aeriană. Prin alte căi tuberculoza se transmite foarte rar.

Dureri în piept

Uneori pacienții cu tuberculoză acuză dureri și stare febrilă în piept, care este, de asemenea, unul dintre simptomele bolii. Deoarece mulți confundă acest simptom cu alte boli, pacienții nu se adresează la medic luni la rând. Între timp, o persoană bolnavă de tuberculoză poate infecta până la 10-15 persoane cu care se află în contact strâns.

Slăbiciune

Acesta este un alt simptom care poate fi pus pe seama oboselii, insuficienței somnului și altele. Între timp însă tuberculoza afectează, în principal, oamenii adulți aflați la cea mai productivă vârstă. Și apropo, peste 95 la sută din cazurile de infectare și decese se produc în țările în curs de dezvoltare. De aceea, dacă observați că ați început să obosiți excesiv, s-ar putea să nu fie vorba despre un program de activitate supraîncărcat. Mai bine adresați-vă la medic și aflați adevărata cauză a oboselii.

Pierderea apetitului

Analizați dacă nu cumva nu aveți poftă de mâncare nu doar dimineața devreme, ci și la prânz și chiar seara după o plimbare îndelungată în aer liber. Aveți în vedere că de bacilul Koch este afectată majoritatea populației adulte din țara noastră, însă acesta se află în stare latentă (infecție tuberculoasă latentă) și se trezește atunci când apar condiții favorabile pentru multiplicarea lui, și anume când scade imunitatea, când persoana se pomenește în condiții nefavorabile pentru viață și muncă, se alimentează insuficient, se află mult timp în stare de stres sau contactează timp îndelungat cu un pacient cu tuberculoză.

il_fullxfull.330077675

Pierderea în greutate

Acesta este un simptom alarmant care poate, în același timp, semnala și despre alte maladii nu mai puțin grave, precum ar fi maladiile oncologice, spre exemplu. Apropo, nici cancerul pulmonar, nici pneumonia nu se intersectează cu tuberculoza. Aceste maladii au absolut diferite tipuri de agenți patogeni și cauze diferite. Tuberculoza este provocată de bacilul Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch. Anume împotriva lui acționează vaccinul BCG. Cu regret, vaccinul BCG nu protejează de boală sută la sută, însă la copiii vaccinați apar cu mult mai rar formele severe la bolii, precum este, spre exemplu, meningita tuberculoasă sau tuberculoza generalizată care pot avea consecințe letale. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, după vaccinare imunitatea față de boală se menține pe parcursul a 10-20 de ani, după care treptat scade până la un nivel nesemnificativ. Ar mai fi ceva: testul cutanat la tuberculină (proba Mantoux) nu este un vaccin împotriva tuberculozei, ci un test la prezența infecției tuberculoase care se face copiilor în baza unor indicații specifice.

Stare subfebrilă (37,2°С-37,4°С)

De obicei, o asemenea temperatură corporală crește spre seară, fără a depăși marcajul de 38°C, dar, în același timp, febra nu scade prin antipiretice, fie scade pe scurt timp. Dacă temperatura se menține mai mult de 2-3 săptămâni, adresați-vă la un specialist. Vă reamintim că în Moldova diagnosticul și tratamentul tuberculozei este gratuit pentru toate categoriile de cetățeni.

Frisoane

Frisoanele sau frigurile apar în cazul unor maladii virale, infecțioase etc. Dar fiind faptul că simptomul nu este unul grav, oamenii uneori îl rabdă luni la rând sau se tratează de o altă boală. Între timp, cea mai bună metodă de a stabili prezența sau absența tuberculozei este vizita la medic și investigația detaliată: fluorografie și frotiul sputei (dacă aceasta se elimină) la prezenta bacilului tuberculos. Nu veți reuși să vă diagnosticați de sine stătător, de aceea este bine să vă adresați la un specialist.

ws_Dandelion_Dand_1680x1050

Transpirație nocturnă

Persoanele care au depășit tuberculoza povestesc că în timpul stadiului activ al bolii erau nevoite să își schimbe hainele de câteva ori pe zi din cauza transpirației permanente. Dacă ați observat că aveți un asemenea simptom, să nu vă fie lene să faceți investigații. Rețineți: cu cât mai devreme veți iniția tratamentul (bineînțeles, dacă se va confirma diagnosticul), cu atât mai bine. Apropo, nimeni nu a anulat profilaxia. În ceea ce ține de tuberculoză, metodele de prevenție sunt foarte simple: o alimentație echilibrată și sănătoasă, renunțarea la obișnuințele nocive, practicarea regulată a sportului, plimbări frecvente în aer liber, expunere la razele soare cel puțin 20 de minute pe zi.

Tuse cu sânge

Acest simptom ar trebui nu doar să vă alarmeze, ci să vă direcționeze forțat la medic. Tuberculoza se dezvoltă treptat și, bineînțeles, nu debutează cu asemenea tip de tuse. Dacă însă ați observat că aveți acest simptom și altele din lista de mai sus, mergeți imediat la policlinică. Mai ales dacă vă aflați într-un grup de risc în care intră persoanele care trăiesc cu HIV; fumătorii; persoanele afectate de alte dereglări ale sănătății care slăbesc sistemul imunitar.

În loc de încheiere: dacă vă veți îmbolnăvi sau nu de tuberculoză depinde, în primul rând, de dumneavoastră și de condițiile în care locuiți, lucrați sau vă aflați cea mai mare parte a timpului. Trei factori principali determină probabilitatea infectării: cantitatea bacilului Koch emis de către pacientul cu care ați fost în contact; rezistența sistemului imunitar și condițiile în care are loc contactul cu cel bolnav. Tuberculoza nu apare pe loc gol, în caz contrar am fi fost bolnavi deja cu toții.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md