img
Un cetățean al Moldovei va primi 17 000 de euro în calitate de compensație pentru refuzul eliberării permisului de ședere din cauza statutului HIV 15 Martie 2016

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat guvernul Rusiei să plătească cetățeanului Moldovei emigrat în Rusia o compensație în mărime de 17 000 de euro în calitate de prejudiciu moral pentru refuzul de a-i elibera permisul de ședere din cauza statutului HIV-pozitiv.

Potrivit datelor dosarului, Mihail Novruc locuiește din anul 2005 în regiunea Primorsc (până atunci acesta a locuit în Moldova). În anul 2009, la Vladivostok, el a făcut cunoștință cu viitoarea sa soție. Astăzi cei doi educă împreună 10 copii adoptivi și proprii, inclusiv cu dizabilități. Din cauza depistării în anul 2010 a infecției HIV și a problemelor cauzate de acest diagnostic cu autoritățile pentru migrație, Mihail Novruc nu a avut posibilitate să se angajeze oficial în câmpul muncii, de aceea lucrează ca și muncitor necalificat și slujește în biserică, consemnează cererea către CEDO.

Reclamanți în cazul ”Novruc și alții versus Rusia”, în afară de Mihail Novruc însuși, sunt și cetățeni din Ucraina, Uzbekistan, Moldova și Kazahstan. Fiecare dintre cei cinci reclamanți a solicitat să obțină permis de ședere în Rusia. Pentru aceasta ei au fost obligați să facă investigații medicale, inclusiv testul obligatoriu la HIV. După ce testele s-au dovedit a fi pozitive, autoritățile pentru migrație au declarat că prezența celor cinci în Rusia este nedorită, în pofida existenței relațiilor de familie. Instanțele judecătorești din Rusia nu s-au ridicat în apărarea valorilor familiale și reclamanții au fost nevoiți să se adreseze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Instanța de judecată a decis în favoarea celor cinci reclamanți o compensație bănească și acoperirea cheltuielilor de judecată în valoare totală de 87 020 de euro. Guvernul Federației Ruse a fost recunoscut vinovat de încălcarea dreptului la respectarea vieții private și de familie și interzicerea discriminării (articolele 8 și 14 ale Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale).

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md