img
”Acestea au fost patru zile de neuitat!”. Cum s-a desfășurat ”Tabăra de corturi 2016” 07 Аugust 2016

În perioada 24-27 iulie, la Vadul lui Vodă s-a desfășurat ”Tabăra de corturi 2016” pentru colaboratorii, voluntarii și activiștii organizațiilor active în sfera HIV. Evenimentul a fost organizat de asociațiile obștești ”Inițiativa Pozitivă” și ”Viața Nouă”.

Aproape o sută de persoane din 12 orașe ale Moldovei, timp de patru zile au participat la training-uri instructive și motivaționale, și-au împărtășit experiența de viață și au învățat să lucreze în echipă. Toți participanții cunosc din proprie experiență despre problema dependenței și cum se trăiește cu HIV.

O particularitate importantă a taberei din acest an, a cincisprezecea la număr, a fost training-ul cu genericul ”Iarmarocul devianței pozitive” în cadrul căruia trainerii pentru promovarea devianței pozitive au motivat persoanele care trăiesc cu HIV să-și dezvăluie statutul, să lupte cu stereotipurile și să-i ajute și pe alții să o facă. Esența metodei numite ”Devianța pozitivă” este să privești în viitor în baza exemplului de practici pozitive de succes și să-ți clădești viața în așa mod, încât exemplele pozitive să predomine asupra practicilor negative.

Toate acestea au avut loc pe malul pitoresc al Nistrului, într-o atmosferă prietenoasă și în prezența unui sentiment de solidaritate generală. Pe parcursul taberei participanții au trăit în corturi, s-au alimentat cu bucate pregătite la foc, s-au scăldat în râu și au cântat până noaptea târziu sub acordurile chitarei.

IMG_4727

IMG_4839

DSC_0677

IMG_4787

IMG_4594

„Similitudinea acestei tabere de corturi cu cele precedente constă în faptul că în primele zile absolut toți vin pe propria lor undă, cu propriile griji, probleme și cu o oarecare temere cu privire la ceea ce îi așteaptă. Totodată, în fiecare an, în ziua când participanții pleacă, observăm un tablou diametral opus – oamenii se schimbă, pe fețele lor vezi zâmbete sincere, iar în ochi, adeseori, poți vedea lacrimi. Această din urmă reacție este cea mai prețioasă recompensă pentru noi. În ceea ce ține de deosebiri: de data aceasta training-urile au fost conduse de către băieți instruiți, de același nivel cu un trainer profesionist, fapt ce a determinat creșterea semnificativă a calității activităților și a rezultatului acestora. Anticipând întrebarea despre finanțare, vreau să menționez că pe lângă banii alocați de Fondul Global și resursele acoperite parțial din contul proiectului ”Devianța pozitivă ”, finanțat de UN Woman, în fiecare an toți colaboratorii organizațiilor își aduc propria contribuție pentru realizarea proiectului taberei de corturi. Începând cu logistica și încheind cu bucătăria – toate acestea sunt acte de voluntariat asumate benevol”, a menționat Ruslan Poverga, președintele Asociației Obștești ”Viața Nouă”, unul dintre organizatorii evenimentului.

Participanții taberei și-au împărtășit și ei impresiile: Natalia Palamari, lucrător social al asociației ”Zdorovoe Budushee”, Tiraspol: ”Am așteptat cu nerăbdare tabăra ultimele câteva luni și în sfârșit a sosit momentul. Particip deja a treia oară, de aceea am știut că voi reuși să mă odihnesc din plin, dar și să extrag la maxim utilitate pentru mine personal. În afară de aceasta, eram curioasă să văd reacția acelor care au mers cu mine pentru prima oară. Una dintre fete a luat decizia să renunțe la fumat. Este o performanță din categoria celor ce pot fi măsurate. În același timp, cantitatea enormă de zâmbete și fericire pe fețele celor prezenți este ceea ce se poate vedea, dar nicidecum măsura. Pentru prima oară am reușit să practic yoga pe malul râului. Așa ceva nu se uită. Lucrul în echipă este un aspect aparte. Toți sunt foarte diferiți, cu diferită viziune, însă au găsit totuși limbă comună și și-au conjugat eforturile pentru atingerea rezultatelor. Echilibrul ideal dintre jocurile de mișcare și activitățile de grup, totul a fost bine gândit și adus până la o simplitate genială. Apropo, cu bucătăria e același lucru. Foarte multe aspecte neobișnuite a adus Vlad (trainer) – timpul tăcerii, istoriile oamenilor, toate acestea s-au atins foarte mult de sufletul meu”.

IMG_4830

13668744_1001884453262970_6136150090601286753_o

13652940_1001884559929626_6742544738183255579_o

Ruslan Hrișca, din orașul Bălți, participă a doua oară la tabăra de corturi. Iată care sunt impresiile pe care ni le-a împărtășit: ”Când ședeam împreună cu alți participanți în cercul sincerității, îmi dădeau lacrimile – atât de mult m-a impresionat tabăra și felul în care a fost organizată. În fiecare zi urmăream felul în care zeci de oameni își onorează responsabilitățile și realizează lucrul încredințat mai mult decât sută la sută. Timp de patru zile am acumulat atâtea impresii, încât le voi depăna jumătate de viață. Acestea au fost patru zile de neuitat. Sunt deosebit de recunoscător organizatorilor pentru posibilitatea de a vedea toate acestea, de a înțelege, a învăța, a simți. Organizatorii sunt o super-echipă! De asemenea, sunt nespus de bucuros că am devenit parte a proiectului ”Devianța pozitivă”. Pentru mine aceasta este și o provocare, și o oportunitate, și un test de rezistență în același timp”.

Mulțumim tuturor participanților la tabără, spunându-le tradiționalul ”Pe curând!”.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md