img
Elveția ia în considerare legalizarea cocainei pentru a lupta împotriva drogurilor 26 Decembrie 2023

Orașul elvețian Berna ia în considerare un proiect pilot care ar permite vânzarea de cocaină pentru uz recreativ, ca o abordare radicală în lupta împotriva drogurilor. Scrie eurointegration.com.ua.

Elveția își revizuiește poziția față de droguri după ce unii politicieni și experți au criticat interzicerea totală a drogurilor ca fiind ineficientă. Același proiect pilot este aplicat acum canabisului, într-o fază incipientă.

Parlamentul de la Berna a susținut ideea, care trebuie încă să învingă rezistența din partea oficialilor orașului și va necesita, de asemenea, modificări ale legislației naționale.

Eva Chen, consilier din Berna din partea Partidului Stânga Alternativă, care a fost coautor al propunerii, a declarat că controlul și legalizarea ar putea face mai mult bine decât simpla pedepsire a drogurilor.

"Suntem încă departe de o potențială legalizare, dar trebuie să căutăm noi abordări. De aceea, solicităm un studiu pilot bazat pe dovezi", a declarat ea.

Orice legalizare ar fi însoțită de un control al calității și de campanii de informare, a dat asigurări Chen, iar o astfel de abordare ar reduce, de asemenea, profiturile infracționale.

Elveția are unul dintre cele mai ridicate niveluri de consum de cocaină din Europa, potrivit indicatorilor privind drogurile ilegale și metaboliții acestora în apele reziduale, iar Zurich, Basel și Geneva se află printre primele 10 orașe din Europa la acest indicator.

Berna, în special, a înregistrat o creștere a consumului de cocaină, în timp ce prețurile cocainei s-au înjumătățit în ultimii cinci ani, potrivit organizației neguvernamentale Addiction in Switzerland.

Decizia ar putea fi luată în câțiva ani sau mai devreme, dacă actualele scheme de vânzare a canabisului vândut în farmacii vor da rezultate de succes, relatează Reuters.

Cu toate acestea, opiniile experților sunt împărțite și chiar și cei care sunt în favoarea proiectului pilot sunt îngrijorați de potențialele pericole. În special, Boris Kvednov, șeful echipei de la Centrul de Cercetare Psihiatrică de la Universitatea din Zurich, a menționat că cocaina creează dependență, iar riscurile consumului său duc la afecțiuni cardiace, accidente vasculare cerebrale, depresie și anxietate.

În multe țări europene, printre care Spania, Italia și Portugalia, nu mai există pedepse cu închisoarea pentru posesie de droguri, inclusiv cocaină, deși nicăieri nu s-a ajuns atât de departe ca la Berna, unde se discută o propunere de legalizare a acesteia.

S-a raportat anterior că legalizarea canabisului în Germania, care a fost susținută de guvernul federal, va fi probabil amânată până în 2024.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare